Studio 54

Afgelopen avond was op RTL7 de film "54" – een modern sprookje over de wereld van uiterlijke schijn.
De film gaat over Shane, een door Ryan Philippe gespeelde, knappe jongen uit het vlakbij New York gelegen Jersey (wiens mooie lange haar gaandeweg de film helaas steeds korter wordt). Hij droomt van het uitgaansleven in de grote stad en weet, louter door zijn fraaie uiterlijk, een baan te krijgen in de meest hippe disco/club van dat moment: Studio 54!

Studio 54
Het kader van de fim wordt gevormd door wat studio Studio 54 echt was: de meest extra- vagante uitgaansgelegenheid van de jaren ’70, waar onder leiding van (de in de film duidelijk homoseksuele) Steve Rubell, drank, drugs, sex en disco aan de orde van de dag, of beter gezegd nacht waren. Het motto van Studio 54 was dan ook The Moon, the Spoon and the Stars, oftewel: de nacht, de (lepel met) drugs en de (muziek- en film)sterren!
Het kon dan ook niet uitblijven dat de belastingdienst daar in 1979 een eind aan maakte. Als een schaduw van wat het vroeger was bestond de club nog tot 1986. De geest van Studio 54 is echter inspiratie geweest voor de opzet van talloze latere disco’s en clubs over de hele wereld.

Gay
Studio 54 was ook xc3xa9xc3xa9n van de eerste gemengde uitgaansgelegenheden voor zowel homo’s als hetero’s: de extravagantie trok hetero’s aan en homo’s vielen er niet in op.
Dit aspect komt in de film, vooral met het optreden van de hoofdrolspeler, zo duidelijk naar voren, dat je, afgezien van de obligate gesuggereerde heterosex, zou denken dat je naar een homo-erotische film kijkt…

Eind
Zoals in bijna alle sprookjes, wordt ook in deze film alle uiterlijke schijn, hoe mooi ook, genadeloos ontmaskerd en overleven alleen echte vriendschap en liefde. Toch kan mijns inziens de "everlasting party", zoals die in Studio 54 met al zijn uiterlijke uitspattingen werd georganiseerd, als een uiting van verlangen naar eeuwig en volmaakt geluk worden gezien, een verlangen dat echter in innerlijk- heden duurzamer blijkt te zijn…

Links
Zie ook de info bij www.disco-disco.com en op www.studio-54.tk!

11 gedachten over “Studio 54

  1. Dank je!
    Die bank kwam ik toevallig tegen in de krant en toen ging er vanwege de naam meteen een lichtje bij me branden omdat ik me vroeger weleens verdiept heb in de organisatie van liefdadigheid in de 16e eeuw. Dus toen heb m’n notities opgezocht en daar samen met wat informatie van internet deze log van gemaakt…

  2. Toen ik jouw log zag heb ik gelijk nog even de foto’s erbij gepakt die ik maakte toen ik in Italië was, want het standbeeld kwam me heel bekend voor. Maar helaas, ik heb daar geen foto van genomen. Wel leuk, brings back memories!

  3. Klopt, vandaar dat ik twijfelde. We zijn ook in een aantal plaatsen geweest en het is dat ik het genoteerd heb allemaal, ik weet alleen Lucca en Pisa nog (maakte de meeste indruk denk ik).

  4. Ik zou toch zweren dat ik hier dezelfde dag van uitzending nog een comment heb geplaatst. Niet dus. Had de film al eens eerder gezien, en weer boeide me het gegeven. Het zoeken naar geluk, het zoeken naar bevestiging en de maatschappelijke ladder beklimmen. Met een snufje van dit en een snufje van dat. Daarna de totale ontreddering. Wie was de hoofdrolspeler nou? Hij deed me denken aan Christopher Atkins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s