Stemwijzer

Met het oog op de naderende Tweede-Kamerverkiezingen heb ik, in navolging van mijn collega-weblogger Thijs, de vragen op www.stemwijzer.nl ingevuld, waarna er het volgende stemadvies uitkwam:

Middenweg
Resultaat: alledrie de christelijke partijen bovenaan, met nota bene de SGP op de eerste plaats… daar ben ik nou niet zo blij mee, evenmin als met de ChristenUnie op de derde plaats… maar gelukkig ga ik altijd voor de gulden middenweg en tussen de eerste en de derde plaats staat precies goed, de enige echte midden- partij van Nederland: het CDA!
(zie over het CDA ook mijn eerdere log "Politieke kleurverandering")

Geheel
Zoals het resultaat ook al een beetje weergeeft heb ik soms behoorlijk uitgespro- ken ideexc3xabn, maar zal ik desondanks ook nu weer, zoals ik bijna altijd al heb gedaan, op het CDA stemmen. Dit omdat ik vind dat je een keuze moet maken die, voor zover te overzien valt, het beste is voor de gehele samenleving en dus niet alleen voor een partij die toevallig het beste opkomt voor je eigen belangen…
En hoe meer je naar links, of naar rechts, gaat, hoe meer de partijen daar opkomen voor vaak heel beperkte belangen van deze of gene achterban of doelgroep…

Eenzijdig
Precies die eenzijdige gerichtheid op deelbelangen bepaalt ook mijn afkeer van de kleine christelijke partijen. Daarbij gaat het mij niet eens zozeer om hun gerichtheid op een gelovige achterban of hun christelijke overtuiging, maar om het feit dat het partijen op protestantse basis zijn.
Want het protestantisme is haast per definitie een eenzijdige godsdienst, wat zij ook zelf benadrukken met hun "alleen het geloof, alleen de Schrift, alleen Christus, alleen de Genade"… De wrange grap daarvan is bovendien dat zij zelf niet lijken door te hebben dat zij met hun nadruk op het zuiveren van het indivi- duele geloof, zij de weg hebben vrijgemaakt voor de "neutrale" overheid waar ze nu zo vaak kritiek op hebben…
Daarentegen heeft het Katholicisme altijd geprobeerd een religie voor iedereen te zijn, waarin zoveel mogelijk aspecten van het leven een plaats kregen, zonder daarbij al te veel de nadruk op het xc3xa9xc3xa9n of het ander te leggen. En politiek gezien kom je dan in het midden uit, bij het mede op katholieke basis staande CDA.

Kieskompas
Naast www.stemwijzer.nl kan je trouwens binnenkort ook via www.kieskompas.nl een stemadvies krijgen… wellicht goed ter "controle" van wat Stemwijzer je voorschotelt!

29 gedachten over “Stemwijzer

 1. Ik kan en kon ze niet laten liggen deze strips van Suske en Wiske. Heb bij vertrek naar Spanje stáááápels weggegeven. Gelukkig zijn ze niet uit het oog verloren, ze worden nu verslonden door het zoontje van m’n zus. Maar ik ben opnieuw met de “aankopen” begonnen, ook Asterix en de familie Doorzon zijn favorieten. Volgens mij is dit lectuur van 6 tot 66. Of zoiets. Toch?

 2. Suske en WIske is voor mij jeugdsentiment op en top. Ik heb wat albums versleten en altijd met heel veel plezier! Helaas vind ik de nieuwe albums niet zo leuk meer.

 3. Hehe, heel opvallend jouw uitslag!

  Op mijn site is er ook uitgebreid gediscussieerd over de resultaten en vooral de geldigheid van zo’n stemwijzer. Ik vind dat de stemwijzer een eventuele richting kan duiden, maar verder totaal niet beslissend is.

  Bij mij kwam als eerste het CDA eruit, en als tweede de SP (met maar een klein verschil). Nu vraag ik je, hoe groot kan het verschil zijn?

  Overigens is het wel interessant om te kijken wat de andere bezoekers van stemwijzer.nl hebben ingevuld, en het ziet er naar uit dat de PvdA en de VVD het relatief slecht doen.

