Roddelen

Laat ik beginnen met een goede raad:

Praat niet over anderen, maar met anderen!

Dat wil zeggen: niet over andere mensen praten waar ze zelf niet bij zijn (oftewel roddelen dus), maar met andere mensen praten.
Dit spreekt welhaast voor zich als het gaat om negatieve opmerkingen, maar gaat ook op voor positieve dingen: ook daarvan is het beter dat je die tegen iemand zelf zegt, dan dat je die louter met anderen bespreekt.
Moraal van dit verhaal: niet alleen onderling roddelen, maar liever met anderen in gesprek gaan.

Functie
Op zich zullen de meeste mensen het daar wel mee eens zijn en erkennen dat roddelen geen fraaie bezigheid is. Toch is het niet erg realistisch om te verwachten dat er ooit een eind komt aan roddel en achterklap. Daarvoor is het een al te menselijke gewoonte…
Ondanks dat roddelen niet erg netjes is, heeft onderzoek laten zien dat het toch een belangrijke sociale functie heeft: roddelen blijkt de groepsgevoel en de saamhorigheid te versterken. Niet ten opzichte van iemand waarover geroddeld wordt natuurlijk, maar wel in de groep mensen die zelf roddelen.

Draaikolk
Roddels zijn namelijk een soort van sociale relatiegeschenkjes: ze delen lekker uit en iedereen wil ze graag hebben. Ze zijn bovendien ook heel makkelijk te verkrijgen, want waar je ook bent, je hoort vanzelf altijd wel het een en ander. Op deze manier ontstaat vanzelf een draaikolk van geklets waarin voortdurend alle mogelijke nieuwtjes rondcirkelen…
Dat ze daarbij gemakkelijk steeds verder van de waarheid verwijderd raken, kan voor een "slachtoffer" vervelend zijn, maar maakt de roddel op zich alleen maar nog gewilder…

Vergroten
Iedereen zal wel met roddelen te maken hebben of er zelfs zelf aan meedoen… gezien het feit dat dit "goed" is voor het groepsgevoel, is het ook moeilijk om je er helemaal aan te onttrekken… maar wie zich er toch niet zo prettig bij voelt, die kan kan proberen de groep wat te vergroten door niet over anderen, maar met anderen te praten!

17 gedachten over “Roddelen

 1. @ Thijs: de kathedraal in Den Bosch – die natuurlijk tussen 1629 en 1811 een gereformeerde kerk was – is tamelijk groot, maar de Utrechtse kathedraal, een vroegere kloosterkerk, stelt natuurlijk niet veel voor. Maar barokkerken hoeven niet zo groot te zijn. In Zuid-Duitsland en omgeving zijn juist veel dorpskerken barokkerken. In de steden stonden vaak al grote gothische kerken.
  Maar grote kerken, al zijn het dan geen kathedralen, hebben we in Nederland natuurlijk in vele steden.

 2. Ook de kathedraal in Haarlem (de nieuwe Sint-Bavo) is voor Nederlandse maatstaven behoorlijk groot, alleen alles behalve barok…

  Misschien is het goed om hier even aan toe te voegen dat de term kathedraal weliswaar vaak gebruikt wordt voor een groot kerkgebouw in het algemeen, maar eigenlijk de aanduiding is voor een kerk waarin de zetel (cathedra) van een bisschop staat.

 3. Ja, ik denk eigenlijk bij nader inzien dat Thijs het in die zin gebruikte. Ik ging wat automatisch van de betekenis van bisschopskerk uit.

  De oude Bavo in het centrum van Haarlem is trouwens wel een tijdje kathedraal geweest: na de nieuwe indeling van bisdommen in 1559. Het is niet voor niets dat in 1853 Haarlem opnieuw een bisdom werd. Maar de oude bisschopskerk was toen al lang een gereformeerde (vanaf 1816 puristisch: hervormde) kerk.

  Ik herinner me dat ik Megen ook een barok kerkinterieur tegenkwam. De reden: Megen behoorde niet tot de Republiek en dus kan daar in de zeventiende eeuw een kerk barok ingericht worden.

