Vandaag waren de gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel ik niet het prototype brave burger ben, heb ik toch door mijn stem uit te brengen aan mijn zgn. burgerplicht voldaan.
Daarbij ben ik toch ook eigenzinnig geweest, namelijk door geheel tegen de landelijke trend in op het CDA te stemmen, zoals ik overigens bijna altijd heb gedaan.
Zoals het er op dit moment naar uitziet zal het CDA echter vele raadszetels verliezen en gaat de winst vooral naar de PvdA en de SP.
Kritisch
Dat verlies van ‘mijn’ partij noopt tot een kritische blik: wat valt er voor het CDA te verbeteren, zodat het bij de eerstvolgende verkiezingen hopelijk weer beter zal gaan…?
Laat ik daarbij eens niet naar de ‘poppetjes’ kijken en ook niet naar het ‘spel’, niet naar de inhoud, maar naar het uiterlijk van het CDA, oftewel naar logo en huis- stijlkleuren.
Lelijk
Ik meen dat het CDA al sinds haar oprichting in 1970 groen als kleur heeft en de drie letters CDA als logo. Tegenwoordig zijn die letters iets moderner vormgegeven en wordt naast het volle groen ook lichtgroen en oranje gebruikt….
Deze kleurencombinatie is naar mijn smaak haast afstotelijk lelijk en zou meer passen bij een groenteveiling of een anarchistische milieupartij, dan bij een grote gevestigde en zichzelf respecterende partij die zich beroept op traditionele waarden….
Vergelijking
Vergelijken we de kleur groen van het CDA met de kleuren van andere partijen dan blijkt dat, naast de VVD met blauw, het LPF met geel-blauw, de PvdA en de SP met rood, ook D66 en GroenLinks de kleur groen gebruiken… niet bepaald partijen waar het CDA veel mee gemeen heeft…
Redenen
Mogelijk houdt de keuze voor groen voor het CDA verband met de vele agrarixc3xabrs die traditioneel lid van deze partij zijn, alsmede met het feit dat vanuit de religieuze traditie groen als kleur van de hoop en de toekomst geldt. Hoe aardig dat ook gevonden mag zijn, die gronden zijn tegenwoordig tamelijk achterhaald: zowel het aantal agrarixc3xabrs als het aantal gelovigen neemt zienderogen af en moderne mensen associxc3xabren groen vooral met het milieu en vandaaruit meer met een softe, linkse aanpak…
Vervangen
Alle reden dus om van het groen af te stappen en het afschuwelijke lichtgroen en oranje tegelijk daarmee af te schaffen. Wat komt in aanmerking als nieuwe kleur voor het CDA? In elk geval een kleur die geen enkele andere partij nog heeft… en dan blijft, ironisch genoeg, over: Paars!

Waarom
Paars zou een ideale kleur voor het CDA zijn:
– Paars is de combinatie van het blauw van de VVD en het rood van de PvdA – sprekend voor een middenpartij als het CDA!
– Paars is daarmee ook de combinatie van het zakelijke blauw en het sociale rood – ook sprekend voor de politieke positie van het CDA!
– Paars is een kleur die je in het algemeen weinig ziet en die daarmee extra opvalt – iets dat elke partij wil!
– Paars leent zich goed om in een huisstijl met heldere en sprekende kleuren als wit, rood en blauw gecombineerd te worden – fraaie vormgeving trekt de aandacht!
– Tenslotte is paars een krachtige, volle kleur – geknipt voor een zichzelf respecterende partij!
En misschien dat met paars als kleur het CDA ook wat meer homo’s weet te trekken, want die waren immers zo dol op "paars"…
PS: ook de christelijke vakbond CNV heeft een paars logo!
http://www.canalettowijn.nl/
Kan je een weekendje carnaval in Venetië winnen…
Bedankt voor de tip!! Alleen jammer dat ik dan helemaal tot volgend jaar moet wachten… 😦 😉
Venetie buiten de carnaval is ook mooi hoor…. 😛
Da’s helemaal waar! 😀
Ik vind de nieuwe huisstijl juist erg mooi!! Maar goed, das mijn eigen mening.
