Kenniseconomie…?

De laatste jaren wordt regelmatig benadrukt dat Nederland een kennis- economie moet worden. Dat wil zeggen dat de werkgelegenheid steeds minder in de agrarische en de industriele sector en steeds meer in de dienstverlenende en wetenschappelijke sector zal komen te liggen. Daarvoor is vereist dat mensen meer en beter onderwijs krijgen en volgen, omdat de economie minder om praktische en meer om intellectuele vaardigheden zal vragen.

Concurrentiepositie
Als extra argument wordt daar vaak aan toegevoegd dat wij anders de concurrentie met landen als de VS, maar ook met sterk opkomende landen als India en China niet aan zullen kunnen.
Naar mijn mening is om te beginnen meteen dat laatste argument al onzin: tegen zulke landen zullen wij nooit ofte nimmer opkunnen! Met name in Azixc3xab hebben de mensen veel meer ambitie, discipline en wilskracht en wordt er navenant gepresteerd, waarbij komt dat de lonen zelfs voor hoogopgeleiden daar vele malen lager zijn dan hier in Europa.

Vraag en aanbod
Ook geloof ik niet dat de werkgelegenheid dermate naar de zgn. kennis-intensieve beroepen zal verschuiven, dat onze economie een ‘kenniseconomie’ zal worden. Al jaren is namelijk te zien dat, afgezien van enkele specifieke knelpunten, er genoeg, zelfs teveel aanbod is van mensen met een hogere opleiding. Waar wel meer behoefte aan is, is aan mensen die eenvoudige handenarbeid doen, mensen voor verzorging, verpleging, voor toezicht in buurten, voor kinderopvang, voor het ophalen van vuilnis, voor het doen van huishoudelijk werk, enzzz…

Juist omdat zoveel Nederlanders zo hoog zijn opgeleid, is er een steeds groter tekort aan mensen voor zulk werk. Met als gevolg dat voor eenvoudig en ‘vies’ werk steeds vaker mensen uit het buitenland gehaald worden: denk bijv. aan Aziaten voor werk in de haven, Polen voor huishoudelijk werk en in de bouw, enzzz…

Studeren
Ook de regelmatig geuite kritiek op studenten die te weinig en te langzaam studeren, deel ik niet: laat studenten maar lekker doen waar ze zin in hebben, want door de vergrijzing zijn ze later toch wel nodig. En als ze eenmaal aan het werk moeten, dan zijn sociale vaardigheden tegenwoordig veel belangrijker dan inhoudelijke kennis (en die haalt het bedrijf, voor veel minder geld, toch wel in Azie)

2 gedachten over “Kenniseconomie…?

  1. homow, indrukwekkend decor dat bespiegelaar zich herinnert. Homow, iets anders bij het bekijken van je log komen er allerlei verveldne sites op het scherm met free domein enz. Kun je daar misschien iets aan doen??

  2. Ja, dat kwam waarschijnlijk door het domein nl.tt… maar ik heb dat nu uitgeschakeld en ik hoop dat het daarmee over is!

    Overigens kan je zelf ook dat soort pop-ups voorkomen door bijv. de Google-toolbar bij Google te downloaden en te installeren. Daarmee kan je dan direct in je browser via google laten zoeken en tevens houdt dat alle pop-ups tegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s