The Da Vinci Code

Vandaag ben ik naar de veelbesproken film The Da Vinci Code geweest.

Volgens de recensies zou deze film nogal tegenvallen en slechter zijn dan de gelijkna- mige bestseller. Het boek heb ik zelf niet gelezen, maar de film vond ik net een middelmatige James Bondfilm met een esoterisch-religieus sausje erover: even kolderiek en onwaarschijnlijk

Net als de pers bij de premixc3xa8re van deze film in Cannes moest ook ik er regelmatig om lachen, zo gezocht, onnozel en onwaarschijnlijk als sommige scenes en verhaallijnen overkwamen!

Karikatuur

Een beetje onsmakelijk was de scene waarin de "albino-monnik" Silas zichzelf geheel naakt(!) kastijdde, iets dat in het echt nooit op zo’n manier zou plaatsvinden. Bovendien leek deze hele figuur precies op zo’n karikaturale killer uit de James Bondfilms en totaal niet op een echt lid van het Opus Dei (dat zijn voor het grootste deel gewone burgers en een handjevol priesters, die er niet anders bijlopen dan andere burgers en priesters).

Professor

De beste rol was die van professor Langdon, die met terecht kritische opmerkingen een redelijk tegenwicht bood tegen de diverse complottheorien en die op het eind van de film afsloot met de boodschap dat het niet gaat om het (traditionele) geloof af te breken, maar om het te vernieuwen op basis van wat je zelf gelooft.

Legenden

De kern van het verhaal is de mythe dat Jezus Christus met Maria Magdalena getrouwd zou zijn en dat hun nakomelingen tot op de dag van vandaag voortleven. Dat zou de hele traditionele leer van het Christendom en de Katholieke Kerk in gevaar hebben gebracht en daarom zouden deze nakomelingen (als de zgn. Priorij van Sion) ondergronds zijn gegaan om aan vervolging door de Kerk te ontkomen. Deze verhaallijn is een aaneenschakeling van vaak hele oude legenden en complottheorien, die een bijzonder taai leven leiden, waarschijnlijk juist omdat ze meer spannend zijn dan waar…

Onzin

Dat de in deze film aaneengerijgde aloude complottheorien onzin zijn, blijkt ook uit het feit dat ze gebaseerd zijn op steeds maar dezelfde interpetaties van symbolen, gebeurtenissen en plaatsen en daarbij voorbijgaan zowel aan het feit dat de "officiele" geschiedenis en religie vele malen beter onderzocht en doordacht is, alsook aan het feit dat er dingen zijn die zich nog beter voor zulke theorien hadden kunnen lenen, ware het niet dat bijna niemand er van op de hoogte is!

Voorbeeld

Een goed voorbeeld van dat laatste is bijvoorbeeld het paleis van keizer Karel V (1500-1558) op de Alhambra in Granada, waar ik in een eerdere log al eens een foto van plaatste. Dat ene (nooit afgebouwde) paleis bevat zoveel symboliek, dat je alleen al op basis daarvan een boek zou kunnen schrijven waarbij de Da Vinci Code in het niet valt!

18 gedachten over “The Da Vinci Code

  1. He, waar is je trackback eigenlijk?

    OP zich is Typepad hartstikke goed, althans de lay-out.
    Het doet serieuzer aan en is naar mijn mening ook gebruikersvriendelijker

  2. Ja, ik kan ook nog niet enthousiast zijn over de nieuwe opzet. Maar ik wacht geduldig tot ze die van mij overgezet hebben en dan pas ik ‘m maar zo goed mogelijk aan.

  3. @ Nicks
    Veel succes en sterkte alvast! 😉

    @ Arabesque
    Heb jij behoefte aan trackback dan..??
    Ik vind TypePad helemaal nix. Wat jij serieus noemt is nix anders dan dat het als twee druppels water lijkt op al die andere Amerikaanse weblogproviders: kaal, op het nihilistische af en nauwelijks mogelijkheden voor individuele vormgeving…

    Zoals web-log.nl vroeger was, was het op en top individueel vorm te geven, precies zoals het past bij wat Nederland pretendeert… maar nu hebben ze zich overgeleverd aan de Amerikaanse eenheidsworst… 😦

  4. Nou, Amerikaanse eenheidsworst?

    Blogger ( ook amerikaans) is het enige gratis platform waar je alles naar eigen hand kan zetten.
    Web-log V1 was ook gratis maar is véél beperkter dan Blogger en een paar andere zoals WordPress ( ook amerikaans).

    V1 was naar mijn mening nogal ‘kinderachtig’ ingericht ( mede door al die rare beperkingen)

  5. Volgens mij zitten er rare trucjes in de nieuwe versie om je te laten betalen. Ik vond de oude versie ook mooier en doe m’n best om er nog iets van te maken.

  6. @ Arabesque
    Met Blogger heb ik geen ervaring, maar wat ik met eenheidsworst bedoelde, is dat die weblog van Amerikaanse oorsprong op de een of andere manier allemaal dezelfde layout en stijl lijken te hebben…

    De eerste versie van web-log.nl had inderdaad iets kinderachtigs, maar was wel vergaand naar eigen wens in te richten en aan te passen… veel meer dan deze vreselijke tweede versie…

    @ Paul
    Ja, ik heb ook de indruk dat deze hele operatie vooral een financiele achtergrond heeft…

  7. Silas werd ook niet neergezet als doorsnee Opus Dei-lid. HIj moest dat iig niet voorstellen.
    HIj werd heel duidelijk naar voren gebracht als een getormenteerde, lichtelijk gestoorde man die gebruikt/misbruikt werd door de Opus Dei.

  8. Ik was die vriendin van luckything 😉 en heb hem inderdaad ook in de film bewondert. Inderdaad; die albino-persoon is niet representatief voor de ‘normale’ mensen van de opus dei; maar hij gaf wel een bijzonder karakter aan de film!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s