Staatsgeheimen op straat

memorystick
Een paar dagen geleden werd bekend dat iemand van Defensie een memorystick met geheime informatie was kwijtgeraakt. Het ging in dit geval om een kapitein van de Landmacht die zijn usb-stick met geheime informatie had laten liggen in een huurauto.

Regelmatig
Dit is al de tweede keer in twee weken dat een Defensiemedewerker zijn usb-stick verliest en al eerder waren een laptop kwijtgeraakt en diskettes met informatie over Pim Fortuyn in handen van Peter R. de Vries terecht- gekomen. Die laatste was ook nog in het bezit van geheime justitiedossiers gekomen nadat Officier van Justitie Joost Tonino zijn PC bij het grofvuil had gezet.

Beveiligingsprobleem
Uit deze incidenten blijkt dat de beveiliging bij belangrijke Nederlandse overheidsorganen niet bepaald optimaal is… Dat kan zowel aan het computersysteem, als aan de mentaliteit van de werknemers liggen, maar aangezien iets wat technisch niet mogelijk is, ook door mensen niet verprutst kan worden, moeten we eerst even kijken naar wat er computermatig mis kan zijn…

Netwerkcomputers
Waar aan geheime en/of gevoelige zaken wordt gewerkt zou eigenlijk een computernetwerk moeten zijn waarbij de werknemers slechts de beschikking hebben over een terminal (alleen beeldscherm + toetsenbord; ook wel thin client genaamd) die via een modem in verbinding staat met een centrale server. Hierbij werkt men dus allemaal op de centrale server, al of niet met een eigen virtual desktop.

Centraal beveiligd
Het grote voordeel van zo’n netwerk is dat alle (geheime) informatie op de centrale server staat, waardoor die (ook fysiek) optimaal beveiligd kan worden. De werknemers zijn niet in staat om zelf informatie te kopieren op diskette, cd-rom of usb-stick, die gemakkelijk meegenomen en kwijtgeraakt kunnen worden. Bovendien verhindert zo’n systeem dat werknemers ook geen eigen bestanden kunnen invoeren, wat immers een groot risico op besmetting met virussen of spyware(!) kan zijn.

Alternatieven
Ondanks deze voordelen kiezen grote organisaties vaak toch voor een netwerk waarbij elke werknemer wel een volledige eigen PC tot zijn beschikking heeft. Dit omdat anders er teveel rekenkracht van de centrale server gevergd wordt.
Consequentie daarvan is dus wel dat werknemers de mogelijkheid hebben om op eigen houtje informatie uit het systeem te halen en er in te stoppen… Om dat te voorkomen moeten er op z’n minst strikte regels voor het computergebruik en beheer zijn, maar beter nog zou het zijn als bijv. alle informatie automatisch versleuteld (gecodeerd) zou worden. Dat hoeft voor overheidsorganen geen enkel probleem te zijn, want ook voor particulieren zijn er gratis program- maatjes (zoals bijv. Cryptainer) waarmee allerlei bestanden volautomatisch gecodeerd worden, zodat ze voor een buitenstaander onleesbaar zijn!

Zwakste schakel
Maar hoe mooi zulke oplossingen ook zijn, vergeleken met een netwerk van thin clients blijft het “second best”, want teveel afhankelijk van of een bepaalde werknemer de moeite en de tijd neemt om deze extra maatregelen te nemen. En als we uit de “lekkages” van de afgelopen jaren een les moeten trekken, dan is dat dat de werknemer de zwakste schakel in de keten is…

7 gedachten over “Staatsgeheimen op straat

  1. Ik heb het ff nagezocht: dit drieluik (van maar liefst 5,70 x 8 meter!!) was oorspronkelijk bedoeld voor de St. Laurentiuskerk in Alkmaar, maar bevindt zich nu in de domkerk van Linkxf6ping in Zweden… een digitale kopie ervan is sinds kort weer in Alkmaar te zien…

  2. Tsja… wat is kunst? En wat is kitsch?
    Ik denk zelf dat kunst juist wel om de kunst gemaakt moet worden, uiteraard met het nodige vakmanschap en een dosis inspiratie en originaliteit…
    Kitsch lijkt mij iets dat niet om de kunst, maar met het oog op een ander doel en dan met name louter ter versiering, gemaakt is…

  3. Ik zie kunst als iets dat gemaakt wordt vanuit een bepaalde visie van de kunstenaar die met zijn werk iets wil zeggen. En kitsch inderdaad als iets dat ‘mooi’ of ‘versiering’ moet zijn. Zonder inhoud of zo…

  4. Oh wat leuk! Het logje en het plaatje!

    De vraag wat is kunst is bijna niet te beantwoorden denk ik. Als je namelijk niet iets wil overbrengen, maar gewoon iets maakt omdat het mooi is, en alleen daarom, dan kan het toch nog wel als kunst gezien worden? Ik vind het heel moeilijk om iets echt kitsch te noemen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s