Internet-archief

Wie een actuele website zoekt, die raadpleegt uiteraard www.google.nl… Wie een oude website zoekt, die kan terecht bij het internet-archief van web.archive.org… Op die site kan je oude versies van website opzoeken en bekijken. Heel leuk om eens te zien hoe je favoriete websites er vroeger uitzagen en te zien hoe primitief ze vaak begonnen zijn Helaas functioneert web.archive.org niet altijd even vlekkeloos, maar het is zeker de moeite waard om het een paar keer te proberen…. Dit project om een internet-archief bij te houden is in 1996 opgezet door Brewster Kahle en is gevestigd in het Presidio van San Francisco, Californixc3xab, in de Verenigde Staten. In 2004 omvatte het internet-archief ca. 40 miljard webpagina’s met een omvang van meer dan een petabyte, oftewel 1.000.000.000.000.000 bytes! Het archief groeit met zo’n 20 terabyte per maand.

10 gedachten over “Internet-archief

  1. Wel fascinerend dat onze drang naar authenticiteit sterker wordt dan onze drang naar een fantasiewereld. Konden we vroeger helemaal wegdromen bij de Wizard of Oz vanwege de fantasierijke wereld, nu moet alles juist een ‘realistisch’ zijn. Terwijl we daarmee juist de authenticiteit opheffen omdat we het simuleren (het is toch altijd in scene gezet).

    We willen echte mensen zien op TV (Big Brother, maar iedereen is zich bewust van de camera’s), Italiaanse pizza’s (terwijl we weten dat die in Nederland gemaakt worden) en op vakantie naar ‘niet toeristische’ plaatsen om daar met onze aanwezigheid de toerist uit te hangen.

  2. Dat is inderdaad een opmerkelijke ontwikkeling… misschien komt het doordat fantasiewerelden van vroeger de realiteit op een symbolische manier weergaven… een manier die voor de moderne mens misschien te moeilijk en te omslachtig is geworden…

  3. Ik ken de site ook inderdaad! Erg interessant en leuk. Bezoek em al jaren, grappig dat er nu meer aandacht voor komt. En vlekkeloos? Neen. Maar soms…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s