Il Gattopardo

Eén van mijn favoriete films is de Italiaanse klassieker Il Gattopardo (De Tijgerkat).

Mensen
Deze film uit 1963 werd geregisseerd door de beroemde Italiaanse regisseur Luchino Visconti en is gebaseerd op de gelijknamige roman van Giuseppe Tomasi di Lampedusa, prins van Lampedusa en hertog van Palma.
De hoofdrol van Don Fabrizio werd gespeeld door Burt Lancaster, de belangrijkste bijrollen waren voor Alain Delon en Claudia Cardinale.

Verhaal
Het verhaal gaat over hoe de Siciliaanse edelman Don Fabrizio Corbera, prins van Salina, en zijn familie de woelige eerste helft van de 19e eeuw doorkomen, toen de oude adellijke heerschappij werd vervangen door een moderne Italiaanse eenheidsstaat.

Moraal
De moraal van het verhaal kan worden samengevat in de uitspraak van Don Fabrizio’s lievelingsneef, Tancredi, waarmee hij zijn oom probeert te bewegen diens loyaliteit aan het oude regime te verruilen voor het nieuwe: E’ necessario che tutto cambi perché tutto rimanga cosxec – vrij vertaald: alles moet veranderen opdat alles bij het oude blijft…

Trailer
Een indruk van deze magnifieke film geeft de Amerikaanse trailer:

14 gedachten over “Il Gattopardo

 1. D eerste keer dat je de hele nacht hebt doorgehaald… ik wil wedden dat het wel beviel!
  Ik heb het regelmatig gedaan, heerlijk om dan idd ’s ochtends heel vroeg terug naar het station te lopen en als je thuis bent je bed in te duiken waar je eerst niet kan slapen omdat het volop licht is. 😉
  Binnenkort mag ik weer, yes!

 2. Ik heb ook wel eens eerste treinen vanuit Amsterdam genomen, hoewel die naar mijn huis best laat gingen…. kortom, ik was het eind van de nacht en de dag erop meestal DOOD.

  Enfin, wel leuk je nachtje doorhalen 🙂 Jammer dat het zo rustig was 😦

 3. Fijn toch, af en toe even doorhalen. Toen ik ‘vroeger” nog een eind moest lopen vanuit de stad naar huis, kwam ik ook wel met daglicht en stoeptegelnuchter weer thuis. En dan kom je huisgenoten tegen die alweer wakker zijn als jij naar bed gaat.

  Doordeweeks als je moet werken is het niet aan te raden 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s