De Rechtspraak

Het logo van De RechtspraakSinds korte tijd heeft de rechterlijke macht zich om- gedoopt tot “de Rechtspraak” en daarbij een nieuw logo in gebruik genomen (zie hiernaast).

Ik weet niet hoe het met anderen is, maar op mij maakte de term “de Rechtspraak” direct een knullige indruk en wat het nieuwe logo in hemelsnaam mag voorstellen, is iets dat voorbehouden lijkt aan kenners van abstracte kunst…

Dit lijkt (of is gewoon) de zoveelste restyling waarmee een vroeger zeer respectabele, om niet te zeggen ontzagwekkende overheidsinstantie zich presenteert als niet veel meer dan een of andere willekeurige organisatie of onderneming…

Het logo van het Ministerie van JustitieVoorheen viel de rechterlijke macht onder het Mini- sterie van Justitie en werd het logo van dat mini- sterie gebruikt (zie hiernaast).

Dit logo stelt, hoewel ook sterk gestileerd, tenminste nog iets voor: namelijk een Vrouwe Justitia die geblindddoekt een weegschaal in de hand houdt.
Dat staat symbolisch voor hoe de rechtspraak dient te zijn: zonder aanziens des persoons en door zorgvuldige weging van belangen en argumenten.

Het woord ‘justitie’ komt van het Latijnse iustitia en betekent gerechtigheid, daarmee het doel van (o.a.) de rechtspraak aangevend: het doen geschieden van gerechtigheid. Hoewel ‘justitie’ in de praktijk voor velen een strenge tot negatieve klank heeft, zegt het inhoudelijk een stuk meer dan de louter be- schrijvende term ‘rechtspraak’.

Vergeleken met de oude naam en het oude logo, is de rechterlijke macht er dus niet bepaald op vooruitgegaan. De nieuwe naam en het nieuwe logo zijn een devaluering.
Nu zullen sommigen zich afvragen of dat erg is en zal de rechterlijke macht benadrukken dat inhoudelijk en kwalitatief alles bij het oude is gebleven of beter zal worden.

Desondanks is de vernieuwing naar mijn mening wel erg: zeker in deze tijd waarin bijna alles om het uiterlijk, het image en beeldvorming draait, zouden naam en logo de ‘inhoud’ van een organisatie op correctie wijze moeten weerspiegelen en uitdragen.

Een simpele, onnozele of onduidelijke presentatie haalt het beeld en de verwachting van de organisatie omlaag. Laagdrempeligheid en een ‘toe- gangkelijke’ uitstraling kunnen soms goed zijn, maar voor een instantie die zulke belangrijke, ingrijpende en definitieve uitspraken doet als de rechterlijke macht, moet het in alle aspecten gaan om traditie, kwaliteit, degelijkheid en herkenbaarheid!

13 gedachten over “De Rechtspraak

 1. Mee eens.
  Ik vind het oude logo ook een stuk mooier… jammer is dat! Zie je wel vaker trouwens.. een complete restylin waar het oude vertrouwde gevoel toch verdwijnt..

 2. Erg passend vind ik het idd niet…
  Zeker dat wisselen lijkt me niet erg handig aangezien iedereen nu nog spreekt over de term ‘ministerie van justitie’. Ach ja…

 3. Nou… het Ministerie van Justitie bestaat nog gewoon hoor… alleen valt de rechterlijke macht er niet meer onder en moet je die dus nu “de Rechtspraak” i.p.v. “Justitie” noemen… πŸ˜‰

  Maar gelukkig zijn we het er dus allemaal over eens dat het geen voortuitgang is… πŸ˜€

  Het enige waar het nieuwe logo bij past, is bij de kleuren van mijn weblog… valt me nu op! πŸ˜€

 4. Ik vind het juist een vooruitgang, het is veel toegankelijker geworden voor Jan boerenlul met de pet op vind ik… Klinkt wat makkelijker, zodat mensen makkelijker er naar zullen gaan om hun gelijk te halen!

 5. Dat zal waarschijnlijk ook de gedachte erachter zijn geweest, maarrrr: de gang naar de rechter maken is xc3xa9xc3xa9n… gelijk krijgen of zelfs veroordeeld worden is een tweede… en dat is vaak een stuk minder makkelijk te verteren…

 6. De tv-serie is idd geen opgeblazen hollywood achtig tafereel, maar laat voornamelijk zien waarom en op welke argumenten de beslissingen gebaseerd worden. Verder komen de karakters zeer realistisch over. Geen: ik word nooit geraakt door kogels mentaliteit, al zul je in deze serie weinig kogels afgevuurd zien worden.
  Verder is het element spanning zeer goed gebruikt in deze serie!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s