En moet ik nog serieus iets over dat paars zeggen? :P:P
Over smaak valt te twisten, pleegt men te zeggen…. toch is dat maar zeer ten dele waar (zie daarover mijn eerdere log “Over smaak…“)… want waar het hierbij om gaat, is niet zozeer iemands individuele smaak, maar veel meer de associaties die bepaalde kleuren bij veel, zo niet de meeste mensen oproepen… associaties die voornamelijk cultureel i.p.v. individueel bepaald zijn en waarover dus ook heel wel zakelijk gediscussieerd kan worden…
Blauw heet niet voor niets een zakelijke en rood een warme kleur… en het is niet voor niets dat er soms hele juridische procedures worden gevoerd over de kleur van de dop van een frisdrankfles… dit nog afgezien van de enorme bedragen die bedrijven er voor over hebben om hun logo of hun product precies die stijl en die kleur te laten hebben die zo veel mogelijk klanten trekt…
Dus waarom wel een kostbare en tot en met doordachte ‘finetuning’ als het om commerciele producten en dito reclame-uitingen gaat, maar (kennelijk) niet of nauwelijks als het om een politieke partij, om zaken van landsbelang gaat…?!?
Als SP-lid was ik uiteraard erg tevreden met de uitslag gister. Hopen dat de stemming nog een jaar zo blijft als over een jaar de “grote” verkiezingen zijn.
Zelf vind ik de CDA een vrij kleurloze partij. Ik zou als logo een grijze muis maken die wegvalt in de massa 😛
Of een transparant logo hahah 😀
Ik hoop dat het CDA in de tussentijd met een flitsend paars logo een geweldige come-back gaat maken…! 😛 😀
Zelf heb ik als VVD’er niets met het CDA. Heb het ooit eens gestemd omdat mij werd verteld dat het mijn plicht was als christen enzo (enfin, je kent die situatie) maar verder ben ik altijd van de VVD geweest omdat die partij mij meer aanspreekt in hun standpunten!
Wel vind ik dat Paars, helemaal met de uitleg erbij (maar ook de uitwerking) een betere kleur zou zijn voor het CDA, stel het eens voor zou ik zeggen 😉
whahahaha go HU
Groen is een natuurlijke kleur, op zich niks mis mee…. Het paars (de nette variant van roze) vind ik een prima oplossing; misschien combineren met lichtgroen???? 😛
@ Niels
Zal ik doen! 😉
@ Latingirl
Ik vind groen ook wel een mooie kleur, alleen niet voor het CDA 😀
Ik zal niet zeggen dat ik de vormgeving nu zo flitsend vind, maar aan het gebruik van groen als dominante kleur lijkt me niets mis. Het is een vriendelijke, zachte kleur die natuurlijk is en ons veelvuldig omringt. Wat de reden voor de introductie destijds was, zou misschien nog eens uitgezocht moeten worden. Ik neem aan dat de vormgeving ook niet al te veel op die van een van de constituerende partijen mocht lijken. Juist de ARP – waar het huidige CDA naar mijn idee het meest op lijkt, maar dan in geseculariseerde vorm – gebruikte veelvuldig paars. Alleen daarom zal die kleur in de jaren zeventig al niet in aanmerking zijn gekomen.
Het CDA is als partij trouwens pas in 1980 opgericht, maar deed in 1977 al wel met xc3xa9xc3xa9n lijst onder die naam aan de verkiezingen mee. Het programma Niet bij brood alleen, dat onder leiding van Bob Goudzwaard was geschreven, had bijvoorbeeld een geheel groen omslag. Wel vind ik groen als vlakvullende achtergrondskleur beter dan als kleur voor letters. Maar als rood en blauw al niet in aanmerking kwamen, lag groen wel erg voor de hand. In die tijd moest “groen” als politieke richting nog opkomen. Geel als dominante kleur is altijd vrij gebleven, maar voor posters misschien weer niet zo geschikt, al kan het als onderdeel fris zijn.
In Duitsland hebben de christen-democraten zwart als kleur. Althans ze wordt in grafieken en tabellen altijd met zwart aangeduid – wat vast en zeker met de katholieke achtergrond van de Deutsche Zentrumspartei (kortweg: Zentrum) te maken heeft, die als voorloper kan gelden. (Ik ontdekte net dat die partij formeel nog bestaat, maar de vroegere aanhang is na de Tweede Wereldoorlog overgegaan naar de CDU). Overigens gebruiken ze momenteel rode letters in het logo, want zwart wordt voor tekst toch al gebruikt en daarnaast kun je nog wel een kleurtje gebruiken.
