Europa – waarvandaan…?

Als het gaat om de herkomst van het woord Europa, dan wordt nagenoeg altijd verwezen naar de, daardoor inmiddels zeer bekende, Griekse mythe over de prinses Europa die door de oppergod Zeus ontvoerd werd.

De mytheEuropa op de stier
Volgens deze mythe was Europxc3xa9 een dochter van koning Phoinix (volgens een andere versie koning Agenor) van Tyron (of Sidon in het huidige Libanon). De Griekse oppergod Zeus was verliefd geworden op deze prinses en vermomde zich als een mooie stier om haar, op het strand van Fenicixc3xab te kunnen benaderen. Europxc3xa9 werd door de stier gefascineerd en ging op zijn rug zitten. Plots sprong toen de stier in het water en zwom, met Europxc3xa9 op zijn rug, helemaal naar het eiland Kreta. Daar naam Zeus weer zijn menselijke gestalte aan en had gedwongen gemeenschap met haar, met als gevolg dat zij een drieling ter wereld bracht.

Deze ongelukkige prinses Europxc3xa9 heeft echter niets met het huidige Europa te maken: zij stamde uit Fenicixc3xab en belandde op Kreta – allebei gebieden die in die tijd tot Azixc3xab gerekend werden.
De beroemde Griekse geschiedschrijver Herodotos schreef daarom reeds in de 5e eeuw voor Christus, dat het werelddeel Europa haar naam nooit aan deze aziatische prinses ontleed kan hebben.

De waarheid
Waar heeft Europa haar naam dan wel vandaan? Herodotos wist het niet, maar moderne wetenschappers gaan er tegenwoordig vanuit dat de naam Europa een geografische oorsprong heeft: in de oudste tijden was Europe in het gebied van Boxc3xb6tixc3xab tot aan Macedonixc3xab de naam van een aardgodin en kwam aldaar ook voor als plaats- en riviernaam. Nadat men eerst het noordelijke deel van Griekenland met de naam Europe is gaan aanduiden, werd dit vervolgens de naam voor het hele vaste land van Griekenland en uiteindelijk voor het hele Europese vasteland zoals dat door de Hellespont en de Bosporus van Azixc3xab en door de straat van Gibraltar van Afrika gescheiden was.

(zie ook de log ‘Europa – waarheen…?‘)

Een gedachte over “Europa – waarvandaan…?

  1. Beste Cees,

    Ik kon je telefonisch niet bereiken, vandaar deze e-mail.
    Er is een klein defect aan onze lemniscaatklok. Bovendien is de adaptor zoekgeraakt.
    Kun je even contact opnemen om over reparatie een afspraak te maken?

    Gertrud Kruckels en Anton Schotanus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s