Pim Fortuyn

Pim FortuynIn memoriam

Vandaag is het precies 4 jaar geleden dat in Hilversum de flamboyante politicus Pim Fortuyn werd vermoord door de radicale milieu-activist Volkert van der Graaf.

Politiek
Nagenoeg alle Nederlanders kennen Pim Fortuyn als de extravagante en provoce- rende politicus die in de aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van 2002 het Nederlandse politieke bestel op zijn grondvesten deed schudden.
Als xc3xa9xc3xa9n van de eersten benoemde hij de onvrede die er bij vele burgers leefde en waarvoor de politiek geen oor had en die nauw verband hield met de mislukte integratie van de zgn. multi-culturele samenleving (de inmiddels spreekwoordelijk geworden "puinhopen van Paars").

Charisma
Zijn populariteit werd nog eens versterkt door zijn bijzondere charisma, waardoor hij tevens kon optreden met een tot dan toe naar Nederlandse maatstaven ongekende extravagantie: met een geaffecteerde manier van praten, onberispelijk gekleed, rijdend in een exclusieve auto met chauffeur en altijd in het bijzijn van zijn twee schoothondjes.

Wetenschap
Wat echter veel minder Nederlanders weten, is dat achter deze pronkerige facade wel degelijk een gedegen inhoud schuilging. Zo heeft hij sociologie, geschiedenis, rechten en economie gestudeerd, waarna hij universitair docent sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen werd.
In 1989 werd hij directeur van de OV-Studentenkaart BV en in 1990 werd hij zelfs voor korte tijd benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Uni- versiteit in Rotterdam. Daarna was hij op vele fronten actief als schrijver en columnist en schreef hij onder meer het boek De verweesde samenleving, waarin hij een grondige analyse gaf van hoe de Nederlandse samenleving haar identiteit en ruggegraat kwijt was geraakt.

Paradox
Provocerend als hij vaak was, maakte Pim Fortuyn ook geen geheim van zijn homoseksualiteit en sprak hij daar (soms wat al te) open over. Paradoxaal genoeg was dat voor hem geen belemmering om tegelijk overtuigd katholiek te zijn, waarschijnlijk mede omdat hij als socioloog inzag dat het Katholicisme met zijn vele uiterlijkheden niet alleen overeenkomsten met zijn eigen voor- liefde voor schoonheid en gratie had, maar ook van alle Christelijke geloofs- richtingen uiteindelijk de meeste ruimte biedt voor vreemde vogels zoals hij…

Bijzonder
Al met al was Pim Fortuyn een bijzondere persoonlijkheid die schijnbare tegenstellingen als uiterlijk en innerlijk, politiek en media, homoseksueel praktiseren en katholiek geloven op behendige wijze wist te combineren.
Hoewel een beetje ingegeven door de ‘waan van de dag’, is het toch niet helemaal voor niets dat hij op 15 november 2004 werd gekozen tot de "grootste Nederlander aller tijden".

Links
www.pimfortuyn.nl
www.pim-fortuyn.nl
www.pimfortuyn.com
www.pimfortuynfoundation.nl

10 gedachten over “Pim Fortuyn

 1. Dat laatste is zeker waar, maar het eerste gaat in dit geval toch niet helemaal op: het stond met een apart standje aangekondigd bij de stadsbibliotheek en o.a. ook met een affiche bij de VVV, dus daar zal het niet aan gelegen hebben…

 2. Ik voetbalde toen ik nog in Lelystad woonde wel eens in de buurt van een opvanghuis voor geestelijk gehandicapten (die hadden een mooi voetbalveldje 😀 ) en die gasten konden zo intens blij zijn met de meest kleine dingetjes. Als ze maar om klokslag 4 uur hun kopje thee krijgen, dan waren ze al helemaal tevreden. Ik heb mij toen wel eens afgevraagd of je gelukkiger bent als je minder weet. Maar dat is toch niet waar. Want diezelfde lui kunnen ook helemaal in paniek raken als hun lepeltje links ligt in plaats van rechts. Ze hebben misschien hooguit minder besef van geluk, maar de vraag is of je dat moet hebben om het te ervaren.

 3. Het potsierlijke Circus ‘Pimmetje’ trok gisteren weer voorbij. Zou Pim het zxc3xb3 gewild hebben? Ik denk het niet, de goede man moet zich wat hebben omgedraaid in zijn graf de afgelopen vier jaar.
  Over het onfatsoenlijke gesol met PF’s gedachtengoed en de soms smakeloze heldenverering in de periode daarna zal ik maar helemaal zwijgen.

 4. Ik heb er verder niets bijzonders mee gedaan; maar het heeft mij zeker geraakt toen het nieuws bekend werd. Eindelijk iemand die zegt wat ie denkt, en dan blijkt dus wel weer dat het begrip vrijheid maar relatief is, en zeker niet vanzelfsprekend.
  Toch hoop ik dat er ooit iemand is die zijn voorbeeld op durft te volgen… en de neerwaartse vooruitgang van onze maatschappij wat kan keren!!!

 5. die kerel deugde niet; hij polariseerde, zette groepen op tegen elkaar, hij was een schaamteloze arrogante eikel die niets zinnigs te melden had. ik vind het onbegrijpelijk dat mensne achter zo’n malloot zijn aangelopen. Hij is niet de grootste Nederlander allertijden, maar meer hoort hij thuis in de top 10 van mensen waar we ons als Nederlanders het meest voor moeten schamen!!!
  Die kerel was helemaal fout!

 6. @ Marc
  Tsja, het onverbloemd zeggen wat je denkt en doen wat je zegt levert niet alleen vrienden, maar ook vijanden op… toch heeft hij met zijn optreden als een kathalysator gewerkt waardoor de politiek sindsdien veel meer oog heeft voor dingen die vroeger verbloemd en met de mantel der liefde bedekt werden.

  En zoals ik al schreef ging achter zijn extravagante optreden best wel een goed inzicht in de maatschappelijke verhoudingen, omstandigheden en ontwikkelingen schuil… ik durf haast wel te zeggen dat Pim Fortuyn beter wist waar hij het over had dan menig ander politicus…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s