Gerard Reve

In memoriam

Gerard Reve in de parochiekerk van MachelenOp zaterdag 8 april jongstleden overleed in een verzorgingshuis in het Belgische plaatse Zulte en in de leeftijd van 82 jaar, de beroemde Nederlandse schrijver Gerard Reve.

Gerard Reve werd geboren in een communistisch gezin in Amsterdam in 1923, heette oorspronkelijk Gerard Kornelis van het Reve en was een jongere broer van de vroeger bekende Rusland-kenner Karel van het Reve.

Gerard Reve was een spraakmakend en omstreden persoon: eerst omdat hij in de jaren ’60 openlijk voor zijn homoseksu- aliteit uitkwam, vervolgens omdat hij in 1966 katholiek werd en tenslotte omdat hij dermate eigenzinnig voor zijn geloof uitkwam, dat dat als godslastering werd gezien, waarvoor hij voor de rechter werd gedaagd: het beroemde ‘ezelspro- ces’, waarin hij overigens werd vrijgesproken.

Zijn debuut maakte hij in 1947 met de roman ‘De Avonden’, waarmee hij op slag en voorgoed beroemd werd. Tegenwoordig geldt hij, samen met Harry Mulisch en W.F. Hermans als xc3xa9xc3xa9n van de grootste na-oorlogse Nederlandse schrijvers.

Ikzelf heb nog nooit een boek van Reve gelezen, maar wat ik de afgelopen dagen van hem gezien en gelezen heb, was het een originele geest, die tegendraads durfde te leven, te denken en te schrijven.

En hoezeer hij ook een cultus rondom zijn eigen persoon wist te crexc3xabren, tevens liet hij blijken hoezeer niet alleen hij, maar wij alleen in een eeuwen- oude traditie staan c.q. zouden moeten staan. Hij kwam daar voor uit door zich bewust aan te sluiten bij de waarschijnlijk grootste en rijkste culturele en religieuze traditie die er is: het Katholicisme.

Naast zijn literaire werken heeft hij ons daarom ook spirituele teksten nage- laten, die zowel van oprechte twijfel als van diep geloof getuigen:

Dagsluiting

Eigenlijk geloof ik niets,
en twijfel ik aan alles,
zelfs aan U.

Maar soms, wanneer ik denk
dat Gij waarachtig leeft,
dan denk ik,
dat Gij liefde zijt,

en eenzaam,
en dat,
in diezelfde wanhoop,
Gij mij zoekt,
zoals ik U.

Zie ook: gerardreve.web-log.nl

13 gedachten over “Gerard Reve

 1. Ik betwijfel of het aan het Christendom ligt 😉
  Misschien ligt het mede aan het christendom, maar het is zeker niet de enige factor ( als het al een factor is natuurlijk)

  De christenen in de “Orient” houden een en dezelfde gemeenschapsdenken op na als de moslims in de “Orient”
  Je zou daaruit dus dan kunnen concluderen dat het christendom in de “Orient” een wezenlijk andere vorm van geloof is dan het christendom in de “Occident”

  Naar mijn mening is het individualisme ontstaan door meerdere factoren en waarbij nationalisme én economische groei, de 2 belangrijkste factoren zijn.
  Die hebben allebei geleid tot het verschuiven van de centrale identiteit. Weg van je geloofsidentiteit. Het hefet dus geleid tot multiple identities. En dat laatste is een voorwaarde voor individualisme

 2. In het Westen, de Occident, is het Christendom ook begonnen als een sterke gemeenschapscultuur, wat in het Katholicisme is blijven voortbestaan.
  Het was het Protestantisme dat (eerst in theorie) de nadruk op het individu legde (dat trouwens vanuit de middeleeuwse heiligheidsidealen van bijv. de Moderne Devotie)…

  Het westerse Christendom verschilt dus van het oosterse door het Protestantisme c.q. de protestantse invloeden die ook in de Katholieke Kerk waarneembaar zijn…

  Je hebt gelijk dat nationalisme en economische groei de belangrijkste factoren voor het westerse individualisme zijn, zij het dat daar nog een fase aan vooraf gaat: nl. die van het Protestantisme, dat zowel de legitimatie voor het nationalisme als voor het kapitalisme en daarmee de economische vooruitgang gaf (door de theologische goedkeuring om met Rome te breken, resp. jezelf centraal te stellen)…

  Het is niet voor niets dat het westerse individualisme het sterkst ontwikkeld is in de landen die zich het eerst aan het gezag van de Roomse Kerk onttrokken: de Nederlanden, Engeland, Noordelijk Duitsland en de Scandinavische landen…

  Het punt van de multiple identities is idd belangrijk: er is tegenwoordig sprake van verschillende levenssferen (godsdienst, wetenschap, economie, politiek, arbeid, privéleven) die nagenoeg los van elkaar (zijn komen te) staan en waaruit het individu naar believen zijn eigen menu kan samenstellen.

  Welnu, die mogelijkheid is er gekomen toen men zich onttrok aan het al die sferen overkoepelende gezag van de Katholieke Kerk.
  In de praktijk had men daarvoor welvaart nodig, de theoretische legitimatie werd geleverd door Verlichting en Protestantisme.

  Maar beide laatsgenoemde stromingen hadden dat niet gekund als niet eerst de Kerk het geestelijke terrein had afgebakend van de wereldlijke…
  Het is dat door de Middeleeuwse Kerk afgebakende terrein van de geest, dat eerst door de Protestanten, toen door de staat, vervolgens door de Verlichting en tenslotte door het individu geclaimd werd en wordt…

 3. Het choqueerde mij dat er mensen waren die Reve niet kenden… ongelooflijk gewoon. Leuk dat jij er aandacht aan besteedt!
  En nu snel eens een boek van hem lezen he 😉

 4. Mijn oom heeft nog getwijfeld bij zijn opgebaarde lichaam langs te rijden omdat hij in de buurt was.. heeft het uiteindelijk niet gedaan…
  Ik kende de goede man niet echt goed jammer genoeg; alleen van naam 🙂

 5. Nou heb ik ook wat: zoek ik naar een boek dat ik wil lezen voor school, kom jij als tweede resultaat op google! Maar ja, ik heb jou er al eens naar gevraagd geloof ik, dus google maar weer verder. Wel een leuk stukje trouwens 🙂 Spreek je gauw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s