Sociaal-democraten zijn in Duitsland rood, groenen zijn vanzelfsprekend groen en liberalen zijn daar geel. Het is daar ook heel gebruikelijk om partijen aan te duiden met de kleur.
Je kunt overigens niet zeggen dat ze bij het CDA niet over de vormgeving nadenken, want er bestaat zelfs een speciale site met de CDA-huisstijl.
Dank voor de uitvoerige achtergrondinformatie!
Dat de ARP veelvuldig paars gebruikte wist ik niet, maar vormt wel een mooi tegenwicht tegen het feit dat paars ook vaak met katholiek geassocieerd wordt (hoogstwaarschijnlijk omdat paars de kleur van de bisschoppen is).
Vanuit de toenmalige situatie kan ik me wel voorstellen dat het nieuwe CDA voor groen heeft gekozen, al zal het misschien wel tot grappen in de trant van “een groentje” aanleiding hebben gegeven…
Maar zoals eerder al schreef vind ik het tegenwoordig geen goede kleur meer voor het CDA: als politieke kleur is groen inmiddels een heel stuk naar links verschoven en bovendien is het noch een warme, noch een krachtige kleur…
Gezien hun huisstijlsite is er inderdaad veel werk van gemaakt… onbegrijpelijk vind ik het daarom dat het resultaat zo lelijk (een ander woord kan ik er niet voor hebben) is…
Het zwart voor de Duitse CDU heb ik altijd erg merkwaardig gevonden, waarschijnlijk omdat het als kleur zo sterke associaties oproept met Duitslands meest duistere tijd…
1. Eigenlijk waren de Groenen in Duitsland aanvankelijk niet eens zo link. Als ecologische partij wilden ze uitgaan van een ander paradigma en niet alle initiators waren destijds zo links. Op dit moment zijn ze dat eigenlijk ook niet meer, omdat ze inmiddels de partij met de rijkste aanhang vormen en eerder links-liberaal dan socialistisch georienteerd zijn. Maar dat is een ingewikkeld verhaal.
2. Nee, dat zwart van de Duitse CDU is niet zo gek. Het is de kleur van de clerus, vooral de katholieke clerus dan. De nazi’s waren bruinhemden. Niet zwart is dus een verdachte kleur maar bruin.
Ik vind groen nog steed vriendelijk en zacht, maar het is niet flitsend of scherp. Wat dat betreft zou je met geel veel kunnen doen: moeilijk als enige kleur, maar wel fris en je kunt er scherpe varianten van gebruiken. Op mijn eigen weblog gebruik ik trouwens geel om achtergronden aan te geven en rood om accenten te zetten (-:
Rood en geel (goud) is de meest krachtige combinatie: in de Middeleeuwen werden deze kleuren geassocieerd met het koningschap en de Katholieke Kerk… mede daarom dat rood en geel in de moderne politiek niet meer samen gaan… 😉
Nu ja, de NSDAP was dan wel “bruin”, maar de veel ergere SS was toch wel degelijk “zwart”… als een duivelse clerus haast…
Ik ga voor het bestaande. Waarom nu weer paars.. 😕
Dat heb ik duidelijk genoeg uitgelegd dacht ik zo…
Wat mij het meest interessant lijkt, zijn de onzichtbare maskers (ofwel het spelen van een rol in het dagelijks leven : Vader/ moeder/ fabrieksarbeider/ directeur/ verkoper/ kapper enz.) Over Venetië weet ik alleen dat die maskers heel functioneel waren om de artsen te beschermen tegen de met de pest besmette patiënten.
Mij interesseren de “onzichtbare maskers” ook, ik zinspeelde daar al op door te schrijven dat die je de mogelijkheid geven om een rol te spelen…
Dat hoeft en zal vaak niet door middel van een echt masker gebeuren, maar door het spelen van een bepaalde sociale rol. Het “masker” dat je daarbij opzet is vaak ook niet eens zo onzichtbaar als het lijkt: denk aan heel bepaalde omgangsvormen, taalgebruik en de keuze van kleding en andere statusgoederen…
De maskers die tegen de pest beschermden hadden een heel opvallende vorm: namelijk een bijzonder lange kromme neus. Daarin werden namelijk geurige kruiden gedaan om de vreselijke stank tegen te gaan.
lelijk