Straatsburg!

Het Europees Parlement vergadert tegenwoordig afwisselend in Straatsburg en in Brussel. Dat kost jaarlijks aan verhuiskosten zo’n 200 miljoen euro. Om van die kosten af te komen willen sommigen het parlement voortaan definitief in Brussel vestigen. Zij hebben daartoe een petitie gestart, die op de website www.oneseat.eu getekend kan worden.

Bij deze roep ik iedereen nadrukkelijk op om deze petitie NIET te ondertekenen!!!

Het Europees Parlement moet namelijk niet naar Brussel verhuizen, maar voortaan definitief louter en alleen in Straatsburg blijven!

Samenwerking
Want in die stad zijn al sinds het begin van de Europese samenwerking in de EGKS alle europese vergaderingen en volksvertegenwoordiging gevestigd geweest!
Straatsburg is daarmee de bakermat van de Europese samenwerking en symbool voor de Frans-Duitse verzoening en samenwerking, de spil en motor van het verenigde Europa!

Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg
Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg

Internationaal
Straatsburg is ook een hele internationale stad, die al in de Middeleeuwen tot het Duitse Rijk behoorde en pas in de 17e eeuw door Lodewijk XIV bij Frankrijk is ingelijfd. Daarna is Straatsburg nog een paar keer bij Duitsland gevoegd, waarna het sinds de Tweede Wereldoorlog weer bij Frankrijk hoort.

Mensenrechten
Straatsburg is voorts de zetel van de Raad van Europa, die als een soort voorloper van de EU de weg vrij heeft gemaakt voor mensenrechten, democratie en rechtsstatelijkheid tot in Rusland aan toe!
Bovendien is in Straatsburg ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gevestigd, dat in de afgelopen decennia van grote betekenis is geweest voor de concrete uitwerking van de Europese mensenrechtenverdragen.

Positief
Hierdoor heeft Straatsburg in Europees verband een veel betere naam dan Brussel: Brussel associeert men inmiddels op een vrij negatieve manier met de Europese bureaucratie.
Het is dus beter dat het Parlement aansluiting zoekt bij die goede Straatsburgse traditie van mensenrechten en verzoening, dan bij die van de Brusselse ambtenarij!

Herkenbaar
In deze zin heeft het Europees Parlement vanuit Straatsburg altijd een heel eigen en herkenbaar gezicht gehad. Maar daar zal weinig meer van overblijven als het in Brussel wordt weggepropt tussen alle andere Europese instellingen aldaar…

Nieuw
Bovendien is een aantal jaren geleden in Straatsburg een prachtig nieuw parlementsgebouw gereedgekomen, dat lang niet zoveel geld heeft gekost als de lelijke en op corrupte en vernielzuchtige wijze gebouwde gebouwen in Brussel!

Het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg
Nogmaals het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg

Waarborg
Voorts zijn gescheiden vestigingsplaatsen een goede waarborg tegen vriendjespolitiek, die immers vooral plaatsvind via benaderingen, contacten en overlegjes.  Daarbij maakt het een groot verschil of je bij elkaar om de hoek zit, of dat er een paar honderd kilometer tussen zit!

Vrijheid
Wanneer het parlement een eigen zetel, los van de Europese Commissie, heeft, dan heeft het daarmee meer ruimte en vrijheid ten opzichte van de steeds machtiger wordende Commissie.
We willen toch ook niet dat het in Europa net zo gaat worden als nu in Nederland, waar regering en parlement(aire meerderheid) twee handen op 1 buik zijn…?!?

Gespreid
Tenslotte is het een gezonde constructie om niet alle Europese instellingen in 1 stad te concentreren en daarmee een stap in de richting van een superbureaucratie te zetten, maar de instellingen juist verdeeld te houden over de verschillende steden en landen:

Brussel: de Europese Commissie
Luxemburg: het Europese Hof van Justitie
Straatsburg: het Europees Parlement
Frankfurt: de Europese Centrale Bank

Daarmee kunnen al deze instellingen hun eigenheid behouden om beter elkaars noodzakelijke tegenwicht zijn!

11 gedachten over “Straatsburg!

