Chlorophyl & Minimum

Als kind heb ik, zoals velen, talloze stripboeken en -verhalen gelezen. Naast de overbekende, zoals Kuifje en Suske & Wiske, las ik ook de weinig bekende Vlaamse strip Chlorophyl & Minimum, geschreven en getekend door Raymond Macherot.
Dit was één van mijn favoriete strips, die mij erg aansprak door de leuke tekeningen en de combinatie van zeer spannende verhalen in een romantische omgeving.

Muizen
Deze stripverhalen gaan over twee muizen, de ene Chlorophyl, de andere Minimum geheten. Zij wonen op het land even buiten een klein stadje en maken daar allerlei avonturen mee. Zo moeten ze het in het stadje een keer opnemen tegen een witte kat en in hun eigen gebied tegen een bende gemene zwarte ratten. Daarbij worden allerlei gexefmproviseerde wapens ingezet en zelfs ook een heus pistool!

Albums
De strip Chlorofyl & Minimum is niet erg bekend en ook op internet is er niet veel over te vinden. Dit komt waarschijnlijk mede doordat er, van 1956 tot 1971, maar 11 albums van verschenen zijn, waarvan slechts 6 in het Nederlands:

1. Chlorophyl tegen de zwarte ratten
2. Chlorophyl en de samenzweerders
3. Geen lekkernij voor Lorelei + Het betoverde bos
4. Chlorophyl en de spoorwegpiraten
5. Zizanion de verschrikkelijke
6. De terugkeer van Chlorophyl

Complot
In het album “Chlorophyl en de spoorwegpiraten” komen Chlorophyl en Minimum terecht op het warme eiland Notenschelp, waar dieren wonen die als mensen leven: ze hebben huizen, auto’s en kleding. Daar ontdekken ze een complot tegen de koning van het eiland, een wufte witte muis Mitro, en proberen dat te verijdelen.
Dit verhaal gaat verder in het volgende album en heeft veel weg van James Bond in dierenvorm: schietpartijen, wilde achtervolgingen, dubbelrollen en een net op tijd verijdelde moordaanslag op de koning!

Links
Chlorophyl
Raymond Macherot
– Overzicht op www.zilverendolfijn.nl

16 gedachten over “Chlorophyl & Minimum

 1. Vijf jaar inmiddels al… nu ga ik me oud voelen!

  De Euro heeft inderdaad veel goeds teweeggebracht. Er wordt behoorlijk onterecht naar de Euro gekeken om recente prijsstijgingen te verklaren. Politieke instabiliteit op plekken waar veel grondstoffen worden ontgonnen, worden vreemd genoeg zelden bij de publieke opinie gehoord. Achja, zo erg is dat niet.

  Trouwens, wist je dat Slovenië het ENIGE land is in de Eurozone, dat feitelijk aan de voorwaarden voor deelname aan het project voldoet?

  Gewoon eventjes voor de extra info 🙂

  In feite zijn alle EU-landen, juridisch gezien, verplicht om deel te nemen zodra ze aan de voorwaarden voldoen. Het VK heeft weliswaar vrijstelling (ik denk dat dat in Maastricht is bekomen), en Zweden en Denemarken hebben het in referenda geweigerd – maar dat garandeert niet dat ze voor eeuwig met de Kroon zullen mogen blijven betalen.

  Anyway – ik ben een groot voorstander van de Europese Eenheidsmunt, en hoe meer landen die gebruiken, hoe liever!

  En dan the queer eye op de euro: het ontwerp is inderdaad maar lauwtjes. Ook lollig dat geen enkel van de weergegeven bouwsels echt bestaat. Er waren niet evenveel biljetten als er lidstaten waren, en men wou niet dat bepaalde landen uitgesloten zouden worden… Hilarisch gewoon 😀

  Dat alles terzijde: een gelukkig nieuwjaar!

 2. Dit is wel even andere koek dan je politiek getinte logs. Even wennen. Lees ook nog steeds strips, maakt me niet uit wat. Jan Jans en de kinderen maar ook Michael Vaillant e.d. Af en toe zelfs kinderboeken zoals van Roald Dahl. Lekker ontspannen, niet nadenken, plaatjes kijken. mmmmmmm, lekker.

 3. Gek is dat maar strips hebben me eigenlijk nooit kunnen boeien. Ik heb vroeger dan wel de Donald Duck en de Tina gelezen, maar zodra ik de gewone boeken had ontdekt was dat over.
  Zelf hou ik er meer van om geprikkeld te worden er zelf beelden bij te verzinnen.

 4. Geweldig is dat he… om zoiets van vroeger weer terug te zien.
  De strip zegt me helemaal niets… ik was iemand van de overbekende strips 😉 asterix & Obelix, sus en wis, kuifje…

 5. VUILE KANKER HOMO’S IK HEB AL GENOEG POEP AAN ME HOOFD DOOR DE KANKER MIJER EN JE MOET GODVERDOMME OPROTTEN MET DIE KANKER EURO EN GA JE MOEDER BEFFEN DAAR WORD JE TOCH GODCVERDOMME GEESTELIJK GESTOORD VAN GA AAMBEIEN OP JE KUT KRIJGEN OFZO KANKER DEBIELE KANKERE NAZI.+

 6. Voor de liefhebbers: deze strip behoort tot de klassiekers uit de stallen van Lombard (Brussel) en (later) Dupuis (Charleroi). Macherot is in stripland een grootheid (helaas onlangs overleden), wordt in Frankrijk op handen gedragen en heeft naast Chlorophyl nog andere beroemde strips getekend als Clifton, Poezekat en Snoesje (11 officiele albums). Snoesje lijkt erg op Chlorophyl, hoewel een minder somber kleurenpalet. Google maar eens op Snoesje!

 7. Nee dit klopt niet. De latere albums zijn ook in het Nederlands verschenen, maar alleen de eerste 7 zijn getekend door Macherot. De albums 8 t/m 10 zijn gemaakt door Dupa en De Groot (welbekend van Dommel), bij 11 werd het verhaal geschreven door Walli, en de laatste drie albums (ook van Walli) zijn getekend door Bom.

  Zie bijvoorbeeld:
  http://tinyurl.com/293u7yw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s