Zakkenvullers…?

Politici worden nogal eens als “zakkenvullers” betiteld. Het gisteren uitge- brachte rapport van de Commissie Dijkstal zal ongetwijfeld ook weer dergelijke reacties oproepen.
In dat rapport wordt namelijk geadviseerd de salarissen van belangrijke overheidsfunctionarissen te verhogen, bij de xc3xa9xc3xa9n wat meer dan bij de ander, maar wel zodanig dat niemand meer gaat verdienen dan de premier (nu 125.000,- euro bruto per jaar).

Concurrentie
Ik vind het maar kortzichtig wanneer mensen aanstoot nemen aan de zogenaamd hoge salarissen van politici en bestuurders. Wij zijn er toch bij gebaat dat wij goede en capabele mensen bij de overheid hebben? Maar goede en ervaren bestuurders zijn per definitie gewild en in het bedrijfsleven bied men voor zulke mensen salarissen die veel hoger liggen dan bij de overheid. Het is dan niet meer dan logisch dat bestuurders liever bij een grote onderneming werken, dan bij de overheid. Temeer daar het openbaar bestuur een stuk minder ‘comfortabel’ is, o.a. vanwege de media-aandacht en de gevaren van het ‘politieke spel’…

Kosten
Met hogere beloningen kunnen we dus betere bestuurders bij de overheid krijgen. Afgaande op de steeds terugkerende kritiek die mensen op de overheid hebben, is dat toch wel gewenst. Dus laten we dan niet beknibbelen op wat mensen zelf als een probleem zien!
De kosten van de hogere beloningen zijn het probleem niet, want de voorstellen van de Commissie Dijkstal zouden jaarlijks maar zo’n 20 miljoen euro extra kosten, wat op de totale overheidsuitgaven een schijntje is.
Bovendien is het ook nog eens zo dat een hoger salaris zich misschien wel vanzelf terugbetaalt, want hoe hoger de beloning, hoe minder groot de verleiding om echt aan het ‘zakkenvullen’ te slaan…!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s