Br3eZaH-TaAl

Br3eZaH-TaAl is de opvallende eigenzinnige spelling die vooral door de jongste internetgebruikers gehanteerd wordt op fora en MSN. Het is dus een spelling en, ondanks dat het doorspekt is met Amerikaanse termen en afkortingen, geen echte taal.
Deze spelling kenmerkt zich door het afwisselend gebruiken van HoOfd- eN kLeIne LeTTeRs, door het vervangen van L3tt3rs d00r c1jf3rs en door het gebruik van veel, vaak fonetische afkortingen: ff, w8en, CU, etc…

Cultuur
De Breezah- of Breezerspelling is genoemd naar de onder deze jongeren zeer populaire Bacardi Breezers: mixdrankjes met veel alcohol, maar die toch lekker zoet smaken.
Zowel deze Breezers als de daarnaar genoemde spelling zijn inmiddels symbool geworden voor een cultuur van jongeren wier leven een mix is of lijkt van internet, mobieltjes, uitgaan, drank, vrienden, uiterlijkheden en niet in de laatste plaats de seks…

Herkomst
De bekende Breezerspelling komt voort uit de zgn. 1337-speak. 1337 is het in cijfers gespelde woord "leet", dat op zijn beurt weer een fonetische afkorting is van het engelse woord "elite" (zie hierover het zeer uitgebreide Wikipedia-artikel: Leet)
Deze spelling werd namelijk in de jaren ’80 door de self-made "internetelite" van hackers gebruikt om te voorkomen dat hun berichten op websites en nieuws- groepen op trefwoorden doorzocht konden worden.
Met de razendsnelle vlucht die internetcommunicatie sinds de jaren ’90 heeft genomen, werd de typische Leet-speak voorbeeld voor zowel efficixc3xabnte als fantasierijke spellingsvarianten.

Afkeuring
Net zoals de jongerencultuur in het algemeen vaak wordt veroordeeld en afgekeurd (zie daarover de eerdere log Generatie Einstein), zo hebben velen ook geen goed woord over voor de Breezerspelling: ontaard, irritant, onleesbaar, uiting van holle ledigheid en nog zo wat kritische meningen zijn er alom over te horen en te lezen. Zie bijvoorbeeld de actie van een site als antibreezerslet.nl

Onterecht
Ikzelf vind zulke afkeuring van de Breezerspelling niet terecht. Het is immers vooral een versiering van de taal, waar moeite voor gedaan wordt en ook wel enige creativiteit bij komt kijken. Steeds moet je namelijk even nadenken welke letter je waardoor vervangt…
Op deze manier versiert de Breezerspelling de geschreven taal net zoals je een cadeautje leuk of opvallend inpakt, iets wat volledig past in de zeer uitbundige en op uiterlijke versiering gerichte levensstijl van deze jongeren. Een levensstijl die bedoeld is om indruk te maken op vrienden en op het andere geslacht – en niet alleen dat is van alle tijden, ook het creatieve afkorten van woorden – zoals uit eeuwenoude geschriften blijkt!

Teruggedrongen
Nu is het wel zo dat in Breezerspelling geschreven tekst moeilijk te lezen valt en dat het daarom in veel chatboxen en ook op typische jongerenfora als dat van Superdudes/Sugababes niet meer toegestaan is.
Daardoor is de Breezerspelling inmiddels al weer grotendeels teruggedrongen tot de zelfgeschreven profielteksten en, niet in de laatste plaats, nicknames, die bovendien vaak nog met allerlei andere grafische symbolen versierd worden.

Makkelijker
Om het toch vrij tijdrovende schrijven te bekorten, zijn er ook varianten van breezerspelling waarbij de tekst alleen met kleine letters wordt versierd, door deze te herhalen. Bijvoorbeeld: hallowwww, it’s miiii!!!
Voor wie toch makkelijk en snel iets in meer complexe Breezerspelling wil schrijven is er deze Breezah-tool, waarmee letters automatisch in hoofdletters en cijfers worden omgezet.

Links
Taalverloedering door BreeZah-taal?

23 gedachten over “Br3eZaH-TaAl

 1. Ik ken Liechtenstein alleen van de soms wat negatieve media-aandacht over de vorst. ( die niet echt democratisch zou handelen:P )

  Maar mooi stuk, weer wat opgestoken vandaag!

