Orgaandonatie

Afgelopen vrijdag werd door BNN de spraakmakende en omstreden Donorshow uitgezonden. Daarin zou de winnaar een donornier krijgen, maar dat bleek achteraf slechts een publiciteitsstunt te zijn, om aandacht te vragen voor het grote tekort aan orgaandonoren.

Wachtenden
In Nederland wachten momenteel ruim 1400 mensen op een donororgaan, waarbij de wachtlijst kan oplopen tot 4 jaar, wat in veel gevallen te lang is… Daarom wordt er nagedacht over hoe meer mensen kunnen worden overgehaald om orgaandonor te worden.

Tekort
Na de grote wervingscampagne waarbij in 1998 alle volwassen Nederlanders werden aangeschreven, hebben ca. 2.5 miljoen mensen aangegeven hun organen ter beschikking te willen stellen. Dat zijn best heel veel mensen, maar nog lang niet genoeg…
…want ook van de mensen die wel orgaandonor willen zijn, komt maar een heel klein percentage in aanmerking voor een daadwerkelijk geslaagde orgaantrans- plantatie…

Intensive Care
Wat veel mensen niet weten, is dat organen alleen geschikt zijn voor transplan- tatie als de donor overlijdt op een intensive-care-afdeling van een ziekenhuis! Jaarlijks zijn dat slechts zo’n 250 gevallen.
Door middel van kunstmatige beademing moet namelijk de bloedcirculatie op gang worden gehouden, omdat anders de organen afsterven. Criterium voor het vaststellen van het overlijden is hierbij de zogeheten hersendood.

Organen en weefsels
Dit hersendood-criterium geldt alleen voor de donatie van organen: hart, longen, lever, nieren en alvleesklier.
De donatie van weefsels, zoals huid, botweefsel, hartkleppen, hoornvliezen en bloedvaten, is in meer gevallen en ook iets langer na het overlijden mogelijk.

Toeval
Het vereiste dat een orgaandonor op de intensive-care moet overlijden betekent dus dat orgaandonatie grotendeels een kwestie van toeval is. Je weet immers nooit of je dxc3¡xc3¡r zult komen te overlijden.
Dus van al die mensen die wel donor willen zijn, komen alleen zij die ook nog eens op de intensive care overlijden in aanmerking voor daadwerkelijke donatie.
Daarom zijn er voor een paar geslaagde transplantaties een paar honderdduizend potentixc3xable donors nodig…

Links
www.donorvoorlichting.nl
www.donorregister.nl
Orgaandonatie op de site van het ministerie van VWS
Sprookjes & Feiten over orgaandonatie
Antwoorden op vragen bij NRC-Handelsblad

11 gedachten over “Orgaandonatie

 1. Van martelscenes ben ik ook niet zo gecharmeerd. Op zich wel leuk bedacht die 24 losse uren maar zoals je zelf al zegt: best ongeloofwaardig. 24 is mijn lievelingsgetal, maar ik denk dat ik deze serie oversla. 😉

 2. Ik ken de serie niet. Er zijn tegenwoordig zoveel series die mij het bekijken waard lijken, maar waarvoor ik echt de tijd niet heb. En soms moet je wel keuzes maken…

 3. Een heleboel is nog onduidelijk in donorland. Ik denk dat hier een taak van de overheid ligt voor goede voorlichting zodat de mensen niet zozeer angst voor het onbekende zullen hebben maar kunnen nadenken over het bekende.

 4. Wat mij betreft is de angst ook niet terecht. Het gaat immers om organen als je al overleden bent. Ik zou geen goede reden kunnen bedenken waarom je gxc3xa9xc3xa9n donor zou willen zijn. Misschien uit religieus oogpunt of zo?

  Ik vond het een goede actie van BNN trouwens. Ze hebben niet alleen aandacht op de donoren gevestigd, maar ook aangetoond hoe mediageil wij zijn geworden op tv-programma’s waarbij je kan stemmen op wat-dan-ook.

 5. De actie van BNN vind ik echt grandioos. De aandacht is gevestigd. Ik ga hier niet de discussie aan of je nu wel of geen donorcodicil moet hebben, maar dat van de intensive care afdeling is echt nieuw voor mij.

 6. Het intensive-care-criterium maakt het probleem er niet makkelijker op… je zou zeggen, je kan mensen overtuigen om donor te worden, omdat ze dan andere mensen kunnen helpen… maar als je eenmaal weet dat dat alleen kan als je op de IC overlijdt, dan wordt de kans dat jouw organen daadwerkelijk gebruikt kun- nen worden wel heel klein… en de motivatie om donor te worden, waarschijnlijk niet veel groter…

 7. @Nicks: in een reactie kun je vaak niet alles kwijt wat je verder nog zou willen zeggen, ik bedoel met angst dat er mensen zijn die misschien gaan denken dat als ze donor zijn, hun leven in gevaar is zodra ze in het ziekenhuis liggen omdat ze “toch donor zijn”.
  Maar ook angst die er bij sommigen bestaat over het hiernamaals, maar dat gaat veel te diep om even in een reactie te plempen.

 8. Ja, dat vind ik echt te achterlijk voor woorden en het toppunt van discriminatie.

  @Pasula: eerlijk gezegd had ik het nog niet zo bekeken. Ik kan mij ook niet voorstellen dat in Nederland “haast” wordt gemaakt met je dood als je in een zieke situatie terecht komt. In landen waar levendig gehandeld wordt in organen zou ik mij er iets bij kunnen voorstellen, maar dan dnek ik weer dat ze er daar ook weinig aantrekken van een donorcodicil…

 9. Ik heb een kennis, een jonge vrouw, die bij leven al donor zal zijn. Zij heeft namelijk 3 gezonde nieren. Een genetische afwijking. Het is voor haar gezondheid beter als ze de derde nier laat verwijderen omdat deze op andere organen drukt. Daar heeft ze last van. Een litteken vindt ze niet erg. Haar baarmoeder is ook al verwijderd. Die heeft ze overigens niet aan iemand gedoneerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s