50 jaar Europa!

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat de basis werd gelegd voor de huidige Europese Unie!

Verdrag van Rome
Op 25 maart 1957 werd namelijk het Verdrag van Rome ondertekend, waarbij Nederland, Belgixc3xab, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italixc3xab de Europese Economische Gemeen- schap (EEG) oprichtten.
Dit verdrag werd ondertekend op het Capitool ofwel de Campidoglio in Rome, maar naar nu bekend is geworden, hebben de toenmalige regeringsleiders hun handtekeningen slechts onder een stapel blanco vellen papier gezet: de handmatige bewerkingen en vertalingen van de ontwerp- teksten waren nog niet op tijd klaar…

Integratie
Met fusieverdrag van 8 april 1965 werd de EEG met de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) en Euratom samengebracht tot de Europese Ge- meenschappen (EG).
Verdere integratie en nauwere samenwerking werd bereikt via de Europese Akte van 1986 en het Verdrag van Maastricht uit 1992, waarbij de EG omgedoopt werd tot de Europese Unie (EU), de Europese Monetaire Unie (EMU) werd ingevoerd en gestreefd werd naar meer politieke eenheid.

Uitbreiding
De eerste Europese Gemeenschap bestond uit zes landen: Nederland, Belgixc3xab, Luxemburg, West-Duitsland, Frankrijk en Italixc3xab.
In 1973 traden Denemarken, Groot-Brittanixc3xab en Ierland toe, in 1981 Griekenland en in 1986 Spanje en Portugal, waarmee de EG toen 12 leden telde, evenveel als de sterren op de Europese vlag.
In 1990 werden West- en Oostduitsland herenigd en in 1995 traden Finland, Zwe- den en Oostenrijk toe.
In 2004 werd de Unie in xc3xa9xc3xa9n keer uitgebreid met 7 Oost-Europese landen en 2 Mediterrane eilanden en per 1 januari van dit jaar zijn tenslotte Bulgarije en Roe- menixc3xab toegetreden, waarmee de Unie nu 27 landen telt.

Grote steun
De Europese samenwerking, integratie en eenwording kan een groot succes worden genoemd: het is een grote prestatie geweest, dat landen die elkaar meer dan 500 jaar lang met steeds grootschaliger oorlogen hebben bestreden, tot vreedzame samenwerking en ontwikkeling zijn overgegaan.
Toch moeten er ook een paar nuances worden aangebracht: de Europese ontwik- keling zou namelijk niet zo goed mogelijk zijn geweest zonder dat de Verenigde Staten ons militair tegen het Oostblok zou hebben gesteund.

Kleine stapjes
Bovendien zou ook gezegd kunnen worden dat het gewoon past in de grote lijnen van de geschiedenis, dat nationale staten op een gegeven moment zichzelf ka- potmaken, desintegreren en er weer grotere en kleine verbanden gevormd worden…
Maar daartegen moet weer ingebracht worden dat grote ontwikkelingen altijd zijn opgebouwd uit heel veel kleine stapjes, uit alle kleinere en grotere moeilijkheden die stuk voor stuk moeten worden aangepakt en overwonnen een weg naar een doel, waar men het vaak ook al niet helemaal over eens is…

Zie ook mijn eerdere logs:
Straatsburg!
Europa – waarvandaan…?
Europa – waarheen…?
En ook:
Herdenkingseuro

15 gedachten over “50 jaar Europa!

 1. Het lijkt wel een combi van karate, volksdansen en touwtje springen zonder touwtje. Ik denk dat we er allemaal nog even aan moeten wennen, het neemt wel veel ruimte in beslag waardoor het in dancings al niet handig is om zo te dansen. Ik vind het wel leuk om te zien.

 2. Ik weet niet hoeveel ruimte jullie hebben als jullie als het stappen zijn, maar ik zou om de 3 seconden iemand voor z’n ballen trappen denk ik.

  Ik heb ook een parodie gevonden ergens, staat op m’n hyves pagina (heiloooo.hyves.nl).

 3. jump style is geweldig
  allen op feesten dansen weinig mensen zo hoor πŸ˜‰
  meesten houden het toch bij een mix van stampen hakken en dat soort gespring.

 4. @ Latingirl
  Ik weet ook niet alles uit m’n hoofd hoor… ik vind het ook leuk om voor m’n logs wat ‘research’ te doen om de kennis weer wat op te frissen πŸ˜€

 5. JumpStyle is totaal geen hardcore het er zelfs een beetje tegen hardcore is gemaakt om in extace (trance) te raken en dan ben je tot veel dingen in staat. ook voor invloeden. jumpen is onschuldig en eluk πŸ™‚ ik doe het ook en ik maak ook een beetje jumpstyle muziek. Jumpen is GEEN hardcore en jumpers zij GEEN gabbers enzo.

  jumpen is al officeel een eigen Genre van muziek geworden. πŸ™‚

 6. Jumpstyle is voor mietjes….

  H A R D S T Y L E 4 E V E R!!!!!!

  (Hardstyle is veel beter, dans idem en minder dom dan zo’n *-dansje..Je trapt iedereen voor de schenen als je deze op de dansvloer doet)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s