 1. Okay, maar als (alle?) kamerleden naast hun publiekelijk bekende mailadressen nog een intern mailadres hebben, dan impliceert dat, dat de naam van dat interne adres een op één of andere manier zelfgekozen naam, bijnaam of nickname is, aangezien het openbare mailadres bestaat uit voorletter + (officiele) achternaam.

  Dus afgezien van de vraag of mevr. Verdonk xfcberhaupt zelf e-mailt en of de exacte adressen wel zichtbaar zijn in het mailsysteem van de Tweede Kamer, is het de vraag of de namen van die interne mailadressen wel serieus genomen moeten/kunnen worden…

 2. Nah ik denk niet dat dhr. Nawijn opeens blaaskaak-xenofoob2@tweedekamer.nl als intern emailadres zal gebruiken. 😉

  Dus het emailadres + het boek + de gesprekken met de VVD-top + het feit dat Ayaan hier open over is geweest, is toch genoeg gelegenheid voor Verdonk om te weten dat Magan haar achternaam is/was.

  Zo niet, dan vraag ik me dan af of Verdonk wel leiderschapscapaciteiten bezit.

 3. Hoe de andere interne mailadressen van de kamerleden precies luiden weet ik natuurlijk niet, wel weet ik dat ze anders moeten luiden dan voorletter + officiele achternaam…

  En ook al had mevr. Verdonk van de naam Magan gehoord, dan nog is dat iets anders dan wanneer Hirsi Ali in hoogst eigen persoon publiekelijk verklaard dat ze over haar naam (en geboortedatum) gelogen heeft – dat had bewijskracht!

 4. Ik denk niet dat we Hirsi Ali Magan whatever erg zullen missen. Ik zie niet in wat ze politiek gezien voor ideeën heeft gebracht. Ze zou dingen ‘bespreekbaar’ hebben gemaakt, maar volgens mij is alles in democratie bespreekbaar (ook wel nog ‘rechtsere’ ideeën dan die van haar). Ik heb het niet op politici die zich via media erg profileren, maar politiek gezien nicks klaarspelen (de Wilders, Nawijn, Hirsi Ali generatie).

 5. Als dingen op wat meer provocerende wijze gezegd worden, brengt dat vaak wel de discussie op gang, wat op zich niet verkeerd is… alleen deed mw. Hirsi dat op een manier die tegelijk ook veel kwaad bloed zette… dus ja… ik betreur haar vertrek daarom ook niet zo… 8)

 6. Persoonlijk mag ook van mij gans het Europees parlement vandaag volledig verhuizen richting Straatsburg dat bovendien officieel al de Europese zetel is (zie het arrest C345/95 genomen op 1 oktober 97 door het Europees Hof van Justitie). Die van Straatsburg doen daar trouwens ook gewoon veel meer voor de Europese Gedachte dan Brussel dat eerlijk gezegd wel zeer weinig initiatief op dat vlak neemt. In Straatsburg hebben ze het internationale tweetalige (Frans/Duits) culturele TV station ARTE. En ook nog eens een met Duitsland grensoverschrijdende tweetalige Euro-regio (officieel Eurodistrict) op poten gezet. Als ik dat dan vergelijk met Brussel … dat alleen maar gexc3xafnteresseerd lijkt te zijn in het Europees toerisme en de inkomsten dat dat genereert en eerder warm loopt voor het organiseren van de zoveelste kerstmarkt op de Grote Markt dan iets inspirerends te doen met wat Europa moet worden. Dus wat mij betreft zou ik ook eerder een petitie tekenen om het volledige Europese parlement naar Straatsburg te doen verhuizen. Het Europees Parlementsgebouw daar, gebouwd in 1998, is trouwens ook al voorzien op de extra Europese lidstaten die er bijkomen terwijl dat in Brussel daar nu al te klein voor is.

  Groetjes uit Brussel.

  Hendrik

  ——

  Meer over Arte:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arte
  Meer over Straatsburg:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Straatsburg
  Meer over het tweetalige Eurodistrict waar Straatsburg deel van uitmaakt:
  http://www.eurodistrict.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s