  Ik heb gehoord dat Kiescompas het genuanceerde alternatief moet zijn van Stemwijzer, mede uit onvrede van die stemwijzer. Ik ben benieuwd!

 4. Kijk, daar heb je nou wat aan. Eigenlijk begrijp ik je niet helemaal goed. Je hebt met het beantwoorden van de stemwijzer een eigen idee hoe politieke partijen met hun zienswijzes er bij jou voorstaan. Blijkt SGP te zijn. Waarom daar dan niet op te stemmen? Alleen vanwege de naam? Ik denk dat ik ook die stemwijzer maar eens ga doen. Ben benieuwd.
  Hoi!

 5. Ik heb me door jou en Thijs laten inspireren ook maar iets met de stemwijzer te doen. Je hebt overigens groot gelijk dat je je niet helemaal door het ding laat leiden, omdat natuurlijk vragen en overwegingen buiten de dertig vragen veel belangrijker kunnen zijn. Het gaat er meer om om te vergelijken of je intuxc3xafties en je antwoorden in dezelfde lijn liggen en dat is kennelijk duidelijk het geval.

 6. Je hebt je keuze al gemaakt, maar misschien is voor jou de site http://www.cda-of-christenunie.nl/ toch nog interessant, temeer daar de eerste bijdrage van bisschop Gerard de Korte is, die zich zoals dat een hedendaags katholiek leidsman betaamt, van een concreet stemadvies onthoudt.

  Ik besef overigens dat CDA of CU niet echt jouw dilemma is. Dat je bij de SGP uitkam, heeft er ongetwijfeld ook mee te maken dat die partij in veel zaken veel dichter bij het CDA zit, terwijl de CU op een aantal punten voor wat “linkser” doorgaat – al merkte Rouvoet terecht op dat hij met zijn partij alle hervormingsvoorstellen van het zittende (en vorige) kabinet had gesteund en dus echt niet zonder meer tot de oppositie gerekend mag worden.

 7. @ Jan Dirk Snel
  Bedankt dat je me op die website attendeert! Ik kende hem nog niet, maar het is een aardig hulpmiddeltje voor mensen die tussen beide partijen twijfelen…

  Maar eigenzinnig als ik ben vind ik het ergens niet juist dat de bisschoppen zich, veel te politiek correct, van concrete stemadviezen onthouden…
  Het klinkt heel mooi als Mgr. De Korte zegt dat katholieken hun keuze op basis van het eigen geweten moeten maken, maar dat is eigenlijk meer een protestantse manier van doen. De functie van het katholieke leergezag is juist het meer of minder nadrukkelijk “adviseren” van de gelovigen.

  Ik kan het daarom ook niet erg consequent vinden dat de Kerk wel tamelijk strikte richtlijnen geeft voor zeer persoonlijke aangelegenheden als bijv. de seksualiteit, maar haar schaapjes bij verkiezingen gewoon aan hun lot overlaat…
  En dat terwijl de uitkomst van verkiezingen voor de maatschappij (en dus ook voor bijv. de wetgeving op ethisch gebied) veel ingrijpender gevolgen heeft, dan wat veel mensen in bed uitspoken…
  Wat mij betreft zouden de bisschoppen hun gelovigen dan ook best mogen oproepen om op het CDA te stemmen.

 8. Verbaast me niet dat je op SPG zou stemmen 🙂
  Volgens de stemwijzer moesten we op Groep Wilders stemmen.. we wisten wel dat wij rechts zijn, maar dat het extreem is….dat is voor ons een verrassing 🙂

 9. @ HU:

  Ik denk dat de bisschoppen de vingers niet gauw meer zullen branden aan een concreet stemadvies. Het Mandement van 1954, een jaar na de herdenking van honderd jaar kromstaf, roept altijd nog slechte herinneringen op. Door zich wel over themaxe2x80x99s uit te spreken, maar zich niet aan een partij te verbinden is het gezag van de bisschoppenconferentie ongetwijfeld ook groter. Ik zou er overigens niet mijn hand voor in het vuur willen steken dat alle Nederlandse bisschoppen CDA stemmen. Het ligt voor de hand om dat van te meesten wel te verwachten, maar ik zou me kunnen voorstellen dat een enkeling toch wel naar CU, Pvda of GL neigt. (Gerard de Korte was overigens gisteravond op de Nacht van de Geschiedenis.)

