Homohoreca in beweging

Vroeger gold Amsterdam als de homohoofdstad van Europa.
Zo was al midden jaren ’50 het DOK (De Odeon Kelder) aan de Singel 460 bijna de grootste homodisco ter wereld!
Tot en met de jaren ’80 zouden daar talrijke en gevarieerde homo-uitgaansgelegenheden bijkomen, wat de Amsterdamse gayscene zeer populair maakte.

Stilstand
Daarna sloeg echter de wet van de remmende voorsprong toe en verbleekte het homo-imago van de stad. De homohoreca kon weliswaar aardig standhouden, veel zaken bestaan inmiddels al tientallen jaren, maar zijn in diezelfde tijd ook niet veel vooruitgekomen. Er werd dan ook steeds meer geklaagd over de belabberde uitgaansmogelijkheden voor homo’s.

Opleving
Een korte opleving vond plaats met de opening van de fraaie Soho in 1999 en de xc3xbcberhippe ARC in 2002. Daarna was het weer een aantal jaren stil, totdat er langzaamaan weer meer nieuwe zaken kwamen:

Prik
In juli 2006 werd aan de Spuistraat 109 Prik geopend: een zaak met een heel trendy inrichting, maar, anders dan bijv. de ARC, wel met een warme en wat meer gemoedelijke sfeer.
Zie: www.prikamsterdam.nl

’t Leeuwtje
In oktober 2006 werd eetcafxc3xa9 ’t Leeuwtje aan de Reguliersdwarsstraat 105 ook (weer) een homozaak, in de wat meer volkse sfeer van de zaken langs de Amstel en sinds kort gespecialiseerd in speciaalbieren!
Zie: www.cafehetleeuwtje.nl

De Engel van Amsterdam
In april 2007 werd aan de Zeedijk 21 De Engel van Amsterdam geopend: een kleine meer volkse homozaak vlak bij de Wallen.
Zie: www.engelamsterdam.nl

Club Stereo
Als voorlopig laatste nieuwe homozaak werd een paar maanden geleden Club Stereo in de Jonge Roelensteeg 4 geopend.
Zie: www.clubstereo.nl

Na deze geleidelijke opkomst van kleinere nieuwe zaken, staan er nu ingrijpende verbouwingen van bekende en grotere bestaande zaken op stapel:

Amstel Taveerne
Om te beginnen is de populaire Amstel Taveerne (sinds 1964) aan de Amstel nr. 54 volledig verbouwd en vandaag heropend onder de naam Amstel Fifty Four.
Het resultaat is een zeer fraaie combinatie van een moderne loungesfeer met een meer klassieke cafxc3xa9-inrichting a la de Soho (en de kroonluchter die op de website te zien is, hangt er echt!).
Was: www.amsteltaveerne.nl Wordt: www.amstelfiftyfour.nl

ARC
Voor deze zaak is geen wijziging van het concept gepland, maar het wordt wel als een grote verandering ervaren dat de horecamagnaat Sjoerd Kooistra, reeds eigenaar van Downtown, April, Exit en Soho, per 1 december ook de ARC in handen krijgt.
Daarmee is hij opnieuw eigenaar van alle grote homohorecazaken in de westelijke Reguliersdwarsstraat en wil hij vanuit die positie de o.a. meewerken aan het verbeteren van de veiligheid van de straat.
Was: www.bararc.com Wordt: www.bararc.eu

You II
De oorspronkelijke eigenaren van de ARC gaan echter niet stilzitten, want een paar jaar geleden hebben zij de You II aan de Amstel 178 overgenomen en er een meer homogerichte zaak van gemaakt. Voordien was het een voornamelijk lesbische bar/disco en in 1984 was het al een homodisco onder de naam Amstel Taveerne Club.
Nu zal deze zaak eind januari 2008 volledig verbouwd worden tot een geheel nieuwe club onder de naam Roque.
Zie voor de voortgang en resultaten de Club Roque Hyve.
Was: www.youii.nl Wordt: www.clubroque.nl

April
Tenslotte zal per 1 januari aanstaande het beroemde cafxc3xa9April aan de Regu- liersdwarsstraat 37 voor de komende 7-8 maanden de deuren sluiten.
Deze bijna letterlijk aloude zaak (uit 1981) zal een completeverbouwing en restyling ondergaan, om, als alles goed gaat, net voor de Gay Pride 2008 weer open te kunnen zijn.
Zie: www.cafeapril.eu

Links
– Over De Engel van Amsterdam
– Over Prik: Queer or not – Prik is hot
– Over de Amstel Taveerne
– Over de Reguliersdwarsstraat: www.reguliers.net
– Zie ook mijn log: Het miskende verleden van de homohoreca

10 gedachten over “Homohoreca in beweging

 1. Zozo, wat een leuk initiatief! Geweldig, mijn petje af!!!! Ziet er ook mooi uit.

  Misschien 2 kleine mini-dingetjes:
  – De catagorieën “horeca” en “homohoreca” zijn niet helemaal duidelijk qua onderscheiding. Ik zou het samenvoegen, en als je dan op ‘(homo)horeca’ klikt, krijg je de algemene pagina over horeca (zoals je die nu krijgt via ‘horeca’, en dan onder die rubriek staan dan de gayhoreaca zoals je ze hebt onder ‘homohoreaca’. Snap je wat ik bedoel? Ik leg het misschien vaag uit 😛

  – Je hebt van sommige gayhoreca een ‘algemeen programma’. Misschien leuk om een item ‘agenda’ in het hoofdmenu te zetten? Dan zie je meteen in 1 opslag het algemene programma van alle gaydingen in die straat (handig!), bijvoorbeeld per dag.

 2. Dank je wel! 🙂

  En dank ook voor je suggesties!
  Wat het onderscheid tussen horeca en homohoreca betreft heb je gelijk, daar zal ik de volgende keer wat aan doen…

  En dat van een algemene agenda is een goed idee! Ik zal even kijken hoe ik dat doe (probleempje daarbij is alleen dat die zaken zelf hun agenda’s totaal verwaarlozen…)

 3. Ik kom er nooit, maar leuk initiatief. Omdat je je tot specifieke doelgroep richt, denk ik dat het ook uit kan groeien tot een succesvolle site. Helemaal als bezoekers tips en ervaringen etc gaan uitwisselen. Heel erg leuk!

 4. Goed, dergelijke veranderingen. Er zit schot in! Dat moet ook wel, want Amsterdam kamt echt met een teruglopend imago, zeker ook door bijvoorbeeld gevallen van mishandeling van homo’s.

 5. Een aantal plekken die je beschrijft ken ik wel. Als heterovrouw kom ik ook graag in die gelegenheden. Op zich vind ik dat er best wel leuke uitgaansgelegenheden zij voor een heel breed publiek, voor elk wat wils dus. Overigens, ik ken veel meer gaytentjes dan degenen die jij nu beschrijft, er zit meer in Amsterdam dan je denkt. 😉

 6. Vandaag je blog ontdekt. Ziet er prima uit. Veel info ook lekker even de up date over de kroegen. Amsterdam dan toch weer op weg naar gay capital of europe. Zelf denken de gebroeders dat daar wel meer voor nodig is.
  Op onze blog http://www.gebroedersgrimm.web-log.nl werk ik niet met links, maar toch wil ik er een maken naar deze van jou. Vind je dat goed ? Ga nu kijken naar je blog over de reguliers. Je mag als je m interessant vindt een link maken naar onze blog.
  groeten van de Gebroeders Grimm
  Robert A. en Thom R.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s