Liechtenstein 200 jaar

Vandaag bestaat het ministaatje Liechtenstein 200 jaar!

Liechtenstein telt ca. 34.000 inwoners op een oppervlakte van 160 km2, ingeklemd tussen Oostenrijk en Zwitserland. De hoofdstad, of beter gezegd hoofdplaats is Vaduz, wat tevens de residentie is van de regerende vorst Hans Adam II (hoewel zijn pas 38-jarige zoon Alois in zijn naam de praktische rege- ringstaken waarneemt).

Sprookje
Net als andere ministaatjes spreekt ook Liechtenstein vaak erg tot de verbeelding en stellen mensen het zich als een soort sprookjesland voor. In dit geval is dat ook wel terecht: het is prachtig gelegen in het door besneeuwde bergtoppen om- ringde dal van de bovenrijn.
Dit maakt Liechtenstein tot een geliefd vakantieland en ski-oord, zij het ofwel voor dagjesmensen (want groot is het natuurlijk niet), ofwel voor de wat rijkeren (want goedkoop is het ook niet). De munteenheid is namelijk de Zwitserse Frank. Daarnaast heeft Liechtenstein met Zwitserland ook de typerende degelijkheid gemeen en met Oostenrijk de hoffelijkheid.

Vorst
Aan het sprookjes-imago wordt vooral ook bijgedragen door het feit dat Liechten- stein nog door een vorst uit een oeroud geslacht geregeerd wordt, die zetelt in een prachtig, hoog boven Vaduz gelegen middeleeuws kasteel.
En het sprookje wordt gecompleteerd door de grote rijkdom van land en inwoners, iets dat vooral te danken is aan de vele zgn. brievenbusfirma’s die in Liechten- stein gevestigd zijn vanwege de bijzonder lage belastingen.

Het vorstelijke kasteel boven Vaduz

Overblijfsel
Liechtenstein is de enige Duitstalige monarchie en daarmee het laatste overblijf- sel van de meer dan honderd kleine en grote vorsten die er vroeger in het Duits- talige gebied waren.
Tot 1806 viel het grondgebied van het huidige Duitsland, Oostenrijk, Tsjechixc3xab en het westen van Polen onder het Rooms-Duitse Rijk, officieel het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie geheten. Dit Rijk was een conglomeraat van ruim 300 (!) grote, middelgrote, kleine en piepkleine landjes die zowel door wereldlijke vorst- en, hertogen en graven, alsook door geestelijke vorsten, zoals bisschoppen en abten geregeerd werden.
Daarnaast waren er ook nog zgn. Rijkssteden met een grote mate van autono- mie. Dit hele complex stond onder leiding van de Rooms-Duitse Keizer, die zo heette omdat hij werd gezien als de opvolger van de Romeinse keizers.
Aan dit Rijk kwam in 1806 een eind toen vele van genoemde gebieden zich aan- sloten bij de Rijnbond en zich daarmee onttrokken aan het gezag van de Keizer. Op 12 juli 1806 ondertekende ook de vorst van Liechtenstein dit verdrag, waarmee Liechtenstein nu 200 jaar een soevereine staat is.

Verbondenheid
Waarschijnlijk is Liechtenstein meer dan welk ander land verbonden en verweven met haar vorstelijke familie.
Ten eerste is het bijna altijd zo dat vorsten vroeger de naam van hun land als familienaam aannamen. Bij Liechtenstein is het precies omgekeerd: in de middel- eeuwen bestond het land uit twee aparte gebiedjes die door de vorstelijke familie Von und zu Liechtenstein verworven werden. Toen deze gebiedjes in 1719 werden samengevoegd en verheven tot Rijksvorstendom, kreeg dit nieuwe territorium de naam van de familie.
Voorts is het moderne Liechtenstein ook bijna niet denkbaar zonder vorst Franz Josef II (1906-1989) die het land vanaf 1938 tot aan zijn dood in 1989 geregeerd heeft en daarmee xc3xa9xc3xa9n van de langst regerende vorsten van zijn tijd is geweest. Deze gemoedelijke en aimabele man was niet alleen een echte "Landesvater", maar ook een zeer geschikt en vooruitziend politicus die Liechtenstein tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal wist te houden en het toendertijd arme land daarna tot xc3xa9xc3xa9n van de rijkste landen ter wereld wist op te krikken.

15 gedachten over “Liechtenstein 200 jaar

  1. Het lijkt me een interessant boek. Om de zoveel tijd lees je in de krant dat de jeugd helemaal ontworteld is. Laatst las ik voor de eerste keer dat het goed gaat met de jeugd. Wat je inderdaad zelf ook al schrijft: het zijn twee verschillende manieren waarop je ernaar kunt kijken.

