Bagpuss

Het allereerste TV-programma dat ik mij nog uit mijn jeugd kan herinneren is de Engelse poppenserie Bagpuss.

BBC
Achteraf gezien is het misschien wat vreemd dat ik zo jong al naar de Engelse televisie keek, maar ik denk dat dat komt doordat er toen overdag op de Nederlandse TV nog geen kinderprogramma’s waren.
Uit een combinatie van verveling en nieuwsgierigheid ontdekte ik op een gegeven moment, al spelend met de zenderinsteller van het televisietoestel, dat we ook de BBC konden ontvangen. Hoewel we dicht bij de kust woonden, was dat met de toenmalige TV-antennes op het dak wel afhankelijk van gunstige weersomstandigheden.
Eenmaal de BBC ontdekt hebbende, waren die programma’s in een vreemde taal natuurlijk hartstikke interessant, mede ook doordat de BBC toen nog zeer goede programma’s maakte. Zo heb ik jarenlang diverse hele leuke kinder- en jeugdpro- gramma’s kunnen kijken.

Bagpuss
Het eerste programma was dus, zoals gezegd, Bagpuss. Dit was een poppen- serie die genoemd is naar een bolronde wit-roze gestreepte kat, die woont in de bric-a-brac-winkel voor gevonden voorwerpen van Emily.
Bagpuss zelf speelde in de serie echter nauwelijks een rol, want in plaats van muizen te jagen keek de dikke en luie kat gewoon toe wat de muizen allemaal uitspookten!
In elke aflevering bracht Emily een nieuw gevonden voorwerp mee. Als zij dan weer weg was, werd Bagpuss wakker en kwamen de speelgoeddieren en -poppen in de winkel tot leven. Naast een kikker, een specht en een pop waren dat in de eerste plaats enkele hyperactieve muizen. Met z’n allen keken ze dan wat het nieuwe voorwerp was en werden er verhaaltjes over verteld en liedjes over gezong- en.


Het decor met Bagpuss en de andere poppen

Populair
Er zijn in totaal maar 13 afleveringen van Bagpuss gemaakt. Desondanks heeft de serie zo’n indruk gemaakt dat Bagpuss nu tot de BBC Cult Classics behoort, er diverse particuliere websites over zijn en nog steeds talloze fans kent.
Ook zijn er enkele kinderboeken van de serie gemaakt en is er een video en een dvd met daarop alle originele afleveringen.

Links
– BBC Cult Classics: Bagpuss
Bagpuss & Co
Bagpuss

12 gedachten over “Bagpuss

  1. grappig dat veel series die maar 1 seizoen zijn uitegzonden, zo goed blijven hangen! (Herenstraat 10, tSchape met de vijf poeten en wat dies meer zij) heerlijk, dat sentiment

  2. het is de voorloper van Garfield.. eerst dacht ik, ik ken het niet.. maar ik ging de links bekijken en ik heb het weleens gezien. leuk, nostalgie.. ik ga nog even verder je mooie weblog bekijken.. groetjes, Hilda

  3. Gisteren was er op BBC3 een programma over Britse kinderprogramma’s uit de jaren 70…en Bagpuss zat er ook bij. In Nederland is het ook op TV geweest, onder de titel ‘Lappenkat’, uitgezonden door de NCRV…toen ik gisteren het openingszinnetje weer hoorde, kwam er een hele vloed jeugdherinneringen naar boven, leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s