  Overigens heb ik op verzoek vorig jaar nog eens een artikel geschreven over de vraag op welk van de drie samenstellende partijen het CDA nu het meest lijkt en na enig nadenken kwam ik tot de conclusie dat het CDA ideologisch het meest een geseculariseerde voortzetting van de ARP is. Het gedachtengoed komt grotendeels uit antirevolutionaire koker, al is het vooral omgewerkt en heel aders verwoord. En wat betreft achterban lijkt het CDA ook meer op de ARP dan op de KVP. De KVP was echt een brede middenpartij, omdat de partij vrijwel het hele katholieke volksdeel vertegenwoordigde, van arbeider tot ondernemer en in zekere zin ook van links tot rechts. Het CDA is net als de ARP veel meer een partij van de economische middengroeperingen en heeft een xe2x80x9crechtserexe2x80x9d achterban dan de KVP had.

  In zekere zin zou je zelfs kunnen zeggen dat de CU inhoudelijk veel meer op de lijn van de oude KVP zit, die xe2x80″ op de laatste tien of vijftien jaar voor de fusie na xe2x80″ ook altijd xe2x80x9clinkserxe2x80x9d en xe2x80x9csocialerxe2x80x9d was dan ARP of CHU. Overigens is die ontwikkelingsgang van de CU opvallend, want GPV en RPF zijn beide begonnen als kleine, rechtse concurrenten xe2x80″ of afsplitsingen – van de ARP.

 10. @ Jan Dirk Snel
  Dank voor je interessante uitleg over de “signatuur” van het CDA! Ik heb gevoelsmatig ongeveer dezelfde indruk als dat jij het nu verklaart. En waarschijnlijk is dat ook de reden waarom steeds meer katholieken zich aangetrokken voelen tot de CU, wat ook niet geheel los staat van de oecumenische tendenzen…
  Afwachten hoe het zich in de toekomst gaat ontwikkelen: of het CDA nog meer naar rechts gaat en of de CU, al of niet als reactie daarop, “katholieker” gaat worden en een christelijk-sociale partij wordt…

  Wat het stemadvies betreft heb je gelijk, dat de bisschoppen dat niet meer zullen durven gezien het Mandement. Maar ook in breder kader leeft in de RKKerk de gedachte dat een stemadvies een al te concrete bemoeienis met de politiek is…
  Zoals gezegd, ik begrijp hoe dat komt, maar blijf het niet erg consequent vinden, want op deze manier leveren ze zich haast willoos uit aan de grillen van de politiek… concrete stemadviezen kunnen immers, al was het maar als stok achter de deur, best invloed hebben…

 11. 1. SGP, 2. Wilders, 3. CDA. 4. VVD. Dus ga ik SGP stemmen. En dat bedoelde ik met jouw uitslag. Bij jou ook SGP, maar je gaat er niet op stemmen. Je blijft desondanks CDA-stemmer. Ik was VVD-er, maar ga nu gewoon dus SGP stemmen.

 12. “…Dit omdat ik vind dat je een keuze moet maken die, voor zover te overzien valt, het beste is voor de gehele samenleving en dus niet alleen voor een partij die toevallig het beste opkomt voor je eigen belangen…”

  Hier ben ik het nou helemaal mee eens!

  En daarom ben ik wel benieuwd naar je motivatie om CDA te stemmen. Ik vind dat namelijk een hele kleurloze partij die eigenlijk voor niemand goed is. =)

 13. Tsja… Dat lijkt weer een staaltje van Roomsche dubbelzinnigheid, maar hij ziet mijns inziens over het hoofd dat als hij profetisch wil zijn door bepaalde dingen van de gevestigde orde aan de kaak te stellen, hij dat reeds kan en moet doen in zijn geestelijke functie…
  In de politiek gaat het om de wereldlijke macht en daartoe zou hij zijn invloed jegens het CDA dienen aan te wenden, in plaats van zich er “op z’n protestants” al protesterend van af te keren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s