Burg Eltz

Door het unieke verleden van Duitsland (zie mijn eerdere log Heilige Roomse Rijk) zijn er daar altijd zeer veel adellijke families en kastelen geweest. Het bekendste Duitse kasteel is ongetwijfeld slot Neuschwanstein in Beieren. Maar hoe middeleeuws dat er ook uitziet, het werd pas eind 19e eeuw gebouwd door de roman- tische koning Ludwig II.

Een wel echt middeleeuws ‘sprookjeskasteel’ is de burcht (Burg) Eltz, dat aan een zijriviertje van de Moezel, iets westelijk van Koblenz ligt:

Geschiedenis
De bouw van dit kasteel begon in het midden van de 12e eeuw en was in zijn huidige vorm voltooid in het midden van de 17e eeuw.
Dat het kasteel zo smal en hoog is, komt doordat het eigenlijk een soort van middeleeuws flatgebouw is: het bestaat namelijk uit meerdere, tegen elkaar aan gebouwde ‘huizen’: de Rodendorfer, Rxfcbenacher en Kempenicher Hxe4user.
Hierin woonde telkens een andere tak van de familie en naarmate die groeide bouwde men het betreffende ‘huis’ hoger omdat de bergtop te smal was om in de breedte te bouwen.

Gemeenschappelijk
Het verschijnsel dat meerdere takken van een familie op 1 kasteel woonden kom je ook bij andere Duitse kastelen tegen. Het ontstond meestal als er meerdere erfgenamen waren, maar men het kasteel als één geheel wilde behouden. Elke zoon erfde dan een evenredig aandeel in het gebouw, waarin ze dan ook gingen wonen.
Dit ging vaak generaties lang door, waardoor uiteindelijk vele verre familieleden gezamelijk eigenaar van het ene voorouderlijke slot waren. In het Duits staat dit verschijnsel bekend als Ganerbschaft.
In het geval van de burcht Eltz waren drie takken, maar doordat er uiteindelijk twee takken uitstierven, kwam de gehele eigendom weer in één hand.

Familiebezit
Een andere bijzonderheid van de Burg Eltz is, dat dit kasteel nog nooit door een vijand veroverd of verwoest is en altijd, nu dus al zo’n 850 jaar, in handen van de grafelijke familie van Eltz is gebleven. De huidige graaf en eigenaar is – let op: dr. Karl Graf und Edler Herr von und zu Eltz-Kempenich genannt Faust von Stromberg !

Links
– Wikipedia-artikel: Burg Eltz
– Homepage: www.burg-eltz.de

7 gedachten over “Burg Eltz

  1. Wat gaaf!!! Heeft een erg hoog efteling-gehalte… 🙂
    Ik ben al vaak in Duitsland geweest vroeger (op vakantie)… maar heb dit nog nooit gezien. Echt mooi!
    En idd… dat dit familie op familie overgedragen kan worden!

  2. In één woord geweldig, wij zijn deze zomer in het kasteel geweest, helemaal grandioos en dat zoiets nog in privé bezit is. Ik had wel verwacht nog meer te zien van het kasteel, onder andere de kelders, waar de paarden hebben gestaan al was het nog niet opgeknapt ik had het wel heel erg graag willen zien, maar goed, ik kan het ook wel begrijpen. Volgens mij had ik nog nooit zo iets moois gezien, ook de ligging zoals je aan komt lopen, dat was net een sprookje.
    In één woord GEWELDIG !! En wij hopen dat dit nog jaren en jaren goed onderhouden zal worden en misschien wel uitgebreider !!!

  3. In 1969 heb ik Burg Eltz bezocht toen wij met vakantie in Daun verbleven en per auto de omgeving verkenden. Een schitterend kasteel.

  4. Wij,mijn vrouw en ik,zijn 16-07-2011,in Burg Eltz geweest,een prachtig gebouw,wij logeerden in Mosel-Kern,en zijn vandaar uit naar de burg gewandeld,echt prachtig,ik moet er wel bij zeggen dat een groot deel van de burg op het ogenblik in de steigers staat,en niet bte zien is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s