Mooie Kleuren

Voor mij zijn kleuren erg belangrijk: kleuren maken de vaak veel te grauwe wereld fleuriger en ook mooier, tenminste als het mooie kleuren en kleurcombinaties zijn… want dat laatste is helaas niet vanzelfsprekend…

Voor wat (in onze cultuur) goede kleurcombinaties zijn is naar mijn mening de Middeleeuwse kleurenleer, die ook voor de heraldiek (wapenkunde) geldt, nog altijd de beste leidraad.

Deze leer maakt onderscheid tussen kleuren (primair: rood, blauw, groen) en metalen (zilver of wit, goud of geel). Hoofdregel is dat steeds een kleur met een metaal gecombineerd moet worden en dus geen kleur bij kleur of metaal bij metaal. Zwart geldt noch als kleur noch als metaal en kan waar nodig met beiden gecombineerd worden.

Rood en wit, blauw en geel zijn dus goede (en mooie) combinaties, maar rood en groen en geel en wit dus niet. In de praktijk zie je dan ook dat heel veel wapens, logo’s e.d. de kleuren rood en wit of blauw en wit hebben.
Rood en geel komt iets minder voor, maar dat is omdat deze combinatie zo krachtig is: het zijn van oudsher de meest koninklijke en verheven kleuren: geel voor goud en puurheid; rood voor vuur, bloed en liefde.

Deze Middeleeuwse regel kan echter ook nuttig zijn als zij niet strikt wordt of kan worden toegepast. Wanneer bijv. zuiver rood en blauw gecombineerd worden, dan stoten die kleuren elkaar min of meer af.
Dat kan ondervangen worden door bijv. het rood met het metaal wit te vermengen tot roze. Maar ook kunnen geel en rood met elkaar worden vermengd tot oranje, wat zich leent om bijv. met blauw te combineren.

Er is xc3xa9xc3xa9n combinatie die volgens de kleurenleer weliswaar zou mogen, maar die toch geen mooi resultaat oplevert, namelijk geel en groen. Die combinatie vloekt dermate, dat die in de Middeleeuwen zelfs als duivels gold. Een aardig boekje over dit onderwerp is geschreven door prof. Herman Pleij, met als titel: ‘Kleuren van de Middeleeuwen’ (uitg. Aramith, 1994).

Mijn eigen lievelingskleur is vanoudsher groen en mijn favoriete kleurcombinaties zijn blauw-roze en zwart-(goud)geel (zoals te zien is aan het design van dit weblog).

Zie ook op wikipedia: Kleur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s