Regenboogvlaggen

Thomas Mxc3xbcntzer
De oudst bekende regenboogvlag is die van de beweging onder leiding van Thomas Mxc3xbcntzer, die in het kader van de vroeg-16e eeuwse Duitse Boerenoorlogen streed voor een door een al te radicale interpretatie van het Evangelie gexc3xafnspireerde sociaal-politieke omwenteling. Zoals nagenoeg alle opstandige groeperingen uit deze woelige tijd, werd ook aan deze beweging bloedig een einde gemaakt.

De Gay Pridevlag
De meest bekende regenboogvlag is zonder twijfel die van de internationale homo- en lesbische beweging. Deze vlag werd in 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker en moest de trots en de verscheidenheid van deze beweging uitdrukken.
Aanvankelijk had deze vlag acht banen, toen zeven en nu zijn het er zes, met van boven naar beneden de volgende kleuren: rood, oranje, geel groen, blauw en violet.
Deze vlag is als symbool voor de homo-beweging in de plaats gekomen van de roze driehoek, die homoseksuelen moesten dragen toen zij door de Nazi’s in concentratiekampen werden opgesloten. Na de oorlog hield men deze driehoek als een soort geuzensymbool aan, maar werd eind jaren ’70 door de regenboogvlag vervangen, waarmee o.m. tot uitdrukking werd gebracht dat de tijd van onderdrukking voorbij was.

De Vredesvlag
Een andere regenboogvlag is de vlag van de Italiaanse vredesbeweging, die sinds de protesten tegen de tweede Irakoorlog in 2003 in heel Europa symbool van de vredesbeweging is geworden. Deze vlag heeft 7 banen, met van boven naar beneden achtereenvolgens: blauw, blauwgroen, lichtblauw, lichtgroen, geel, oranje en rood, met in het midden in witte letters het woord ‘PACE’, danwel het woord voor vrede in een andere taal.
De regenboog als teken voor vrede gaat waarschijnlijk terug op het Bijbelse verhaal van Noach, die samen met zijn gezin en de dieren de zondvloed overleefde en toen het verwoestende water zich terugtrok, de regenboog zag als goddelijk teken dat alles weer goed was (Genesis 9). Ook het aantal gekleurde banen van deze vlag, nl. zeven, is een getal dat in de Bijbel symbool staat voor goed en volmaakt.

Andere vlaggen
Een regenboogvlag werd ook gevoerd door het oude Inkarijk in Zuid-Amerika en de Joodse autonome regio in Rusland, alsmede de natuurbeschermings- organisatie Greenpeace hebben een regenboog in hun vlag.

Links
Opvallend is dat reeds de oudste regenboogvlag en ook alle latere regenboogvlaggen horen bij bewegingen die links in het politieke spectrum staan. De veelkleurigheid van de regenboog kan ook bijna niet anders dan symbool staan voor verscheidenheid en dan is het een kleine stap naar het idee van gelijke rechten voor een ieder, hoe verschillend ook (van straatarme boeren in de 16e tot gediscrimineerde homo’s in de 20e eeuw). Dat idee is altijd al bedreigend geweest voor de bestaande en gevestigde orde, die tegenwoordig als ‘rechts’ te boek staat.

Links
Wikipedia-artikelen in het: NederlandsDuitsEngels
Zie ook: Das bunte Symbol der Community

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s