Suske & Wiske

Suske & Wiske – de overbekende strip met in de hoofdrol Suske en Wiske, een jongen en meisje, die, vaak samen met hun vrienden Lambik, Sidonia, Jerom en professor Barabas alle mogelijke avon- turen beleven.

Tekenaar
De oorspronkelijke tekenaar was de Antwerpenaar Willy Vandersteen (1918-1990) en het eerste ver- haal verscheen al in 1945 in een Belgische krant. De strip werd al spoedig erg populair en de stripalbums werden en worden ook vooral in Nederland zeer goed verkocht. Op het hoogtepunt rond 1990 werd een oplage van 400.000 bereikt!

Geschiedenis
Ook ik heb in mijn jeugd vele Suske & Wiske-albums verslonden. Met name de avonturen die in het verleden spelen, spraken mij altijd erg aan en hebben waar- schijnlijk ook het nodige bijgedragen aan mijn latere meer serieuze interesse in geschiedenis.

Spook
Vooral het album "Het Spaanse Spook" sprak erg tot mijn verbeelding, waardoor ik meer wilde weten van de werkelijke omstandigheden uit de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt: het Brabant ten tijde van de Opstand tegen Filips II. Ik denk dat dit mede de aanleiding is geweest voor mijn latere, ik kan haast wel zeggen, liefde voor de 16e eeuw.

Processen
En door bestudering van precies die tijd ben ik op het spoor gekomen van cru- ciale historische processen, die ik later ook in religieus en filosofisch perspectief heb kunnen plaatsen. Processen die mij nog steeds fascineren en die mij o.a. tot de wat meer diepzinnige logs alhier inspireren. Waar stripverhalen dus al niet toe kunnen leiden…!

Links
www.suskeenwiske.nl
www.fameuzefanclub.nl
www.studio-vandersteen.be

15 gedachten over “Suske & Wiske

  1. Ik kan en kon ze niet laten liggen deze strips van Suske en Wiske. Heb bij vertrek naar Spanje stxc3¡xc3¡xc3¡xc3¡pels weggegeven. Gelukkig zijn ze niet uit het oog verloren, ze worden nu verslonden door het zoontje van m’n zus. Maar ik ben opnieuw met de “aankopen” begonnen, ook Asterix en de familie Doorzon zijn favorieten. Volgens mij is dit lectuur van 6 tot 66. Of zoiets. Toch?

  2. Suske en WIske is voor mij jeugdsentiment op en top. Ik heb wat albums versleten en altijd met heel veel plezier! Helaas vind ik de nieuwe albums niet zo leuk meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s