 4. @HU: Hmmz, dan was de definitie van kathedraal voor mij niet duidelijk. Ik doelde hier op de grote reusachtige kerken die vaak in het buitenland te vinden zijn, zoals in Rome, Parijs of Keulen, vaak mooi (Barok) versierd. En in Nederland vinden we die nauwelijks, Maastricht heeft een mooie kerk, oke, maar verder…

 5. Dat vermoedde ik al, vandaar de verduidelijking 😉 Maar het is wel zo dat die grote, rijk versierde buitenlandse kerkgebouwen, zonder uitzondering wel allemaal ook kathedralen zijn, in de zin dat de zetel van de betreffende (aarts)bisschop er staat.

  Ik vind het ook jammer dat wij hier ten lande niet ook zulke barokke kerken hebben, maar ja, de spreekwoordelijke dominee moest daar nix van weten en de koopman stak zijn geld liever in eigen zak, dan het aan kerkelijke versieringen uit te geven… 😉

 6. Op z’n tijd ga ik een vette roddel niet uit de weg. En mensen die beweren een hekel aan roddelen te hebben, moet je in de gaten houden (net als diegenen die niet ‘kunnen’ liegen)..

 7. Eigenlijk zit er nog een grijs gebied tussen het roddelen en het praten over. Je kunt best dingen zeggen over een ander waar die niet bij is. Dat noem ik geen roddelen, pas wanneer je negatieve dingen gaat rondbazuinen, ja dxc3¡n noem ik dat roddelen. Ik denk dat iedereen heel veel en heel vaak over anderen praten, die er op dat moment niet bij is, en dat hoeft niet altijd negatief te zijn, dus hoeft dat ook niet altijd roddelen te zijn. Maar ik ben het met je eens dat veel mensen praten om te roddelen. Slechte zaak.

 8. ja wat is roddelen?
  ik denk dat iedereen wel eens wat over een ander verteld terwijl die persoon er niet bij is. ik vind het pas roddelen als het echt negatief is wat je over die persoon zegt. ik moet eerlijk zijn ik heb ook wel eens geroddeld hoor en denk ook best dat het vaker in mijn leven zal gebeuren
  mar het verschil is dat ik het vaak achteraf wel tegen de persoon in kwestie zeg

 9. tja ik heb veel vriendinnen met kinderen en er is een vriendin bij met een kind die af en toe knap lastig kan zijn meer dan het gemiddelde van de andere kinderen en ook haar aanpak naar dit kind kunnen de andere vriendinnen niet altijd begrijpen er wordt onderling veel over gediscuseerd en gesproken en we zien het niet echt als kwaadsprekerij maar eigenlijk is dit het wel he dan kun je zeggen spreek er met deze vriendin zelf over en dat proberen we ook wel maar ze staat niet echt open voor kritiek over haar kind en haar aanpak ze gaat steeds in de verdediging
  ik moet zeggen dat ik hier goed aan meedoe en begin me er steeds slechter over te voelen

 10. Wat laat misschien.
  Roddelen is met genoegen negatief spreken over collega’s, scholen,buren, vrienden enz. Roddelen is dus vebraal pesten.
  Wij geven maandelijks een bladwijzer uit ove rroddelen/pesten en hebben een enorme documenttaie.
  Per mail sturen wij gratis documentatie op en bepekrt ook gratis per post.
  Onze website geeft eeno verizcht van het porbleem: http://antiroddelactie.telenet.be
  Voor inlichtingen of problemen, mail naar: antiroddelactie@hotmail.com
  Wij versturen nu om de twee maanden gratis onze nieuwe uitgaven, naar een 450 adressen in Nederland en Belgixc3xab. Naar u ook in de toekomst? Mail maar.
  Laat bespreken van niet uitgroeien tot roddelen over.
  De Vredelaan ligt niet in roddelwijk
  Boudewijn Vandermeulen
  Antiroddelactie
  St. Jozefsweg, 2,
  2580 Putte Belgixc3xab

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s