Milieu-ideologie

Tijdens de in de vorige log besproken lezing van Herman Philipse over interreligieuze dialoog, kreeg ik de indruk dat hij zich nogal laatleiden door vrees voor de gevolgen van de wereldwijdeklimaatveranderingen en bevolkingsgroei. Althans dat zijn volgens hemdringende redenen om tot mondiale samenwerking te komen op basis vanwat de wetenschap ons daarover te vertellen heeft. Religies staan datvolgens hem in de weg en dan met name de Islam en de Katholieke Kerkomdat die hun groei vooral zouden realiseren door middel van een hoogkindertal.

Fanatiek
Uiteraard zijn dingen als de klimaatveranderingen zaken die we goedin de gaten moeten houden en ook moeten aanpakken, maar daarbij moetenwe ook heel goed oppassen dat dat geen nieuwe ideologie wordt. Fanatieke missionarissen heeft "het milieu" immers al langer en nuzelfs ook in de persoon van iemand die "de volgende president van deVS" zou zijn geweest (zie diens film An Inconve- niant Truth).

Gevaar
Het gevaar dat ook van deze ideologie uitgaat, is dat er wel heelgemakkelijk grote groepen (kwetsbare) mensen aan kunnen worden opgeofferd, in ditgeval onder het mom van de onbeheerste bevolkingsgroei. Hier valtnatuurlijk veel over te zeggen, maar ik vind de manier waarop veelrijke westerlingen menen dat het nu wel genoeg is met debevolkingstoename in arme landen, tamelijk beangstig- end…

Aansporing
En wat de stellingen van Herman Philipse betreft: willen we hetmilieu echt ont- zien, dan zal dat waarschijnlijk grote inspanningen enoffers vergen, iets waartoe mensen niet gauw uit zichzelf toe bereidzijn, waartoe kille wetenschappelijke cijfers en rapporten niet genoegzijn en waartoe misschien ook onvervalste milieupropaganda vanAmerikaanse snit niet genoeg zal zijn…
Het enige dat dan nog rest is de inspiratiekracht van religie, waarvanwetenschap- pers denken dat die mogelijk mede ontstaan is als "functie"om mensen tot noodzakelijke inspanningen en offers aan te zetten…

Dus misschien is religie wel geen hinderpaal, maar juist het laatste middel om de leefbaarheid van onze aarde te redden!

8 gedachten over “Milieu-ideologie

 1. Lang leve links!
  Al ga ik toch ver rechts stemmen als dit ook niks word zoals afgelopen 2 (3) flut kabinetten :/
  Had bijna Wilders gestemd nog, om zijn uitgesproken mening, ware het niet dat ie m’n coffeeshop in de weg wil zitten.

 2. Als SP-stemmer ben ik uiteraard heel blij met de grote groei. Ik vind niet dat 8 jaar paars en 3x een half kabninet Balkenende Nederland veel socialer hebben gemaakt, ondanks dat ik ook vind dat Balkenende III ook goeie dingen gedaan heeft.
  Ik was zeer verbaasd over de 9 zetels van Wilders. Blijkbaar is er een grote stille groep die het met hem eens is. Het enige positieve dat ik kan bedenken aan Wilders is dat ‘ie er voor gezorgd heeft dat de VVD gekrompen is en dat er daardoor geen CDA/VVD kabinet komt op voorhand.

  En ik denk dat de formatie van een kabinet wel eens heeeel lang kan gaan duren.

 3. Ik heb toch weer op de VVD gestemd, blijf er bij dat het een constante politieke factor is die een regerend kabinet niet kan missen. Helaas zullen ze deze keer, áls er een nieuw kabinet komt, niet meeregeren. Beter zou het zijn als er geen kabinet te formeren zou kunnen worden en er nieuwe verkiezingen zouden komen. Denk dat die meer duidelijkheid zal geven in de werkelijke verhoudingen. De afgelopen verkiezingen zijn verkiezingen van onvrede geweest en hebben door de verschuivingen schrikreacties opgewekt. Op naar de volgende ronde?

 4. Het CDA is minstens zo’n constante factor als de VVD als je het mij vraagt 😉
  Nieuwe verkiezingen zouden op zich geen slecht idee zijn, ware het niet dat de vorige verkiezingen ook al zo getekend waren door schrik en onvrede… dus of een nieuwe ronde een zoveel stabieler resultaat zou geven…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s