De Soho

De Soho is één van de grote gaycafe’s in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Niet alleen is de Soho volgens trouwe bezoekers "de vetste, leukste en gezelligste bar van Nederland" (aldus de eigen hyve), ook heeft deze zaak een fraai interieur en een interessant verleden.

Richter
Om te beginnen zat in het pand waar nu de Soho zit, van 1983 tot 1998 de roemruchte (hetero)discotheek "36 op de Schaal van Richter" – kortweg "Richter". Deze wat vreemde naam is een combinatie van het huisnummer (36) en de schaal van Richter, waarop aardbevingen worden gemeten. Het interieur zag er dan ook uit als na een aardbeving: ‘scheuren’ in muren en plafonds en spiegels die ‘gebarsten’ waren.
Richter was eigendom van de compagnons Rob Leistikow en Tjalle Kymmell en werd onder leiding van Gert-Jan Drxf6ge al meteen een place to be in het Amsterdamse uitgaansleven. Er vonden talrijke spraakmakende feesten en optredens plaats en zelfs kroonprins Willem-Alexander zou hier regelmatig geweest zijn…
Sinds 1994 vonden in Richter ook de extravagante fetish-parties Wasteland plaats, waarvoor speciaal een brug over de straat werd gebouwd naar het tegenoverliggende café Blitz!
Bovendien werd vanaf 1983 vanuit Richter de eerste late night talk show op de Nederlandse televisie uitgezonden: "Rechtstreeks Uit Richter", beter bekend onder de afkorting RUR. Deze show werd gepresenteerd door, heel toepasselijk voor deze locatie, Jan Lenferink.

Kooistra
Richter werd in 1996/’97 voor uiteindelijk een kleine 1 miljoen gulden aan Sjoerd Kooistra verkocht, die eerder al café Oblomow (nu Rose’s Cantina) van Leistikow en Kymmell had overgenomen. Richter werd nu omgedoopt in "De Rechter".
Kooistra is een Groningse ondernemer die in totaal ongeveer 80 horeca-zaken in heel Nederland bezit. Daartoe behoren, naast De Drie Gezusters in meerdere plaatsen en diverse grote cafe’s in Amsterdam, ook de April, de Exit en de Soho in de Reguliersdwarsstraat.
De Rechter werd door Kooistra echter ongeveer een jaar na de aankoop en vlak na de Gay Pride van 1998 plotseling gesloten, waarna men zich afvroeg wat hij met dit markante pand van plan was…


De advertenties voor de opening van de Soho

Soho
Op dat ‘raadsel’ werd ingespeeld door bovenstaande advertentiecampagne, waarmee een jaar later, in 1999, de opening en de naam voor dit nieuwste paradepaardje uit de Kooistra-stal werden aangekondigd: Soho!
Deze naam komt van de Londonse wijk Soho, waar zich rond Old Compton Street de homo-uitgaansbuurt van London bevindt. Ook in New York is er een wijk met de naam SoHo, maar dat wordt, als zijnde de afkorting van South of Hous- tonstreet, geschreven met een hoofdletter H in het midden.
De Engelse sfeer van de Amsterdamse Soho wordt nog eens benadrukt met de officiele naam Pub Soho.


De Soho

Logo
Voor het grafische design werd ontwerpbureau rs-design ingeschakeld, dat ook logo’s en advertenties voor de April en de Exit heeft ontworpen. De Soho zou aanvankelijk een modern interieur met veel staal en neon krijgen en in die stijl werd dan ook een mooi strak logo ontworpen, dat tot op heden in gebruik is en vreemd genoeg niet eens zo uit de toon valt, want…

Interieur
…het logo was nog niet klaar of Kooistra besloot dat de Soho een compleet ander interieur zou krijgen, namelijk in een even klassieke als bombastische stijl, die het midden houdt tussen een Amerikaanse hotelbar en een Engelse pub: "rustiek, bruin, glimmend, gezellig"
Daarna zou hij een vergelijkbare inrichting nog vaker toepassen in zaken die nu allemaal De Drie Gezusters heten. Het zou een succesformule blijken. Die klassieke interieurs zijn trouwens daadwerkelijk uit Engeland afkomstig: van de interieurbouwer Andy Thornton om precies te zijn.

Opmerkelijk
Dat bedrijf maakt bij zijn inrichtingen onder meer gebruik van oude kerkinterieurs, waardoor in de Soho nu een voormalige preekstoel dienstdoet als DJ-set! Deze is voorzien van fraai houtsnijwerk in laat-middeleeuwse stijl, maar aan de letters te zien, denk ik dat hij uit het begin van de 20e eeuw stamt – een echte middeleeuwse preekstoel zou zelfs voor de Soho iets te kostbaar zijn!
Bovenaan dit kerkmeubel staat de Latijnse bijbelspreuk Faciam vos fieri piscatores hominem – Ik zal jullie tot vissers van mensen maken (Marcus 1, 17). Het Latijnse woord hominem komt van homo, dat mens betekent, maar kan in de context van de Soho ook anders worden opgevat….
Andere opmerkelijke interieurstukken zijn twee schouwen, boekenkasten met echte oude Engelse boeken en twee spiegels die, door balkonachtige gaten in de vloer, begane grond en eerste verdieping visueel met elkaar verbinden.


Impressies van het interieur van de Soho

Trendy
Het interieur van de Soho is dan wel erg klassiek, de muziek is zeker niet klas- siek of "oudhollands". Afgezien van de jazzy zondagavonden, wordt er doorgaans vlotte moderne muziek gedraaid. De sfeer is dan ook best trendy, maar niet meer zo wild als dat het vroeger bij Richter was.
En ook wat het publiek betreft kent de Soho een aantrekkelijke mix van mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s, jongeren en ouderen. Dus wat mij betreft: zeker een aanrader!

Links
– Homepage: www.pubsoho.eu
– Soho-hyve: pubsoho.hyves.nl
– Richter-hyves: richterdisco.hyves.nlderichter.hyves.nl

14 gedachten over “De Soho

  1. Ik vind het wel mooi dat we geen grenzen binnen Europa meer hebben. Voor mij gaan dat soort ontwikkelingen nooit snel genoeg. Van die feestdag heb ik ook nog niets gemerkt. Ik kijk daarvoor te weinig TV en luister te weinig radio.

  2. Volgens mij is het eerst nog Havanna-at-night geweest: weet het wel zeker. Maar dat liep voor geen meter en toen is het de Soho geworden (oh wat ben ik toch een oude man haahaha) Heb ooit nog een glas op de dansvloer laten vallen toen het nog de richter was…

  3. Richter was echt heel erg vergane glorie op het laatst met van die portiers die je niet naar buiten lieten gaan als je hun niet eerst een tip had gegeven, echt penose…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s