Trans Europ Expres

Wie denkt dat de Thalys en de ICE de eerste luxe internationale hogesnelheids- treinen vanuit Nederland zijn, heeft het mis: van 1958 tot 1976 reed namelijk de TEE oftewel de Trans Europ Expres.

De TEE was ook in die tijd al bedoeld om te concurreren met het vliegtuig en reed de vooer die tijd hoge sneldheid van 140 km/h en met uitsluitend zeer luxe 1e klasse naar bestemmingen in Duitsland en Zwitserland.

De TEE was net als de huidige Thalys en ICE-treinen ook qua uiterlijk erg opvallend: geschilderd in de kleuren rood en gebroken wit en met een heel markante en voor die tijd zeer aerodynamische neus.

De TEE reed in 1976 voor het laatst vanuit Nederland, maar bleef in Duitsland nog tot begin jaren ’80 rijden, toen haar diensten vervangen werden door het nieuwe Europese net van EuroCity-treinen.

De kenmerkende TEE-treinstellen zijn bijna allemaal verdwenen, maar gelukkig heeft de recent opgerichte "stichting TEE" een origineel treinstel weten te bemachtigen, dat nog in Canada reed.

Het is de bedoeling dit treinstel helemaal te restaureren om er indien mogelijk als museumtrein mee te kunnen rijden. Om dit te realiseren zijn er diverse sponsor- mogelijkheden. Zie voor meer informatie de website: www.stichtingtee.nl.

Zie ook de fraaie Zwitserse website: www.tee-classics.ch

20 gedachten over “Trans Europ Expres

  1. Silas werd ook niet neergezet als doorsnee Opus Dei-lid. HIj moest dat iig niet voorstellen.
    HIj werd heel duidelijk naar voren gebracht als een getormenteerde, lichtelijk gestoorde man die gebruikt/misbruikt werd door de Opus Dei.

  2. Ik was die vriendin van luckything πŸ˜‰ en heb hem inderdaad ook in de film bewondert. Inderdaad; die albino-persoon is niet representatief voor de ‘normale’ mensen van de opus dei; maar hij gaf wel een bijzonder karakter aan de film!

  3. Khou ook wel van trieinen, heb ik meer mee dan met auto’s.

    Voor de liefhebbers: hier in Utreg het spoorwegmuseum, kan je je wel een dagje vermaken.

  4. Nee hoor, ik werk er niet aan mee… Ik interesseerde me als kind al voor treinen en spoorwegen en zodoende kwam ik toen de TEE al tegen als zijnde het neusje van de zalm (in Duitsland reed die toendertijd nog)… dus vandaar dat mijn oog meteen viel op de krachtenberichten van laatst over dat treinstel dat door die stichting naar Nederland is gehaald πŸ™‚

  5. ..en hoe lang gaat (kan) het duren voordat het project weer op de rails staat? Treinreizen heeft wel iets (behalve de trajecten in de randstad op door-de-weekse dagen).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s