Gay Pride 2007!

Afgelopen weekend ben ik weer bij de Gay Pride in Amsterdam geweest: bij prachtig weer weer een fantastisch feest!
Er was een mooie botenparade, er waren gezellige feesten en ik heb veel leuke mensen ontmoet, vele bekenden en sommigen voor het eerst.

 

– Zaterdag 4 augustus –

Botenparade
Gay Pride Canal Parade! Ook dit jaar stond ik weer langs de Prinsengracht, een redelijk goed plekje om de hoek bij de Vijzelstraat. De botenparade was dit jaar met 72 deelnemers langer dan voorgaande jaren, maar hij duurde ook nog wat extra langer doordat er vrij grote gaten tussen met name de eerste boten vielen. Nagenoeg alle boten waren mooi versierd en de meeste hadden muziek en dansende mensen erop.
De Reguliersdwarsstraat werd vertegenwoordigd door een uitbundige boot van de ARC en een boot van de Exit met daarop een enorme voetbal, om daarmee de aandacht te vestigen op de "Soccer Party" die daar ’s avonds werd gehouden.


De Kasteelboot met Venetiaans carnaval

Regenboog
Wat ik wel jammer vond was dat er langs de gracht nauwelijks regenboogvlaggen hingen en er maar een paar boten waren die onder een regenboogvlag voeren.
Juist die staat immers voor de diversiteit, waar de homobeweging voor zou moe- ten staan en wat ook de gedachte achter het nieuwe motto "We Are" is (waar- van het logo trouwens ook nauwelijks te zien was)…
De twee kleuren, waarin de meeste boten uitgevoerd waren, leveren weliswaar mooie plaatjes op, maar staan anderzijds voor een sterke conformering van de betrokken deelnemers… het zijn historisch en heraldisch gezien dan ook "partijkleuren"…


Exc3xa9n van de weinige boten met een regenboogvlag…

Statements
Opvallend dit jaar waren ook de vele boten met statements: om aandacht te vragen voor homorechten elders in de wereld en voor geweld tegen homo’s in eigen land, om verschillen te waarderen, om een plek te geven aan jongeren, ouderen en gehandicapten.
Wel vond ik dat hierbij het COC wat erg nadrukkelijk en overheersend aanwezig was… zoals het geen parade ten behoeve van de stad Amsterdam moet worden, moet het ook geen parade van het COC worden…

Leeuwtje
Na afloop van de parade ben ik naar de Reguliers gegaan en heb ik in cafxc3xa9 ’t Leeuwtje wat gedronken. Ik kwam daar Bob tegen en later kwamen daar ook Petertje, Jeff, Franky en Bert bij. Ook verzamelde hier zich het Gay.eu-promotie- team, met als gevolg dat aan het eind van de avond de straat voor het cafxc3xa9 volle- dig bedekt was met de achterkanten van de door hen geplakte stickers…
Even schrikken was het toen twee fietsers voor het cafxc3xa9 met elkaar in botsing kwamen en de ene fietser daarbij een flinke bloeding aan zijn neus opliep… Op de straat lag aardig wat bloed, maar het was niet ernstig en de politie was er razendsnel bij…

Reguliers
Ik ben daarna wat gaan eten in een restaurantje aan de Singel en vervolgens naar de Reguliersdwarsstraat gegaan. Die stond zoals altijd bomvol mensen, swingend op de muziek van de DJ op het podium bij de ARC.
Door de massa wist ik de Soho te bereiken, waar ik aan de buitenbar wat gedronken heb. Heel leuk was dat net op dat moment er vanuit de Soho en de Exit, wederom vanwege de "Soccer Party" aldaar, een heleboel opblaasbare voetballen in de menigte werden geworden. Zo ontstond er een soort "straatvoet- bal" met talloze door de lucht vliegende ballen! 


De Reguliersparty bij de Soho

Ontmoetingen
Om de drukte te ontvluchten ging ik even boven zitten bij de Soho, waar plotse- ling Mike, schaars verkleed als engel, me aansprak. Hem ken ik via gay.eu, maar we hadden elkaar nog nooit irl ontmoet. Helaas moest hij snel weer weg.
Ik ging vervolgens door de drukte naar de April toe, waar ik aan de befaamde ronddraaiende bar even een biertje heb gedronken. Op een dag als deze is het binnen een stuk rustiger dan buiten! Ook hier kwam ik toevallig iemand tegen die ik alleen nog via internet kende: Matthijs.
Bij de Vijzelstraat kwam ik kort daarna Vincent uit Groningen tegen en bij de Amstel ontmoette ik tenslotte toevallig Marius met enkele van zijn vrienden. Met hem heb ik nog een tijdje nagepraat, totdat het voor mij tijd werd om huiswaarts te keren…

