Ayaan Hirsi Ali

Gisteravond vond in de Tweede Kamer een debat plaats over het Nederlanderschap van het VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

Verzonnen
Dit naar aanleiding van het VARA-programma Zembla, dat op 11 mei j.l. liet zien dat bijna het gehele vlucht- verhaal van Ayaan Hirsi Ali verzonnen danwel verdraaid is. Bovendien gaf zij in die uitzending zelf toe dat zij bij haar aankomst in Nederland in 1992 zowel een valse naam als een valse geboortedatum heeft opgegeven.

Nederlanderschap
Op basis van deze valse gegevens is haar vervolgens een aantal jaren later het Nederlanderschap verleend. Maar, zoals zij dus zelf toegeeft, heet zij niet Ayaan Hirsi Ali, maar Ayaan Hirsi Magan en is zij niet in 1967, maar in 1969 geboren.

Nietig
Naar aanleiding van deze uitzending heeft de minister van vreemdelingen- zaken, mevr. Verdonk, een klein onderzoekje ingesteld, waaruit is gebleken dat Ayaan Hirsi Ali nooit Nederlandse is geworden. Dit omdat het koninklijk besluit waarin haar het Nederlanderschap is verleend niet op de juiste naam is gesteld, waardoor dat besluit juridisch gezien nietig is en geen rechtsge- volgen heeft.

Opzegging
Deze constatering door minister Verdonk kwam als een donderslag bij heldere hemel en was mede de reden dat Ayaan Hirsi Ali direct haar kamerlidmaat- schap opzegde, aangezien alleen personen met de Nederlandse nationaliteit kamerlid mogen zijn.

Bedroevend
In het debat van gisteravond viel nagenoeg de hele Tweede Kamer over mevr. Verdonk heen: waarom nu opeens deze constatering, waarom ze snel, waarom zo hard, etc., etc.
Ik heb het eerste deel van het debat gevolgd en ik moet zeggen: het was een bedroevende vertoning…

Vriendjespolitiek
De manier waarop alle partijen, van zowel coalitie als oppositie, met uitzon- dering van het onafhankelijke kamerlid Hilbrand Nawijn, het voor Hirsi Ali opnamen, leek toch wel heel veel op vriendjespolitiek. Zo van: eentje uit ons midden laten we niet vallen, dus daar kunnen best uitzondering voor gemaakt worden…

Halsema
Voorts waren de gebruikte argumenten ofwel niet terzake doend, ofwel gewoonweg leugens en verdraaiingen. Zo beweerde Femke Halsema van GroenLinks dat minister Verdonk wel moest weten dat Hirsi Ali eigenlijk Hirsi Magan heet, omdat haar e-mailadres magan@tweedekamer.nl luidde. Dat was een regelrechte leugen, aangezien haar e-mailadres a.hirsiali@tweede- kamer.nl was, zoals op de website van de VVD te lezen was.

Verhagen
Ook fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA ging behoorlijk af toen hij stelde dat er een uitzondering op de nietigheid van het koninklijk besluit mogelijk was, maar hij verzweeg daarbij het laatste deel van een zinsnede. Minister Verdonk wees hem er toen op dat juist door het laatste deel van die zin, de uitzondering niet opgaat…

Nu heb ik niets tegen een beetje harde politiek bedrijven, maar dat vooraan- staande kamerleden met zulke doorzichtige leugens en verdraaiingen aanko- men, vind ik toch wel erg stom en eigenlijk ook wel triest…

Stug
Minister Verdonk hield tijdens het hele debat tamelijk stug voet bij stuk, alleen kwam ook zij niet al te sterk over, vooral omdat zij, net als de rest van de Kamer, kennelijk geen idee leek te hebben hoe het juridisch precies in elkaar zit…

Bekend
De constatering van de minister dat het koninklijk besluit nietig is, is namelijk geen juridisch besluit. Wel betekent het dat daarmee algemeen bekend is geworden dat Hirsi Ali geen Nederlandse is, en dat zij dus niet de daaraan verbonden rechten kan uitoefenen (zoals kamerlid-zijn).

Rechter
Als Hirsi Ali het daar niet mee eens is, dan kan zij naar de rechter stappen en zal die een juridisch bindend oordeel geven (waarna eventueel nog hoger beroep en cassatie kan volgen).
Deze rechtsgang, die de standaardprocedure is voor alle gevallen waarin een besluit of een vergunning nietig is, bleek bij niemand bekend, waardoor men de hele avond bleef gissen en dolen…

10 gedachten over “Ayaan Hirsi Ali

 1. Okay, maar als (alle?) kamerleden naast hun publiekelijk bekende mailadressen nog een intern mailadres hebben, dan impliceert dat, dat de naam van dat interne adres een op xc3xa9xc3xa9n of andere manier zelfgekozen naam, bijnaam of nickname is, aangezien het openbare mailadres bestaat uit voorletter + (officiele) achternaam.

  Dus afgezien van de vraag of mevr. Verdonk xc3xbcberhaupt zelf e-mailt en of de exacte adressen wel zichtbaar zijn in het mailsysteem van de Tweede Kamer, is het de vraag of de namen van die interne mailadressen wel serieus genomen moeten/kunnen worden…

 2. Nah ik denk niet dat dhr. Nawijn opeens blaaskaak-xenofoob2@tweedekamer.nl als intern emailadres zal gebruiken. ๐Ÿ˜‰

  Dus het emailadres + het boek + de gesprekken met de VVD-top + het feit dat Ayaan hier open over is geweest, is toch genoeg gelegenheid voor Verdonk om te weten dat Magan haar achternaam is/was.

  Zo niet, dan vraag ik me dan af of Verdonk wel leiderschapscapaciteiten bezit.

 3. Hoe de andere interne mailadressen van de kamerleden precies luiden weet ik natuurlijk niet, wel weet ik dat ze anders moeten luiden dan voorletter + officiele achternaam…

  En ook al had mevr. Verdonk van de naam Magan gehoord, dan nog is dat iets anders dan wanneer Hirsi Ali in hoogst eigen persoon publiekelijk verklaard dat ze over haar naam (en geboortedatum) gelogen heeft – dat had bewijskracht!

 4. Ik denk niet dat we Hirsi Ali Magan whatever erg zullen missen. Ik zie niet in wat ze politiek gezien voor ideexc3xabn heeft gebracht. Ze zou dingen ‘bespreekbaar’ hebben gemaakt, maar volgens mij is alles in democratie bespreekbaar (ook wel nog ‘rechtsere’ ideexc3xabn dan die van haar). Ik heb het niet op politici die zich via media erg profileren, maar politiek gezien nicks klaarspelen (de Wilders, Nawijn, Hirsi Ali generatie).

 5. Als dingen op wat meer provocerende wijze gezegd worden, brengt dat vaak wel de discussie op gang, wat op zich niet verkeerd is… alleen deed mw. Hirsi dat op een manier die tegelijk ook veel kwaad bloed zette… dus ja… ik betreur haar vertrek daarom ook niet zo… 8)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s