Last Night

Afgelopen avond ben ik weer, zoals gebruikelijk op elke twee- de zondag, naar Amsterdam geweest.

Krijtberg
Het filosofisch cafxc3xa9 waar ik normaliter ’s middags heenga heeft zomervakantie, dus koos ik dit keer in plaats van filosofie voor religie en heb ik de avondmis bijgewoond in de zogeheten Krijtbergkerk (officieel de St. Franciscus Xaverius-kerk) aan de Singel.
Deze kerk is in de 19e eeuw gebouwd in neogotische stijl en is van binnen ongekend rijk versierd: niet alleen met veel beelden en bladgoud, maar ook met muurschilderingen en glas-in-loodramen in kakelbonte kleuren!
En precies zo zagen kerken er in de Middeleeuwen echt uit. Dus niet zo spierwit als dat de meeste mensen denken, doordat bijna alle oude kerken in Nederland in de 16e eeuw door de protestanten witgekalkt zijn…


Het interieur van de Krijtbergkerk

Mooi
De misviering was eenvoudig, maar werd prachtig mooi opgeluisterd door zanger en cellist Vincello. Heel toevallig ging xc3xa9xc3xa9n van de schriftlezingen over Sodom en Gomorra, de twee steden die verwoest dreigden te worden vanwege de "ten hemel schreiende" praktijken die daar gepleegd zouden worden.
De priester, een pater Jezuxc3xaft uit een vooraanstaande Nederlandse familie, legde echter niet de nadruk op de zonden, maar op het feit dat God toegaf aan Abra- ham, die smeekte om de stad te sparen als er zich daar 50 rechtvaardigen zouden bevinden. God stemde toe… maar Abraham was onzeker en vroeg of de stad ook gespaard zou worden als er 45, 40, 30 en uiteindelijk maar 10 rechtvaardigen zouden zijn… en steeds ging God akkoord, en Hij beloofde de stad te zullen sparen, ook als er daar maar 10 rechtvaardigen zouden zijn!

Saturnino
Vervolgens ben ik gaan eten bij het Italiaanse restaurant Saturnino in de Regu- liersdwarsstraat nr. 3-5. Ik werd heel vriendelijk in het Italiaans welkom geheten, zocht een tafeltje en bestelde een glas rode wijn en een pizza Napolitana.
Dit restaurant is niet heel groot, maar was wel drukbezet en ook sfeervol inge- richt: warme kleuren, wat Jugendstil-achtige details en mooie keramieke tafel- bladen. Alleen aan de muren had wel iets meer mogen hangen dan de paar ruwe stenen met lampjes erachter.

Soho
Tenslotte ben ik uiteraard weer naar mijn geliefde Soho gegaan. Zoals elke zondagavond was er weer live-muziek, wegens de vakantie echter niet door de vaste bezetting, maar dit keer, net als 2 weken geleden, prachtig verzorgd door Nienke (zang) en Ron (gitaar).
Even later kwam Petertje, die met hen afsprak dat over twee weken, 12 augustus, hij het gitaarspel zal verzorgen. Daarna kwam ook Marius en samen met Iwo, die er al wat langer was, hebben we gezellig de rest van de avond doorgebracht.
Helaas was het tegelijk ook een avond waarop we afscheid moesten nemen, na- melijk van ons aller Tony, voor wie het de laatste werkdag was als manager van de Soho…

10 gedachten over “Last Night

  1. Boodschappen doen met een wagentje dat een zwenkwiel eronder heeft wat steeds de andere kant uit wil zodat je steeds moet tegen sturen. Dat maakt boodschappen doen bepaalt niet tot een feest.

  2. Het is idd geen gebruikelijke combinatie… maar ik vind het prachtig… alleen al het feit dat je door een paar honderd meter lopen zo vanuit de katholieke middeleeuwen naar het moderne homo-uitgaansleven kunt gaan!
    Allebei zo verschillende sferen, maar toch ook allebei heel kleur-rijk!

    (Sterker nog: van 1952-1989 zat vlak naast de Krijtbergkerk het DOK (De Odeon Kelder), dat in de jaren ’50 en ’60 de grootste homo-disco van Europa was!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s