Indrukwekkende filmset

Vandaag ben ik naar Den Haag geweest, waar dezer dagen filmopnamen worden gemaakt voor de film Zwartboek van Paul Verhoeven. Eerder werd voor deze film al een echte oude boerderij opgeblazen.

Het Plein is omgetoverd tot het voorplein van het SD hoofdkwartier: de gebouwtjes die toegang geven tot de ondergrondse parkeergarage waren helemaal met decorstukken omkleed, zodat ze eruitzagen als bunkers, er stonden overal betonnen wallen en andere versperringen en een heel aantal oude legervoertuigen. Het meest indrukwekkend waren echter wel de bekende grote rode vaandels met het hakenkruis, die aan de gevel van Socixc3xabteit De Witte hingen, dat in de film als hoofdkwartier van de Sicher- heitsDienst fungeert.

Socixc3xabteit De Witte met de decorvaandels, links het standbeeld van Willem van OranjeAl met al zag het er best realistisch en indrukwekkend uit en door de herfstachtige sfeer en de halfkale bomen op het plein zelfs enigszins onheilspellend en sinister. Omdat deze hele setting voor sommige oudere mensen misschien nare herinneringen kan oproepen, had de gemeente in de straten naar het Plein toe wel borden geplaatst met de waarschuwing dat de filmset confronterend kan zijn.

De opnamen zelf begonnen om ongever 18.30. Ik zag hoe ze een paar keer speelden dat soldaten en andere mannen richting het “SD-hoofdkwartier” liepen en er een legervrachtwagen naartoe reed. De spelers en figuranten zagen er vreemd uit in hun nazi-uniformen: enerzijds weet je dat het spelers zijn, maar anderzijds lijken ze door hun uniform helemaal niet op moderne mensen… Dit vreemde gevoel was het sterkst bij de spelers die ook mitrailleurs en geweren droegen…

Socixc3xabteit De Witte vlak voor begin van de opnamen, met linksonder de uitrit van de parkeergarageEnigszins ironisch was, dat net toen de opnamen begonnen en er “Nazi’s” over het Plein naar het “SD-hoofdkwartier” liepen, er vanuit de parkeerkelder onder het Plein een onafzienbare stoet grote luxe moderne auto’s kwam, met daarin sjieke mensen in galakleding, die op weg waren naar het Rode Kruis Gala…-> Meer fotowzzz!

2 gedachten over “Indrukwekkende filmset

  1. homow, indrukwekkend decor dat bespiegelaar zich herinnert. Homow, iets anders bij het bekijken van je log komen er allerlei verveldne sites op het scherm met free domein enz. Kun je daar misschien iets aan doen??

  2. Ja, dat kwam waarschijnlijk door het domein nl.tt… maar ik heb dat nu uitgeschakeld en ik hoop dat het daarmee over is!

    Overigens kan je zelf ook dat soort pop-ups voorkomen door bijv. de Google-toolbar bij Google te downloaden en te installeren. Daarmee kan je dan direct in je browser via google laten zoeken en tevens houdt dat alle pop-ups tegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s