Inside Man

De filmposter van Inside Man
Vandaag weer eens naar de bioscoop geweest en wel naar de film Inside Man.

Deze film gaat over een bankroof die niet is wat het lijkt. Films over bankovervallen zijn al zo vaak gemaakt, dat haast alle mogelijke varianten al wel eens verfilmd zijn.

Desondanks is Inside Man toch een zeer geslaagde film, met een mooie mix van spanning, verrassende elementen, tra- giek en triomf.

Zoals al direct in het begin wordt gezegd, gaat het niet om het wie, wat, waar en waarom, maar vooral om het hoe

11 gedachten over “Inside Man

  1. In de empirische wetenschap spreekt men tegenwoordig niet van ‘de waarheid’ maar van ‘de aangenomen waarheid’: tot iemand anders het paradigma (of doxa) weerlegt. Zie Kuhn geloof ik die dat geintroduceerd had.
    Vaak werken we (ook in de sociale wetenschappen wanneer gegevens kwantitatief gebruikt worden) met betrouwbaarheidsintervallen (“met een zekerheid van 90% kunnen we stellen dat…”).
    Overigens zou je bovenstaande weer kunnen weerleggen doordat de waarheid idd erg subjectief is, of niet door ons gezien kan worden, etc…

  2. Fascinerende aan het vinden van de waarheid vind ik altijd dat wij de waarheid alleen kunnen ervaren door onszelf en daar zit gelijk de beperking. Als er een waarheid bestaat kunnen we die alleen ervaren door met onze zintuigen te zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Maar onze zintuigen geven niet de waarheid weer. Een huis in de verte is kleiner, een brommer dichtbij maakt meer herrie, als je tussen twee gebouwen staat, lopen de daken naar elkaar toe etc. Onze zintuigen geven een scheef beeld van de waarheid en aan de andere kant is het de enige manier om de waarheid te ervaren. En met onze hersenpan maken we er iets voor ons logisch van, maar is dΓ‘t dan de waarheid?

    Maar ja wie zegt mij dat een auto in de verte ook niet echt kleiner is? En issie dan ook niet lichter?

  3. @ Nicks
    Hoe groot en zwaar een auto in de verte is, kan je eenvoudig vaststellen door erheen te gaan het het te controleren πŸ˜€

    Maar je hebt gelijk: tot betrouwbare kennis kunnen we “slechts” komen door een combinatie van wat we met onze zintuigen waarnemen en wat onze hersens daar van maken (zo heeft de beroemde filosoof Emmanuel Kant (1724-1804) het iig uitgelegd).
    En daar zullen we het linksom of rechtsom mee moeten doen…

    @ Luckything
    Nou… zo erg is het toch niet…? πŸ˜‰

  4. Ho, je bent wel op de filosofische toer man πŸ˜‰
    Ik dacht laat ik snel even zn log doorlezen… πŸ˜•
    Maar wat je zegt ben ik het zeker mee eens… dit keer πŸ˜‰

  5. Dit is zeker een interessant stukje. Ik had nog niet gereageerd, omdat ik 1. niet altijd zo aan het webloggebeuren toekom en 2. omdat ik eigenlijk hier nog in een eigen logje in wil gaan. Maar dat kan nog wel een paar dagen duren. Maar gebrek aan belangstelling was het dus niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s