  2. Wel grappig, hoewel het boek voor mij op eerste gezicht ook niet heel veel nieuwe dingen lijkt te zeggen.
    En ik ben dan wel van 1987, maar ik schaar mijzelf (en mensen van >’84 ook) er wel onder ๐Ÿ™‚

  3. Ik ken Liechtenstein alleen van de soms wat negatieve media-aandacht over de vorst. ( die niet echt democratisch zou handelen:P )

    Maar mooi stuk, weer wat opgestoken vandaag!

  4. Dank je!
    Ja klopt wel, Hans Adam II is iemand die weet wat hij wil: onder andere meer macht voor de vorst, zodat hij het landje beter kan opstuwen in de vaart der volkeren en het zo, naar zijn idee, onafhankelijk kan houden.
    De nogal conservatieve bevolking was niet zo gecharmeerd van zijn ideeen, maar de vorst heeft ze toch voor elkaar weten te krijgen, nadat hij gedreigd had het land te zullen verlaten…

  5. Zo leuk dat een dergelijk land nog kan bestaan! En met 34 000 inwoners, ongelooflijk! Ik hoop dat het landje minder verpest is dan Andorra, dat ook wel mooi is, maar behoorlijk commercieel is.

  6. Anders dan kennelijk Andorra heeft Liechtenstein geen oppervlakkige commercie nodig: de banken en bedrijven leveren immers geld genoeg op. Bovendien zijn de Liechtensteiners gelukkig erg zuinig op het traditionele karakter van hun land ๐Ÿ™‚

  7. Wat die ‘generatie Einstein’ denk ik het meest kenmerkt is een gebrek aan structuur. Je hebt verschillende mensen met verschillende kwaliteiten. De vrijheid is aan de ene kant wel goed, want daardoor kan men zich ontplooien. Toch zullen er daardoor probleemgevallen ontstaan, die wanneer ze dertig jaar eerder geboren waren beter tot hun recht waren gekomen, maar aan de andere kant zal er ook een groep zich extreem succesvol kunnen ontplooien. Ales heeft zo zijn positieve en negatieve kanten…

    Die succesvolle groep hoor je nu nog weinig van, omdat ze meer op de achtergrond blijven. Maar daar zullen we later nog veel van horen…

  8. Dit stukje heeft me al tot wat verder lezen verleid, maar ik had nog niet gereageerd. Een leuk onderwerp! Het was me niet ontgaan dat op 6 augustus het tweehonderd jaar geleden zal zijn dat het Heilige Romeinse Rijk ten einde kwam, maar ik had de stichting van de Rijnbond niet in mijn hoofd.

    Ik begrijp overigens dat je over het xe2x80x9cechtexe2x80x9d begin van de onafhankelijkheid wel kunt twisten. Op 12 juni 1806 zegde Liechtenstein met andere Rijnbond-deelnemers dan wel de banden met het Romeinse Rijk op, die Rijnbond was als creatie van Napoleon geen overduidelijk bewijs van grote eigen onafhankelijkheid.

    Het boeiendst is misschien nog wel de vraag waarom Liechtenstein sindsdien nooit is geannexeerd. Het lijkt mij dat dat vooral aan de ligging te danken is. Ten eerste is het in 1815 door het congres van Wenen als soeverein staat je gehandhaafd. Je zou misschien ook kunnen zeggen dat het toen echt als soevereine staat de wereld betrad. En verder mag Liechtenstein achteraf blij zijn dat Vorarlberg toen weer van Beieren naar Oostenrijk is gegaan. Doordat Oostenrijk door Bismarck buiten de Duitse eenheidstaat werd gehouden in 1866, bleef Liechtenstein tussen Zwitserland en Oostenrijk in liggen en kon het niet door het Duitse Keizerrijk opgeslokt worden. Overigens, als Vorarlberg in 1919 bij Zwitserland was gekomen xe2x80″ zoals tachtig procent van de bevolking wilde xe2x80″ dan was het midden in Zwitserland komen te liggen.

    Kortom, de ligging tussen Zwitserland en Oostenrijk en de lotgevallen van die landen moet de overleving van Liechtenstein mogelijk gemaakt hebben.

  9. Dank je voor dit interessante vervolg op de Liechtensteinse onafhankelijkheid!
    Ik ben met je eens dat 12 juni 1806 enigszins discutabel is, maar zoals dat gaat hanteren landen graag het vroegst mogelijke moment voor hun onafhankelijkheid ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s