Sinterklaas

Vanavond is het Sinterklaasavond, een mooie gelegenheid dus om eens te kijken naar enkele culturele achtergronden van deze traditie…

Zo oerhollands als Sinterklaas misschien overkomt, zo exotisch is zijn herkomst: hij is namelijk een combinatie van de katholieke heilige Sint Nicolaas en de Germaanse oppergod Wodan:

Sint Nicolaas
Sint Nicolaas was in de 3e eeuw de bisschop van het tegenwoordig in Turkije gelegen Myra. Om die reden draagt Sinterklaas nog steeds de kleding van een katholieke bischop: een witte albe als onderkleed, met daaroverheen een rode stola, koorkap en mijter, gecompleteerd door de bisschopsring en -staf.
Nicolaas van Myra is vooral bekend geworden als weldoener, die door zijn knecht geld bij arme mensen naar binnen liet gooien. Dit laatste zien we terug in het gebruik van het strooien van snoepgoed.
Door handelscontacten van Myra met Zuid-Italixc3xab, dat onderdeel was van het Spaanse wereldrijk, is men Sint Nicolaas gaan zien als iemand die uit Spanje kwam.

Wodan
De oppergod Wodan reeds volgens de oude Germaanse sagen op zijn achtbenige paard Sleipnir door de lucht. Dit zien we terug bij Sinterklaas die met zijn schimmel over de daken rijdt.
Wodan was echter wel iemand die met offers bedankt en tevreden gehouden moest worden. De Germanen legden daarom na de oogst voedsel bij de vuurplaats zodat Wodan die via het rookkanaal kon ophalen. Dit zien we terug in het gebruik van het ‘schoen zetten’ en het krijgen van marsepein in de vorm van geoogste groenten of geslachte dieren (varkens). Een speculaaspop komt zelfs van het gebruik om een pop te offeren in plaats van een mensenoffer dat in vroeger tijden voor Wodan werd gebracht!

Zwarte Piet
Reeds de bisschop van Myra had, als hoogwaardigheidsbekleder, een knecht en omdat Sinterklaas met Spanje geassocieerd werd en men daar vaak knechten uit Afrika had, werd ook de knecht van Sint Nicolaas als een moor voorgesteld. De kleding van Zwarte Piet is geheel volgens de spaanse mode uit de 16e eeuw: pofbroek, wijde mouwen en een baret met veer.
Omdat een moor er, zeker in vroeger tijden, exotisch en daarmee vreemd en beangstigend uitzag, sloot dat aan bij de Germaanse sjamanenfiguren en werd Zwarte Piet het symbool van het kwade, dat door het goede (Sinterklaas) getemd en onderworpen is. Toch verloochent Zwarte Piet door zijn vaak stoute en ondeugende gedrag zijn herkomt niet…

Een gedachte over “Sinterklaas

  1. hoi sinterklaas, leuk dat je weer in nl bent.
    ik hoorde dat je ook op de 5 sprong kwam leuk hoor. ik kom je verwelkomen op de 5 sprong

    groeten wendy uit vorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s