Science-fictionseries

Naar aanleiding van de ‘herontdekking’ van de serie Strijd der Planeten, heb ik hier een lijstje, in chronologische volgorde, gemaakt van de favoriete science-fictiontekenfilmseries uit mijn jeugd:

Strijd der Planeten

Uitgezonden door de AVRO in 1980-1981.
Centraal in deze serie staat een team van 5 jonge mensen, die de strijd aangaan met allerlei boosaardige schurken die de aarde willen veroveren. Zij hebben daartoe de beschikking over een ruimteschip (‘Feniks’) en niet in de laatste plaats over bovenmenselijke krachten, die tot uitdrukking komen in karakteristieke ‘gevechtskleding’ in de stijl van verschillende vogels, met een cape als vleugels en een helmvizier als een snavel.

Links: Strijd der Planetenwww.kindertv.netGatchamanGatchamanBattle of the PlanetsBBC CultG-Force


Er was eens… de RuimteUitgezonden door de KRO van december 1982 tot juni 1983.Deze serie is het vervolg op de serie Er was eens… de Mens en speelt zich zo rond het jaar 3000 af. Een aantal jonge ruimteagenten van de planeet Omega, waar de Galactische Confederatie gevestigd is, trachten in het heelal de orde te handhaven, die met name door de heerser van Cassiopeia verstoord wordt. De hoofdpersonen zijn de agenten Pietertje en Pieternel, die worden bijgestaan door de professorale robot Metro.Als eerbetoon werden elementen uit onder andere Star Wars, Star Trek en 2001: A Space Odyssey in de serie verwerkt

Links: www.kindertv.orgScreenshotsIl Etait Une Fois… L’Espacewww.fernsehserien.de


Captain FutureUitgezonden door het ZDF van juni t/m augustus 1983 in het kader van het Ferienprogramm.Hoofdpersoon van deze serie is Captain Future die met zijn ruimteschip Comet en bijgestaan door Simon, de zwevende hersenen, Grag de Robot en “Gummiface” Otto, die zijn gezicht naar believen kan veranderen, de strijd aangaat met allerlei schurken die de orde en de vrede in het heelal bedreigen.

Links: www.captainfuture.comwww.futuremannschaft.dewww.tv-kult.dewww.fernsehserien.deCapitaine Flam


TransformersUitgezonden op Sky Channel vanaf 1985 in het kader van het kinderprogramma Fun Factory. Transformers zijn robots die zich in allerlei voertuigen en voorwerpen, maar ook in dieren en insecten kunnen veranderen. Ze wonen op de planeet Cybertron in twee groepen, de vreedzame Autobots met hun leider Optimus Prime en de boosaardige Decepticons onder leiding van Megatron.Wanneer er een energietekort dreigt komen beide groepen in een oorlog terecht die hen naar de Aarde brengt. Daardoor worden ook mensen bij de strijd tussen de Autobots en de Decepticons betrokken.

Links: www.kindertv.netwww.thetransformers.netwww.tfarchive.comTransformers Encyclopedia


Ulysses 31Uitgezonden op BBC 1 in 1987Deze van oorsprong Franse serie plaatst het verhaal van de griekse held Ulysses in de 31e eeuw. Deze gaat door het universum op zoek naar het koninkrijk van Hades. Daarbij wordt hij geholpen door Shyrka, de sturingscomputer van het ruimteschip Odyssey, en zijn metgezellen Yumi en Numinor en door de robot Nono.

Links: Ulysses 31BBC CultUlysse 31Ulysse 31Ulysse 31


Na deze laatste serie verschoof mijn interesse zich langzaam maar zeker van de toekomst naar het verleden en ging ik me sterk voor geschiedenis interesseren, waarop ik me in de volgende jaren zou concentreren.

2 gedachten over “Science-fictionseries

  1. stomverbaasd was ik om een nederlands sprekende fan van Ulysses 31 te vinden.
    Ik ben er 41 en als 8 jarige was ik verslaafd aan de serie. Ik volgde ze op F1 en dus volledig int frans Op deze manier heb ik trouwens frans geleerd en was ik gefassineerd door de mythologie. ik heb 3 dvd van ulysses 31 maar in het engels en zonder ondertittels. Het is een doodzonde dat een serie als dit nooit in het nederlands is uitgezonden vind ik . groetjes lut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s