 2. Dank je!
  Ja klopt wel, Hans Adam II is iemand die weet wat hij wil: onder andere meer macht voor de vorst, zodat hij het landje beter kan opstuwen in de vaart der volkeren en het zo, naar zijn idee, onafhankelijk kan houden.
  De nogal conservatieve bevolking was niet zo gecharmeerd van zijn ideeen, maar de vorst heeft ze toch voor elkaar weten te krijgen, nadat hij gedreigd had het land te zullen verlaten…

 3. Zo leuk dat een dergelijk land nog kan bestaan! En met 34 000 inwoners, ongelooflijk! Ik hoop dat het landje minder verpest is dan Andorra, dat ook wel mooi is, maar behoorlijk commercieel is.

 4. Anders dan kennelijk Andorra heeft Liechtenstein geen oppervlakkige commercie nodig: de banken en bedrijven leveren immers geld genoeg op. Bovendien zijn de Liechtensteiners gelukkig erg zuinig op het traditionele karakter van hun land πŸ™‚

 5. Hoi! Ik ga eventjes voor het eerst reageren. Je hebt in een ver verleden weleens gereageerd op m’n weblog (dat inmiddels niet meer bestaat/even uit de lucht is), sindsdien sta je in de lijst met RSS Feeds (je bent slechts een titeltje πŸ˜‰ )

  Ik ben het deels met je oneens, met name dat het een versiering van de taal is. Het is meer zo dat het sneller typt. Als jongere zijnde denken ze daar niet meer over na. Spelfouten worden daardoor ook niet verbeterd maar blijven lekker staan (waardoor waarschijnlijk genoeg nieuwe “bReEzAh-woorden” zijn ontstaan).

  Het is overigens grappig om te lezen hoe je erop in gaat. Het merendeel van de jongeren heeft waarschijnlijk geen flauw idee waar hun MSN-taal vandaag komt of hoe het is ontstaan.

  Als laatste wil ik nog even melden dat het, maar dat is misschien persoonlijk, vooral de meelopers, de mensen die stoer moeten doen en de mensen die gewoon niet beter weten dit soort taal gebruiken. Het is moeilijk uit te leggen in woorden (ook zonder te generaliseren natuurlijk).

  Ikzelf heb een enorme rothekel aan dat taalte, om me nog maar redelijk netjes uit te drukken. Dat komt meer omdat ik vind dat als je te lui bent fatsoenlijke berichten op MSN te typen, dan ben je voor mij ook totaal niet interessant. Het gebruik zegt mijns inziens ook iets over jezelf.

 6. Hoi Jaap!
  Bedankt voor je reactie!
  Toch blijf ik bij mijn mening dat Breezerspelling wel degelijk een versiering is waar over nagedacht moet worden en ook als sommigen het al haast “vanzelf” doen, dan doet dat daar weinig aan af, want dat is dan gewoon een kwestie van aanwennen.

  Bovendien is er ook een verschil tussen slordig/snel typen met de nodige typefouten van dien en de Breezerspelling… en mocht je nog niet overtuigd zijn: bekijk eens een stukje Breezerspelling en probeer dan zelf op dezelfde manier een stukje te typen: dat valt nog best tegen…

  De herkomst van de Breezerspelling zal idd bijna niemand kennen, dat vond ik daarom ook wel de moeite waard om er hier iets over te schrijven πŸ™‚

 7. Leuke uitleg! Van Leet en 1337 had ik nog nooit gehoord en zo steekt een mens toch weer van alles op.

  Ik ben het met je waardering eens: het is een toch een uiting van creativiteit waardoor iets aan het bestaande wordt toegevoegd. Het is bij mijn weten ondertussen wel voorgekomen dat op scholen soms verboden is om dergelijke taal in proefwerken en werkstukken te gebruiken en dat kan ik wel begrijpen, maar dat wil niet zeggen dat het geen rechtmatige plaats zo hebben in een subcultuur waar jongeren vrijwillig wel of niet aan deel kunnen nemen. Een enkele afkorting als ff is natuurlijk ook al jaren tot de e-mailtaal doorgedrongen, die vaak ook korter en informeler is.

  Overigens lijkt me de Breezerspelling wel typisch uitgedacht door luitjes die tweevingering typen, want er komen veel cijfers in voor en die liggen het verst weg als je gewoon typt met je vingers op de asdf en jkl; (op typemachines zat op de laatste plaats vaak een ij als xc3xa9xc3xa9n letter).

 8. Dit stukje heeft me al tot wat verder lezen verleid, maar ik had nog niet gereageerd. Een leuk onderwerp! Het was me niet ontgaan dat op 6 augustus het tweehonderd jaar geleden zal zijn dat het Heilige Romeinse Rijk ten einde kwam, maar ik had de stichting van de Rijnbond niet in mijn hoofd.

