Introvert

Een interessante analyse die ook op mij als tamelijk introvert persoon van toepassing zou kunnen zijn:

“Introverte mensen zijn geneigd te denken dat ze minder zijn dan extraverte mensen. Toch heeft introvert zijn ook voordelen. Probeer als meer verlegen type niet krampachtig te voldoen aan het ‘sociale keurslijf’ dat de buitenwereld je probeert op te dringen. Je hoeft niet altijd het hoogste woord te voeren, leuk mee te doen of de meest ‘gezellige’ persoon op deze planeet te worden.
Introverte mensen hebben een duidelijke functie in onze samenleving.
Het zijn vaak de mensen die niet bang zijn voor stilte, die de tijd en ruimte durven te nemen om te reflecteren, rustig na te denken. Vaak weten ze hun omgeving te verrassen door precies op tijd, met een paar woorden een weloverwogen, rake opmerking te plaatsen.

Okxc3xa9, introverte mensen trekken zich sneller terug en het zijn zeker niet de grootste gangmakers bij feestelijke gelegenheden, maar ze beschikken meestal over andere eigenschappen die ook zeer waardevol kunnen zijn.

1) Zoals bijvoorbeeld de gave om goed naar anderen te kunnen luisteren en open te staan voor vragen en problemen van de ander. Een kant van het communiceren die door vlotte babbelaars nog wel eens vergeten wordt. Echt luisteren is ook horen wat er tussen de regels door gezegd wordt. Zonder veel te zeggen, toch aanwezig zijn en moeite doen de ander te begrijpen is een verademing in een wereld waarin iedereen door en langs elkaar heen lijkt te praten.

2) Bovendien beschikken meer introverte mensen ook over een rijker innerlijk leven, een goede intuxc3xaftie en zijn ze uitstekend in staat zich te verplaatsen in de gevoelens van de ander.
Goed kunnen luisteren is een prettige eigenschap die de relatie met anderen kan verbeteren en verdiepen. Een getrainde luisteraar kan de ander sneller en beter geven waar hij/zij behoefte aan heeft.

3) Een ander pluspunt van introverte mensen is dat zij vaak uitstekend in staat zijn hoofdzaken te onderscheiden van bijzaken. Zij concentreren zich in gesprekken het liefst op de dingen die belangrijk zijn. Zij beperken zich van nature meer tot het hoofdonderwerp van het gesprek en ze kunnen feilloos de voor- en nadelen van een bepaalde kwestie op een rij zetten. Misschien wat eenzijdig maar vaak ook handig om iedereen op een lijn te krijgen.

4) Als volgend punt van betekenis kunnen we melden dat introversie en integriteit (eerlijkheid) vaak samen gaan. Een eigenschap die, ook al wordt dat niet altijd hardop gezegd, door anderen zeer gewaardeerd wordt.

5) Het gebrek aan al te uitbundige sociale vaardigheden wordt tenslotte ook nog eens ruimschoots gecompenseerd door extra toewijding, gerichte specifieke kennis en oog voor details. Kortom een professionele houding.

Genoeg redenen voor introverte mensen om meer zelfvertrouwen te mogen hebben en om te beseffen dat hun positieve bijdrage zeer de moeite van het opmerken waard is!”

(Via een eveneens introverte vriend afkomstig van Fred Sterk & Sjoerd Swaen – http://www.niburu.nl)

4 gedachten over “Introvert

  1. waar je niets (direct) over meld is de vraga of je wel of niet op mannen/jongens valt.

    heb je wel/geen sex met hen (of verlang je daar naar?)

    lijtk em een zinnige aanvulling op mijn begrip van homowsexualiteit

  2. Eigenlijk is dit best een aparte beschrijving van jezelf als homo zijnde. Ik vind er een aantal aanknopingspunten die regelrecht uit mijn eigen leven zouden kunnen zijn overgenomen. Bij mij rijst de vraag: hoe ga je hier mee om? Ga je uit, heb je vrienden, heb je een partner, hoe ga je om met je lusten, etc. Het is nogal persoonlijk, maar het zijn wel vragen die na het bovenstaande naar boven komen.

  3. Ik wil mijn privéleven hier niet volledig blootgeven, maar wil wel toegeven dat de punten waar jij naar vraagt, niet altijd even makkelijk voor me zijn. Ik heb in elk geval geen partner en uitgaan doe ik eigenlijk zelden… Want zoals ik in de log hierboven al schreef, ben ik ook in de homowereld nogal een buitenbeetje, dus dan vind je op z’n zachtst gezegd niet zo makkelijk aansluiting…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s