Rechtspraak-logo verklaard

Het nieuwe logo van De RechtspraakIn een eerdere log heb ik het nieuwe logo van “de Rechtspraak” besproken.

Zo op het eerste gezicht was het al geen verbetering ten opzichte van het oude Justitie-logo, maar omdat ik er toch het fijne van wilde weten, heb ik via de website van De Rechtspraak gevraagd of zij mij een uitleg over het nieuwe logo konden geven, want op de site was er helemaal niets over te vinden! Per e-mail heb ik toen een folder in pdf-formaat gekre- gen, waarin het ontwerp van het nieuwe logo wordt toegelicht en uitgelegd.

Na een verslag van de ontwerpprocedure, voorzien van voorbeelden van afgekeurde ontwerpen, volgt dan de verklaring van de symboliek die met het nieuwe logo wordt uitdrukt:

De abstracte vormen van het logo vertellen een traditioneel vehraal. De cirkel in het midden symboliseert de zittingszaal, het domein van de rechter, waar wordt gewogen en beslist.
Daarin komen twee partijen samen, voorgesteld als twee vierkanten. De partijen hebben elk een eigen identiteit en kleur, die in de cirkel behouden blijven.
Aan de basis van het kleurgebruik staan het traditioneel gezaghebbende rood en blauw. De kleurstelling is een vertaling van de kenmerken ‘toegankelijk’ en ‘hedendaags’. De lichte ronding aan de onderzijde van het logo refereert aan de weegschaal van Vrouwe Justitia.

Zoals ik al vermoedde zit er dus inderdaad nauwelijks een verheven, tradi- tionele, of zelfs maar iets diepere visie acher dit nieuwe logo. Het stelt nix meer voor dan een bijzonder abstracte grafische uitbeelding van twee partijen die in een ruimte samenkomen, waar hun eigenheid behouden blijft (wat dat laatste met rechtspraak te maken heeft, weet ik ook niet)…

Hiermee zegt dit logo dus helemaal niets over wat de rechtspraak inhoudelijk voorstelt of moet voorstellen. De bovenstaande motivering zou immers net zo goed van toepassing kunnen zijn op eigenrichting: 2 partijen die ergens samenkomen om hun geschil te beslechten…

Foto van een Vrouwe Justitia-beeld op de website van De RechtspraakAfgezien van de pas op het laatste moment toegevoegde en nauwelijks zichtbare ronding van de onderzijde van het logo refereert niets meer aan de oorspronkelijke symboliek van Vrouwe Justitia, die met haar blinddoek de onpartijdigheid, met haar zwaard de gemonopoliseerde staatsmacht, met haar weegschaal de zorgvuldige afweging en met haar naam de na te streven gerechtigheid uitdrukte!

Ironisch is daarom te zien dat op de website van De Rechtspraak direct onder het nieuwe logo een foto van een Vrouwe Justitia-beeld is geplaatst: kenne- lijk is en blijft dat toch sprekender dan het nieuwe logo…!

3 gedachten over “Rechtspraak-logo verklaard

  1. Mee eens. Ik was op het bevrijdingsfestival in Zwolle, en ook daar viel mij de linkse alternatieve sfeer op. Maar ik vond dat wel leuk. In Zwolle heb ik 1 kraam van een politieke partij gezien: de SP…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s