 

– Zondag 5 augustus –

Heet
’s middags weer naar Amsterdam gegaan voor het slotfeest van de Gay Pride. Het was nog warmer dan gisteren en de halve natie bevond zich dan ook op het strand, met als gevolg dat toen ik naar Amsterdam toe ging, een grote menigte weer naar huis ging en het in de trein bomvol en bloedheet was…

Leeuwtje
In de Reguliersdwarsstraat waren alle stellages, podia en buitenbars al opgeruimd en werden de normale terrassen weer neergezet. Ik ging eerst even bij cafxc3xa9 ’t Leeuwtje binnen om een biertje te drinken. Daar zat aanvankelijk alleen Bram, maar later kwamen ook Petertje, die ik al wat langer ken, en Daan, die ik nu voor het eerst in het echte ontmoette, binnen.

Slotfeest
Na wat gedronken te hebben, ben ik naar de Stopera gegaan, waar het slotfeest plaatsvond. Het podium was een beetje onhandig richting Amstel geplaatst, waardoor er daarvxc3xb3xc3xb3r maar weinig plaats was. Wel was het dit jaar mooi versierd met ballonnen in regenboogkleuren en hing er, bij wijze van eerbetoon, een portret van de onlangs overleden burgemeester Schelto Patijn naast.


Het slotfeest bij de Stopera

Tegenvallend
Tussen het hier vaak wat oudere homopubliek, met de nodige leernichten, liep ik onverwacht Marius en een vriend van hem weer tegen het lijf. Samen hebben we een tijdje naar de optredens geluisterd en een patatje gegeten. De optredens vielen echter nogal tegen: de muziek overstemde de zang, zodat er van de mee- zingsfeer van voorgaande jaren weinig terechtkwam.
Daarom besloten we maar naar de Reguliers te gaan, toen ook twee vrienden, een huidige en voormalige rechtenstudent uit Groningen, van de vriend van Marius gearriveerd waren.

Soho
Als vanzelfsprekend gingen we naar de Soho, waar we onze oude bekende Iwo tegenkwamen en we met z’n zessen rond een tafeltje aan de straatkant gingen zitten. Daar hebben we de rest van de avond heel gezellig gedronken en gepraat.
Onder andere kon ik de twee jongens uit Groningen het xc3xa9xc3xa9n en ander vertellen over de geschiedenis van de Reguliersdwarsstraat, waarbij zij de Soho direct herkenden als zijnde van dezelfde makelij als de Groningse Drie Gezusters van Sjoerd Kooistra.


Ik, Iwo en Marius op het terras voor de Soho

Hummer
Leuk was dat op een gegeven moment weer de enorme Red Bull Hummer met dito geluidsboxen op het dak de straat kwam inrijden en, net als vorig jaar, ter hoogte van de ARC luide muziek ten gehore bracht, met enkele mensen dansend op het dak!
Jammer was dat wat later een politiewagen de straat in kwam rijden en, onder gejoel van de inmiddels ontstane menigte, een eind aan de muziek maakte…

De spontane streetdance, met direct aan het begin
ons groepje op het terras voor de Soho!

Afscheid
Uiteindelijk kwam ook aan deze heerlijke warme zomeravond in een gezellig drukke Reguliersdwarsstraat langzaam een eind. De xc3xa9xc3xa9n na de ander xc3xa9xc3xa9n nam afscheid om huiswaarts te keren, tot alleen Marius en ik overbleven. Om 1.00 uur lieten ook wij de Reguliers achter ons, om door de stil geworden stad ieder onze eigen weg te gaan…

Al met al was het weer een fantastisch Gay Pride weekend!

 

8 gedachten over “Gay Pride 2007!

  1. Het is idd geen gebruikelijke combinatie… maar ik vind het prachtig… alleen al het feit dat je door een paar honderd meter lopen zo vanuit de katholieke middeleeuwen naar het moderne homo-uitgaansleven kunt gaan!
    Allebei zo verschillende sferen, maar toch ook allebei heel kleur-rijk!

    (Sterker nog: van 1952-1989 zat vlak naast de Krijtbergkerk het DOK (De Odeon Kelder), dat in de jaren ’50 en ’60 de grootste homo-disco van Europa was!)

  2. Grappig, op het moment dat die voetballen los werden gelaten zaten wij boven in het restaurantje La margerita (tegenover Soho) en keken uit over de drukte.
    Erg jammer dat ik je gemist hebt, maar er komt vast wel weer een nieuwe kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s