Landelijke Politiedag

Landelijke Politiedag 2005
Vanmiddag heb ik in het kader van de Landelijke Politiedag het hoofdbureau van politie in Haarlem bezocht.

Het eerste wat mij, als kleurenfreak, na binnenkomst opviel, was de vale lichtgroene kleur van het interieur. Achteraf bleek dat een tint lichter te zijn dan de typisch 18e eeuwse kleur groen zoals die is toegepast op oudere delen van het uit die tijd stammende gebouw.
Ook grappig waren de grote spiegels in de gangen, die klaarblijkelijk dienen om te kunnen kijken of het uniform wel netjes zit

Verder was het cellencomplex te bezichtigen: de cellen zijn net als weleens op televisie te zien zijn: een betonnen ruimte met een betonnen bed en tafeltje, een metalen wc en wasbakje en een venster van glasblokken.

Een heel stuk mooier was de ‘kantine’ die bestaat uit een grote hoge zaal waarin de orginele plafondbalken zichtbaar zijn en waarin een fraai halfrond balkon met glazen vergaderruimtes was ingebouwd.

In xc3xa9xc3xa9n van die ruimtes werd uitleg en demonstratie gegeven van de opsporing zoals de technische recherche die doet en die de laatste jaren vooral bekend is geworden uit de series zoals CSI Miami. Getoond werd hoe van diverse sporen afdrukken werden gemaakt en er werd bij verteld dat deze methoden vroeger alleen werden toegepast bij zware misdrijven, maar nu ook bij gewone woninginbraken e.d. (met succes) worden ingezet.

Het hoofdbureau van politie in HaarlemAchter het hoofdgebouw waren ook de garages opengesteld en konden de verschillende politievoertuigen worden bewonderd: fietsen, motorfietsen, politiewagens en ME-busjes, allen voorzien van het nieuwste C2000 communicatie- systeem met randapparatuur van Motorola.

Het overgrote deel van de bezoekers waren ouders met kleine kinderen. Natuurlijk heel leuk (en spannend) voor hen, maar voor de politie komt dat toch wel een beetje over alsof ze niet meer dan een ‘kinderattractie’ zijn, lijkt me. Als er ook meer volwassenen uitzichzelf waren gekomen, dan had de politie zich wat meer serieus genomen kunnen voelen en hadden de volwassen zich misschien een iets genuanceerder beeld kunnen vormen van een organisatie die toch wel heel vaak onder verwensingen te lijden heeft…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s