5 jaar euro

Vandaag is het precies 5 jaar geleden dat de euro werd ingevoerd en de gulden daarmee werd afgeschaft. Althans de euro werd op die dag, 1 januari 2002, ingevoerd in de vorm van munten en bankbiljetten (zgn. chartaal geld), want als giraal geld bestaat de euro al sinds 1 januari 1999, toen er voor alle deelnemende valuta vaste wisselkoeren werden ingesteld.

Prijzen
Met name in Nederland zijn veel mensen (nog steeds) niet erg blij met de invoe- ring van de euro, vooral omdat ze denken dat die veel verkapte prijsstijgingen tot gevolg heeft gehad.
Onderzoek heeft echter aangetoond dat die stijgingen, bepaalde goederen uitge- zonderd, erg meevallen en dat de euro in de afgelopen 5 jaar juist heel positieve effecten heeft gehad, namelijk economische stabiliteit en een lage inflatie.

Sterker
Ikzelf ben niet zo heel erg "op de penning", dus die vermeende prijsstijgingen doen mij niet zo heel veel. Mede daarom vind ik de euro een goed project, dat de Europese Unie economisch sterker heeft gemaakt ten opzichte van concurrenten als de VS en Japan.

Vormen
Wat ik wel jammer vind is dat de euromunten en -bankbiljetten zo’n weinigzeg- gend ontwerp hebben. Op zich zijn de gekozen thema’s (landkaarten, bruggen en vensters in verschillende stijlperioden) wel toepasselijk, maar de grafische vorm- geving ervan is wel erg saai, om niet te zeggen knullig…
Een gemiste kans, want iets wat er mooi uitziet willen mensen nu eenmaal liever hebben, dan iets wat er minder mooi uitziet 😉

Veranderingen
In 2002 is de euro in 12 van de toen 15 landen van de Europese Unie ingevoerd; Groot-Brittanixc3xab, Denemarken en Zweden kozen er voor om niet mee te doen. Daar komt verandering in, want per vandaag voert ook Slovenixc3xab de euro als wettig betaalmiddel in.
Een andere verandering is dat vanaf dit jaar op de kant van de munten die in alle landen hetzelfde is, niet meer alleen de deelnemende lidstaten worden afgebeeld, maar het hele Europese continent (uiteraard zonder Turkije).

15 gedachten over “5 jaar euro

 1. In ieder geval een mooie kerstkaart heb je wel verstuurd!
  Gisteren was 1ste Kerstdag (anders zou ik zeggen: Merry X-mas) en laat ik maar voor vandaag zeggen: Happy Boxing Day !!!

 2. Vijf jaar inmiddels al… nu ga ik me oud voelen!

  De Euro heeft inderdaad veel goeds teweeggebracht. Er wordt behoorlijk onterecht naar de Euro gekeken om recente prijsstijgingen te verklaren. Politieke instabiliteit op plekken waar veel grondstoffen worden ontgonnen, worden vreemd genoeg zelden bij de publieke opinie gehoord. Achja, zo erg is dat niet.

  Trouwens, wist je dat Slovenixc3xab het ENIGE land is in de Eurozone, dat feitelijk aan de voorwaarden voor deelname aan het project voldoet?

  Gewoon eventjes voor de extra info 🙂

  In feite zijn alle EU-landen, juridisch gezien, verplicht om deel te nemen zodra ze aan de voorwaarden voldoen. Het VK heeft weliswaar vrijstelling (ik denk dat dat in Maastricht is bekomen), en Zweden en Denemarken hebben het in referenda geweigerd – maar dat garandeert niet dat ze voor eeuwig met de Kroon zullen mogen blijven betalen.

  Anyway – ik ben een groot voorstander van de Europese Eenheidsmunt, en hoe meer landen die gebruiken, hoe liever!

  En dan the queer eye op de euro: het ontwerp is inderdaad maar lauwtjes. Ook lollig dat geen enkel van de weergegeven bouwsels echt bestaat. Er waren niet evenveel biljetten als er lidstaten waren, en men wou niet dat bepaalde landen uitgesloten zouden worden… Hilarisch gewoon 😀

  Dat alles terzijde: een gelukkig nieuwjaar!

 3. VUILE KANKER HOMO’S IK HEB AL GENOEG POEP AAN ME HOOFD DOOR DE KANKER MIJER EN JE MOET GODVERDOMME OPROTTEN MET DIE KANKER EURO EN GA JE MOEDER BEFFEN DAAR WORD JE TOCH GODCVERDOMME GEESTELIJK GESTOORD VAN GA AAMBEIEN OP JE KUT KRIJGEN OFZO KANKER DEBIELE KANKERE NAZI.+

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s