Britse Ponden

In een eerdere log schreef ik dat de huidige euromunten en -bankbiljetten helaas niet uitblinken door hun fraaie vormgeving.
Dat het ook anders kan laten de Britse munten en bankbiljetten zien. Zoals bekend doet Groot-Brittannixc3xab niet mee aan de euro, waardoor daar het aloude pond sterling nog de officixc3xable munteenheid is.

Vormgeving
Zowel de Britse munten als bankbiljetten zijn zeer klassiek vormgegeven, maar toch ook weer net zo dat ze er niet ouderwets uitzien. Zo zijn de bankbiljetten uitgevoerd in frisse pastelkleuren en voorzien van moderne grafische elementen en beveiligingskenmerken. Zie bijvoorbeeld het nieuwe biljet van 20 pond:

Heel mooi
Wat ik zelf heel erg mooi vind aan deze bankbiljetten, is de tekst "Bank of Eng- land" in de prachtig gecalligrafeerde letters zoals die al eeuwenlang op de Britse bankbiljetten staan.
Direct daaronder staat nog steeds de Engelse variant van het "betaalt aan toon- der", dat vroeger ook op Nederlandse bankbiljetten stond. Daarmee werd de functie van het biljet omschreven, namelijk als de belofte van de bank om tegen inlevering ervan het betreffende bedrag (in echt (goud of zilver) geld) uit te betalen.
Heel mooi vind ik ook de hologrammen op de Britse biljetten. Op de eurobiljetten zijn dat nietszeggende grafische vormen, maar de Britse laten een door stralenkransen en loofwerk omringde Vrouwe Brittannia zien: een zeer geslaagde combinatie van een oud embleem en moderne techniek!

Andere bankbiljetten
Bijzonder is ook dat niet alleen de Bank of England bankbiljetten uitgeeft, maar dat ook drie Schotse banken, vier Noord-Ierse banken en de eilanden Jersey, Guernsey en Man dat eveneens doen!
De bankbiljetten van de Schotse en Noord-Ierse banken zijn weliswaar geen wettig betaalmiddel, maar worden wel als betaalmiddel geaccepteerd omdat ze door de Bank of England gedekt zijn.
Zelfs wat het geld betreft zien we dus dat men in Groot-Brittannixc3xab door privatise- ring weer is teruggekeerd naar de situatie van vxc3xb3xc3xb3r dat alles in handen van de centrale nationale overheid kwam.

Links
– Bank of England: Banknotes
– Wikipedia-artikel: British banknotes

13 gedachten over “Britse Ponden

  1. grappig dat veel series die maar 1 seizoen zijn uitegzonden, zo goed blijven hangen! (Herenstraat 10, tSchape met de vijf poeten en wat dies meer zij) heerlijk, dat sentiment

  2. het is de voorloper van Garfield.. eerst dacht ik, ik ken het niet.. maar ik ging de links bekijken en ik heb het weleens gezien. leuk, nostalgie.. ik ga nog even verder je mooie weblog bekijken.. groetjes, Hilda

  3. Idd, zo kun je er ook naar kijken!
    Had vandeweek Singalese roepies in mn handen… die vond ik ook wat hebben!
    Het mooiste is dat zo’n biljet, op die manier, de cultuur van het land ‘vertegenwoordigt’.

  4. Gisteren was er op BBC3 een programma over Britse kinderprogramma’s uit de jaren 70…en Bagpuss zat er ook bij. In Nederland is het ook op TV geweest, onder de titel ‘Lappenkat’, uitgezonden door de NCRV…toen ik gisteren het openingszinnetje weer hoorde, kwam er een hele vloed jeugdherinneringen naar boven, leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s