  Ik begrijp overigens dat je over het “echte” begin van de onafhankelijkheid wel kunt twisten. Op 12 juni 1806 zegde Liechtenstein met andere Rijnbond-deelnemers dan wel de banden met het Romeinse Rijk op, die Rijnbond was als creatie van Napoleon geen overduidelijk bewijs van grote eigen onafhankelijkheid.

  Het boeiendst is misschien nog wel de vraag waarom Liechtenstein sindsdien nooit is geannexeerd. Het lijkt mij dat dat vooral aan de ligging te danken is. Ten eerste is het in 1815 door het congres van Wenen als soeverein staat je gehandhaafd. Je zou misschien ook kunnen zeggen dat het toen echt als soevereine staat de wereld betrad. En verder mag Liechtenstein achteraf blij zijn dat Vorarlberg toen weer van Beieren naar Oostenrijk is gegaan. Doordat Oostenrijk door Bismarck buiten de Duitse eenheidstaat werd gehouden in 1866, bleef Liechtenstein tussen Zwitserland en Oostenrijk in liggen en kon het niet door het Duitse Keizerrijk opgeslokt worden. Overigens, als Vorarlberg in 1919 bij Zwitserland was gekomen – zoals tachtig procent van de bevolking wilde – dan was het midden in Zwitserland komen te liggen.

  Kortom, de ligging tussen Zwitserland en Oostenrijk en de lotgevallen van die landen moet de overleving van Liechtenstein mogelijk gemaakt hebben.

 9. Dank je voor dit interessante vervolg op de Liechtensteinse onafhankelijkheid!
  Ik ben met je eens dat 12 juni 1806 enigszins discutabel is, maar zoals dat gaat hanteren landen graag het vroegst mogelijke moment voor hun onafhankelijkheid πŸ™‚

 10. Spellingsregels zijn er in eerste instantie voor de lees- en schrijfbaarheid. Als er een norm is waar iedereen zich aan houdt is lezen en schrijven relatief makkelijk voor iedereen, mensen met een taalstoornis buiten beschouwing gelaten. Jongerencultuur zet zich over het algemeen af tegen heersende normen en crexc3xabert nieuwe. Het uitblijven van kritiek op de nieuwe norm zou een falen ervan inhouden.

  Breezerspelling is irritant, laten we wel wezen. Het voegt niets toe aan de taal op zich, behalve misschien onleesbaarheid voor de buitenstaander, hoewel dat met de Nederlandse versie ook nog wel meevalt. Taal is een gebruiksvoorwerp en dient ook zo behandeld te worden, dus moet je zorgen dat je boodschap duidelijk overkomt en dat is nou net waar het misgaat bij Breezertaal; de boodschap komt vaak niet over, althans niet bij iedereen.

  Het irritantste van het gedoe erover vind ik nog wel de term Breezertaal, ongeacht de spelling ervan, die ongetwijfeld is verzonnen door iemand van een andere generatie (ik houd vooralsnog de babyboomers verantwoordelijk) en waarschijnlijk afgeleid van de verschrikkelijke term Breezersletje. Ik zou me beledigd voelen als jongere en ze hun krantenstukjes verbeterd naar hun eigen spellings- en grammaticaregels opsturen met een foto erbij van mezelf met een flesje bacardi breezer in de mond, een chickie op dr knietjes voor mijn kruis en mijn vrije middelvinger in de lucht.

 11. @ Theezakje
  Wat de functie van spellingsregels betreft heb je op zich gelijk. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je niet van die regels zou kunnen of mogen afwijken om er iets mooiers of leukers van te maken… want dat is wat er bij de breezahspelling gebeurt: de tekst wordt versierd, grappiger, leuker gemaakt…

  Het is net als met de regels van de grammatica: ook heel praktisch, maar juist het afwijken ervan kan een tekst een bijzondere draai geven… denk met name aan de poxc3xabzie, maar ook in de gewone literatuur komt dat al voor….

 12. Ik zou nu natuurlijk kunnen antwoorden met het obligate “smaken verschillen”, maar dat is me te gemakkelijk…

  Dat een in Breezahspelling geschreven tekstje moeilijk(er) leest is waar, maar zulke tekstjes zijn vaak gewoon niet bedoeld om makkelijk leesbaar te zijn, zoals bijv. een boek of serieus artikel dat wel is…

  Bij in Breezahspelling gestelde tekstjes is de vorm (de spelling en andere typografische versiering) minstens zo belangrijk als de inhoud. Dat is kunstzinnig gezien een volstrekt legitieme opzet.

  Dan nog kan je de gekozen vorm minder geslaagd vinden, ook dat is een legitiem oordeel… maar ik vind dat ook in dat geval er toch tenminste een zekere waardering moet zijn voor de moeite die de schrijver heeft genomen om zijn of haar tekstje te versieren…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s