Masquerade

Het is weliswaar net een beetje te laat: het carna- val is afgelopen, maar toch kan ik het niet laten nog een log aan carnavalsmaskers te wijden.

Ik bedoel dan niet de goedkope vermommingen, bijv. in de vorm van een dier of een piraat, zoals je die bij elke feestwinkel kunt kopen, maar meer de echte traditionele maskers die vaak een joker of een nar uitbeelden.
Zulke maskers zijn vooral bekend van het carnaval in Venetixc3xab, maar zijn ook wel te zien bij de uitbundige Zuid-Amerikaanse carnavalsvieringen.

Dat soort maskers zijn vaak dermate mooi gemaakt en versierd, dat ze ook als wandver- siering worden gebruikt. Alszodanig zijn bijv. mooie exemplaren te vinden bij: Atelier Marega, Veniceshop, 1492 Imports en Masques en Folie.

Het gebruik van maskers in het algemeen is al bijzonder oud: denk aan het wereldberoemde grafmasker van de Egyptische farao Toetanch- amon of aan de maskers die gebruikt werden bij het antieke Griekse toneel.

Maskers zijn een uitbeelding van de mogelijkheid om je anders voor te doen, om een rol te spelen. Op die manier kunnen mensen een andere werkelijkheid crexc3xabren en loskomen van de materixc3xable werkelijkheid om hen heen. Dat is een wezenlijk aspect dat mensen van dieren onderscheidt.

Het spelen van een andere rol is ook de centrale betekenis van het carnaval: door vermomming, maar ook door alle mogelijke andere uitspattingen wordt de “omgekeerde wereld” uitgebeeld… een wereld waaraan men zich graag overgeeft, al was het maar voor een paar dagen per jaar.

De extravagantie en de ook erotische uitbundig- heid van carnaval worden doorgaans ook meer specifiek geassocieerd met de levensstijl van homo’s. Niet verwonderlijk dat carnaval in vroeger tijden, en in macho-maatschappijen als Zuid-Amerika nog steeds, xc3xa9xc3xa9n van de weinige gelegenheden was waarbij ook homo’s zich in het openbaar konden uitleven… en dan kwamen maskers om meer dan xc3xa9xc3xa9n reden van pas…

9 gedachten over “Masquerade

  1. Wat mij het meest interessant lijkt, zijn de onzichtbare maskers (ofwel het spelen van een rol in het dagelijks leven : Vader/ moeder/ fabrieksarbeider/ directeur/ verkoper/ kapper enz.) Over Venetixc3xab weet ik alleen dat die maskers heel functioneel waren om de artsen te beschermen tegen de met de pest besmette patixc3xabnten.

  2. Mij interesseren de “onzichtbare maskers” ook, ik zinspeelde daar al op door te schrijven dat die je de mogelijkheid geven om een rol te spelen…

    Dat hoeft en zal vaak niet door middel van een echt masker gebeuren, maar door het spelen van een bepaalde sociale rol. Het “masker” dat je daarbij opzet is vaak ook niet eens zo onzichtbaar als het lijkt: denk aan heel bepaalde omgangsvormen, taalgebruik en de keuze van kleding en andere statusgoederen…

    De maskers die tegen de pest beschermden hadden een heel opvallende vorm: namelijk een bijzonder lange kromme neus. Daarin werden namelijk geurige kruiden gedaan om de vreselijke stank tegen te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s