Blauw licht

Al heel lang valt het mij telkens weer op dat blauw licht, bijv. van neonre- clames, er zo vreemd, bijna onnatuurlijk uitziet.

Dat ligt niet aan een bepaalde lamp of kleurvariatie, want dat verschijnsel doet zich, naar mijn indruk althans, bij elk blauw licht voor.

Je zou kunnen denken dat het aan de golflengte ligt, want de golflengte van blauw licht is ongeveer de helft korter dan die van rood licht. Daarentegen is de frequentie van blauw licht weer een stuk hoger dan die van rood licht. Dat betekent dat blauw licht meer energie overbrengt dan rood licht… (zie hier- over bijv.: Straling)

Afgezien van deze natuurkundige aspecten van de verschillende kleuren licht, denk ik dat er nog een andere mogelijkheid is, namelijk een meer gevoels- matige: blauw licht is immers volledig kunstmatig. In de natuur komt blauw licht niet voor.
Andere kleuren licht associeren we heel gauw en vaak met natuurlijke licht- bronnen: geel licht met de zon, rood licht met vuur e.d. Zelfs groen licht is in dat opzicht nog “natuurlijker” dan blauw licht, omdat het een mix van blauw en geel is…

Wat het ook moge zijn, let maar eens op blauwe lichten en het zal je onge- twijfeld opvallen…

8 gedachten over “Blauw licht

 1. Treinreizen zijn heerlijk! Morgen lekker met de ICE naar Keulen toe voor een dagje. en die vertragingen… Tja, vaak is er niks aan te doen. De NS maakt gebruki van een spoor, en als de verkeersleiding zit te slapen, krijgt de machinist rood sein, waardoor er een vertraging kan ontstaan. Helaas lijkt het dan alsof het de NS is die dat heeft gedaan.
  Een ander voorbeeld is een springer. hoeveel mensen springen er wel niet voor een trein per jaar. Daar gaan uren in zitten, is allemaal heel vervelend, maar ook hier kan de NS niks aan doen.
  Nu nog met zijn allen eens gespreider instappen en de trein kan helemaal op tijd vertrekken, want echt, je mag door ELKE deur naar binnen in de trein πŸ˜€

 2. Oh wat leuk… een treinlogje!! Dat moet je vaker doen πŸ˜‰ Met mijn OV-kaart ben ik bezig heel wat treintrajecten af te toeren idd… dit weekend weer 3 nieuwe trajectjes gehad met Syntus πŸ˜›

 3. Hmmmz… toen ik het las dacht ik: “blauw licht, dat zal toch ook wel in de natuur voorkomen?”. Alleen ik heb er inderdaad ook even geen voorbeeld van….

  overigens is de achtergrond van je weblog dan ook lekker tegennatuurlijk πŸ˜›

 4. Klopt, blauw is een ramp. Ik werk zelf als grafisch ontwerper en er zijn verbazingwekkend veel bedrijven met een blauw logo. En met neon verlichting hou je daar echt nicks aan over.

 5. @ Thijs
  Tsja, homo’s zijn nou eenmaal een beetje “tegennatuurlijk”… πŸ˜› πŸ˜‰

  @ Nicks
  Blauw geldt als een zakelijke kleur (maar dat zul jij wel als geen ander weten denk ik), dus dan is het niet verwonderlijk dat veel bedrijven graag die kleur gebruiken… πŸ˜€

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s