'Strijd der Planeten'

De afgelopen dag stuitte ik (hier) op Internet geheel toevallig op een tekenfilmserie waar ik 25 jaar geleden helemaal vol van was en waar ik sindsdien nooit meer iets van heb gezien, laat staan me nog de naam ervan kon herinneren. De enige herinnering die ik er nog aan had was een van legosteentjes nagebouwd model van het in de serie voorkomende ruimteschip. Het was dan ook een vreemde gewaarwording om na al die tijd de plaatjes en de verschillende figuren weer terug te zien. Ik herkende alles direct weer, dus onderbewust moeten die beelden toch in mijn herinnering bewaard zijn gebleven.

‘Battle of the Planets’
Omdat ik me de naam van de serie niet meer wist te herinneren, kon ik er ook niet via Google naar zoeken. Maar dankzij de genoemde toevalstreffer kwam ik via de Japanse naam Gatchaman te weten dat het ging om de serie die in Amerika Battle of the Planets heette en die in Nederland in 1980 en 1981 onder de titel ‘Strijd der Planeten’ werd uitgezonden door de AVRO in het kader van het woensdagmiddagprogramma ‘Kinderbios’. Oorspronkelijk was het een Japanse tekenfilmserie (‘anime’) onder de naam ‘Kagaku Ninja-Tai Gatchaman’, die in 1972 uitkwam en uiteindelijk maar liefst 105 afleveringen telde!
Nu deze namen bekend waren bleek dat er vele fans van deze in Japan tamelijk populaire serie zijn en dat er ook diverse soms heel mooi vormgegeven fansites bestaan (zie de links hieronder).

VerhaalCentraal in de verschillende afleveringen staat een team van 5 jonge mensen (oorspronkelijk ‘G-Force’ geheten, maar in het Nederlands afschuwelijk vertaald als ‘Giefors’), die de strijd aangaan met allerlei boosaardige schurken die de aarde willen veroveren.Zij hebben daartoe de beschikking over een ruimteschip (‘Feniks’) en niet in de laatste plaats over bovenmenselijke krachten, die tot uitdrukking komen in karakteristieke ‘gevechtskleding’ in de stijl van verschillende vogels, met een cape als vleugels en een helmvizier als een snavel.

Links
Strijd der Planeten
www.kindertv.net
Gatchaman
Gatchaman
Battle of the Planets
Battle of the Planets
BBC Cult
G-Force
Tatsunoko
Yahoo! Group

4 gedachten over “'Strijd der Planeten'

 1. Ik heb hier wat rond gekeken, er zijn dingen waar ik wat mee heb en er zijn dingen waar ik absoluut niks mee heb, maar waar ik goed mee kan leven.

  Je bent een oorspronkelijke geest. Leuk weet van je te hebben.:)

 2. ik heb lang naar deze tekenfilm gezocht maar nooit wat van gevonden tot op vandaag ik vraag me dan ook afof er nog wat van op video of dvd is zodat je vijn nog eens wat terug kan kijken

 3. ik kon zoals de meesten niet meer op de naam komen.
  maar wat wil het toeval ik was bezig met alles op de zolder op te ruimen….
  en wat vond ik een strip varhaal van het wel bekende team..
  en dan is vinden niet meer zo moeilijk op het internet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s