Pelgrimsschatten

Vandaag ben ik naar de tentoonstelling ‘Pelgrimsschatten Byzantium – Jeruzalem’ in de Hermitage in Amsterdam geweest.
Dit museum is een dependance van het beroemde Hermitage Museum in Sint-Petersburg en leent regelmatig objecten uit haar collectie uit om in Amsterdan tentoongesteld te worden.

De tentoonstelling was heel mooi en indrukwekkend. Omdat er onder meer iconen en reliekhouders met een nog altijd religieuze betekenis tentoongesteld zijn, is deze tentoonstelling vooraf ingezegd door de orthodoxe bisschop Athenagoras van Sinope.
Ik vind dat een goede zaak, omdat daarmee wordt benadrukt dat diverse van de kunstvoorwerpen een extra betekenis en functie hebben (gehad): namelijk niet louter esthetisch voor het oog, maar ook verwijzend naar de essentixc3xable waarden van het Christendom.

Heel ingenieus was het enorme slot met sleutel van een middeleeuwse poort in Jeruzalem. Heel fraai was een 17e eeuws met parelmoer ingelegd en zeer gedetailleerd houten schaalmodel van de Heilig Grafkerk in diezelfde stad.

Het meest bijzonder waren wel twee houten kruisen uit de 16e eeuw, waarin op een onvoorstelbaar minitieuze wijze gebeurtenissen uit het leven van Christus waren uitgesneden (zie foto). Ik vraag me af of zelfs met moderne lasertechniek die verfijning te evenaren valt…

Na afloop in de museumwinkel een paar ansichtkaarten en een klein icoontje gekocht.
Daarna koffie gedronken bij Dantzig en tenslotte, als stijlvolle afsluiting, nog lekker gegeten bij Beems Brasserie aan het Rokin.

2 gedachten over “Pelgrimsschatten

  1. stomverbaasd was ik om een nederlands sprekende fan van Ulysses 31 te vinden.
    Ik ben er 41 en als 8 jarige was ik verslaafd aan de serie. Ik volgde ze op F1 en dus volledig int frans Op deze manier heb ik trouwens frans geleerd en was ik gefassineerd door de mythologie. ik heb 3 dvd van ulysses 31 maar in het engels en zonder ondertittels. Het is een doodzonde dat een serie als dit nooit in het nederlands is uitgezonden vind ik . groetjes lut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s