Kieskompas

In een eerdere log heb ik me een stemadvies laten geven door de website www.stemwijzer.nl, dat tot mijn schrik uitkwam op de SGP…

Vandaag is er echter een nieuwe stemhulpwebsite beschikbaar, namelijk www.kieskompas.nl en daar kwam het volgende advies uit:

Ter verduidelijking: het Kieskompas geeft niet 1 partij aan, maar plaatst het rode potloodje precies daar in het "partijenlandschap" waar je gezien je antwoorden het beste zou passen. In mijn geval komt dat dus het dichtst bij de ChristenUnie (CU) uit.
Zoals ik in genoemde eerdere log al schreef zal ik desondanks niet op de CU gaan stemmen, maar op het CDA. Ten opzichte van het SGP-advies van de StemWijzer, is dit CU-advies daar in elk geval wat dichter in de buurt.

Daaruit zou kunnen worden afgeleid dat het Kieskompas een wat nauwkeuriger advies geeft dan de stemwijzer. Waarschijnlijk hangt dat samen met de meer gedifferentieerde keuzemogelijkheden, waarin ook factoren als het gevoerde beleid en de lijsttrekkers aan bod komen.

14 gedachten over “Kieskompas

 1. Ik vond het ook erg leuk om de Canon met de 50 vensters te bekijken. Ook ik vond het een redelijk goede beschrijving van onze geschiedenis, zo op het eerste gezicht.

  Mijn vraag aan HU: wat mis je nou het meest in de lijst?

 2. Hmmm… in sommige commentaren las ik dat er nix in staat over de verzuiling, dat is idd een omissie… en wat ik zelf ook nog mis is iets over religie in de Middeleeuwen: als iets kenmerkend is voor die tijd, dan is het toch wel de grote rol van het christelijk/katholieke geloof, denk alleen al aan de gotische kerken en de religieuze kunstwerken! Maar in de canon staat tussen Willibrord en de beeldenstorm geen religieus venster meer…

 3. Kan me goed vinden in je commentaar. Het belangrijkste lijkt me dat deze zogenaamde canon niet een afgeloten lijst presenteert, maar meer een soort didaktisch basisverhaal is waar meer bij kan. De opstellers nodigen als het ware uit tot aanvulling en tot tegenspraak. En dat is juist, want je kunt nooit een bevredigend canoniek verhaal opstellen. Als mensen en vooral leerlingen dit verhaal kennen, kunnen ze ook ontbrekende elementen begrijpen. En daar gaat het om. Het ontbreken van religie in de middeleeuwen is een punt, maar als je bij Willibrord geleerd hebt, dat het christendom zich gevestigd heeft, dan zul je ook al gauw op de gedachte komen, dat het wel niet direct weer zal zijn verdwenen.

  Verzuiling is ook een goed punt. Maar ook in gezaghebbende Europese geschiedenissen kom je na 1648, het einde van de godsdienstoorlogen vaak weinig meer tegen over religie, terwijl je vrij gemakkelijk kunt betogen dat religie als onderwerp van maatschappelijk debat in de laatste twee eeuwen misschien wel belangrijker is geweest dan daarvoor. Maar als mensen de grote lijnen van de geschiedenis kennen, kunnen ze additionele informatie, die ook gewoon uit de media kan komen, vaak wel plaatsen. Het gaat erom dat het kader aanwezig is en daartoe geeft dit verhaal met vijftig vensters een goede aanzet.

 4. Toch blijf ik van mening dat er iets meer gezegd had kunnen worden over het geloof in de Middeleeuwen, desnoods in het kader van Willibrord, maar liefst apart.
  Want ik denk dat veel mensen niet beseffen hoezeer niet alleen het alledaagse protestantisme, maar zelfs de huidige geseculariseerde volksritualiteit schatplichtig is aan het middeleeuwse katholieke volksgeloof…

  En dan heb ik het nog niet eens over de rol van de kloosters bij de vele ontginningen, de rol van de geestelijkheid bij het beschaven van ook ons volk, de kerkelijke structuren in tijden waarin wereldlijk gezag nauwelijks iets voorstelde en, zoals gezegd, de enorme inspiratie die van het katholieke geloof uitging voor kunst en cultuur…

 5. Je hebt gelijk, maar het punt is natuurlijk dat je op veel onderdelen vanuit een specifiek gezichtspunt nog wel meer wensen kunt opvoeren. Misschien is het nuttig de canon toch nog eens per ontisch gebied (economie, maatschappij, politiek, cultuur, religie en zo meer) te analyseren en dan te kijken hoe volledig het vertelde verhaal is. Wat betreft de Middeleeuwen zijn er in feite slechts vijf vensters – tenminste als je ervan uit gaat dat de boekdrukkunst in feite de nieuwe tijd inluidt. Eén ervan is gewijd aan religie (Willibrord), twee aan politiek (Karel de Grote en Floris V), één aan cultuur (Hebban olla vogala ) en één aan economie (Hanze). Als je ervan uitgaat dat je maar vijf vensters voor dat tijdvak wilt, had je dan iets anders kunnen indelen? In plaats van Floris V had je misschien iets meer steden en kerken kunnen combineren. Maar het blijft lastig. Maar als je iets meer wenst, moet je in feit ook aangeven wat er kan verdwijnen, omdat zo’n lijst nooit te lang mag worden (al valt het natuurlijk nooit te zeggen waarom er ook niet zestig vensters zouden kunnen zijn). Daar komt misschien een beetje bij dat veel vensters toch over specifiek Nederlandse dingen gaan en dat het middeleeuwse christendom ook een internationaal fenomeen is. Van mij had er meer aandacht aan besteed mogen worden, maar ook bij de priester Erasmus komt het christendom al weer kijken – en dan moet je het verhaal tussen Willibrord en Erasmus als docent inderdaad zelf nader invullen.

  (Het kan overigens zijn dat ik dit antwoord nog eens gedeeltelijk gebruik op mijn site, als ik inderdaad op de gedachte zou komen nog eens een uitvoeriger beschouwing aan de canon te wijden.)

 6. Toch kom je in de buurt van de vorige uitslag, waaruit mag blijken dat je keuzes vrij consistent zijn en je daadwerkelijke standpunten en je politieke voorkeuren dicht bij elkaar liggen. Ik heb de Kieskompas vanmorgen ook gemaakt en er een stukje met kleine analyse over geschreven (onder de link nu). Bij mij kwam het rondje iets hoger uit, maar het aardige hiervan is dat vrijwel iedereen die een beetje in het midden zit, zijn cirkel wel door alle vier hoeken ziet gaan.
  Je kunt je allee afvragen of de plaatsing van de partijen over het vlak nu zo adequaat is. GroenLinks komt hier wel erg links en progressief uit de bus, terwijl de drie kleine fortuyn-achtige partij minder extreem in hun vlak zitten. Maar iedereen kan zelf oordelen …

 7. ik vind dat CDAgewoon door moet regeren
  we weten nu wat we hebben en je moet maar
  afwachten wat we weer krijgen ieder verander
  ring is geen verbetering ik ben bets tevreden met balkennende groetjes van
  tkwant@home.nl

 8. Ik vond de kieswijzer inderdaad ook veel beter. Ik kwam opvallend dicht bij het CDA uit, maar ook enorm in het midden. Zit in het midden tussen links en rechts, en tussen conservatief en progressief. Klopt ook wel, omdat ik er continu tussen schipper.

 9. Ik kwam bij de stemwijzer op SP en Groen Links, die hadden hetzelfde percentage. Bij het kompas kom ik de PvdA. Ik kan met beide uitslagen leven. Ik stem SP by the way =)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s